BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  DÜNYA

Suriye Çerkesleri yüzlerini anavatana döndü!

Radikal yazarı Fehim Taştekin, Suriye'deki iç savaşta Çerkes cephesinin fotoğrafını çektiği yazısında çarpıcı notlara yer verdi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Suriye'deki iç savaş tüm şiddetiyle sürerken ülkenin parçalı etnik yapısında da dramatik kırılmalar yaşanıyor. Suriye'deki sayısız renkten biri olan Çerkezler de iç savaştan paylarını almaya başladılar. Ortadoğu konulu yorumlarıyla dikkat çeken Radikal yazarı Fehim Taştekin, Suriye'deki iç savaşta Çerkes cephesinin fotoğrafını çekti.

ÇERKESLERİN TARAFSIZLIK POLİTİKASI ÇÖKMEK ÜZERE

Taştekin "Çerkesler Suriye'de ateş çemberinde" başlıklı yazısında ülkedeki Çerkeslerin liderlerinden Muhammed Said Tsey'in görüşlerine yer verdi. Tsey'in "biz tarafsızız ne rejimden ne de muhaliflerin yanındayız" dediğini vurgulayan Radikal yazarı buna karşın sürecin böyle gelişmediğini ve Çerkeslerin Suriye'deki çatışmada bedel ödemek zorunda kaldıklarını yazdı. Golan tepelerinde sınır hattında bulunan Çerkes köylerinin birer çatışma alanına dönüştüğünü belirten Taştekin, 35 Çerkes'in hayatını kaybettiğini, 19 köyün de yıkıldığını yazdı. Sınır hattındaki köylerin sadece rejim ve muhaliflerin değil İsrail'in de dahil olduğu bir çatışmaya sahne olduğunu belirten Radikal yazarı Çerkeslerin karşı karşıya kaldığı yol ayrımını yazdı.

ANAVATANLARI KAFKASYA'YA DÖNMEK İSTİYORLAR

Sayıları yüz binü aşan Suriye Çerkeslerinin gündemlerinde büyük bir göç hareketinin olduğunu belirten Fehim Taştekin hedefte ise Türkiye ve Rusya olduğunu yazdı. Taştekin Türkiye'ye gelen Çerkeslerin kamplarda değil akrabalarında kaldığını, Rusya'ya gitmek isteyenlerin ise daha büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Anavatanları Kafkasya' dönmek isteyen Çerkeslerin sayısının hayli yüksek olduğunu belirten Radikal yazarı Rusya'nın sınırlı tuttuğu göçmen kotası ve vize ücreti olarak 500 dolar istemesinin bu göçü engellediğini yazdı.

NE REJİME NE MUHALİFLERE GÜVENİYORLAR

Konuştuğu bütün çerkeslerde derin bir güvensizlik olduğunu belirten Taştekin, Çerkesler'de savaşı kim kazanırsa kazansın azınlıkların ciddi bir tehlike altına olduğu yönünde bir inanç oluştuğunu vurguladı. Radikal yazarına göre Suriye Çerkesleri'nin iç savaşın geldiği nokta itibariyle Kafkasya'ya geri dönüş seçeneğini esaslı bir şekilde yedekte tutuyor.

Yazının tamamı için