BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Sünniler üç adayını açıkladı

Sünniler devlet başkan yardımcılığı, başbakan yardımcılığı ve Meclis başkanlığı için üç aday teklif etti.

Abone ol

Irak'taki şiddet olayları sürüyor Irak'ta hala kurulamayan hükümet için çalışmalar bu akşamüstü yeniden başlayacak. Sünniler devlet başkan yardımcılığı, başbakan yardımcılığı ve Meclis başkanlığı için üç aday teklif etti.

275 sandalyeli Meclis'te 44 sandalyesi bulunan Sünni Oluşum Ulusal İttifak Cephesi'nin sözcüsü Cafer Ani, bütün parlamento bloklarının temsilcilerinin bu akşamüstü biraraya geleceğini söyledi. Ani, tartışmaların zorlu geçmesinin beklendiğini belirtti.

Ani'ye göre pazartesi günü yapılacak Meclis oturumundan önce devletin başındaki en önemli dokuz makam için anlaşma sağlanması pek de mümkün
görünmüyor. Irak'ta dört aydır hükümet kurulamamasının en önemli nedeni olarak Şiilerin başbakan adayı İbrahim Caferi gösteriliyor. Zira Caferi'nin başbakanlığına Sünniler ve Kürtler karşı çıkıyor.

Belirsizlik sürüyor
Irak'ta aralık ayında yapılan seçimlerden bu yana hükümet kurulamadı. Caferi'nin çekilmesi durumunda, yeni adayın nasıl seçileceği ya da kimin aday olacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Sünni ve Kürt partiler, geçici Başbakan olan Caferi'nin yeniden Başbakan olmasına karşı çıkıyorlar.

Dava partisinin lideri olan Caferi, İttifak milletvekilleri arasında yapılan oylamada yeni hükümete başkanlık etmek üzere seçilmişti. Aralık seçimlerinde meclisin çoğunluğuna yakınını ele geçiren Şii İttifakı'nın yetkililerinden Cevad el Maliki, Şii Başbakan İbrahim Caferi'nin yeniden başbakan olmaması yönünde Kürtlerin ve Sünnilerin çabalarına direnmeye kararlı olduklarını söylemişti.

Geçtiğimiz pazar günü Irak'ın başkenti Bağdat'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak liderlerle biraraya geldi. İki Batılı lider, Iraklı meslektaşlarına "hükümeti bir an önce kurun" mesajı verdi.