BIST 10.636
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.494,20
HABER /  POLİTİKA

TBMM kuruluşunu kutlayacak

TBMM bu hafta kuruluşunun 86'ncı yıldönümünü kutlayacak.

Abone ol

TBMM bu hafta hem kuruluşunun 86'ncı yıldönümünü kutlayacak hem de önemli düzenlemeleri temel yasa olarak hızla görüşecek. Meclis'in gündeminde sosyal güvenlik reformunun iki önemli ayağı ve çevre yasası var. Şemdinli Komisyonu da hazırladığı raporu bu hafta Meclis Başkanlığı'na verecek.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önümüzdeki pazar günü kutlanacak. Kutlama öncesinde hafta boyu Meclis'in açılışının 86'ıncı yıldönümü nedeniyle etkinlikler düzenlenecek. Bu hafta Ulusal Egemenlik Haftası ama Meclis Genel Kurulu çalışmalarına ara vermeyecek. Genel Kurul gündeminde önemli düzenlemeler var.

Genel Kurul öncelikle tarım yasasının tümü üzerindeki oylamayı yapacak. Ardından 79 maddelik Nüfus Hizmetleri Kanunu temel yasa olarak dört bölüm halinde görüşülecek. Tasarı ile aile kütüklerinde din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek.

Meclis bu hafta sosyal güvenlik reformunun ikinci ve üçüncü ayakları olan emeklik ile genel sağlık sigortasını da görüşecek. İki düzenleme de temel yasa olarak ele alınacak. Tasarı, adına prim ödensin ya da ödenmesin 18 yaşına kadar herkesi sigortalı sayıyor. Sigortalılar, sözleşme yapılmayan hastanelerden ve öğretim üyesinden hizmet almak isterse fark ödeyecek.

Emekli olmak için gerekli prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltilirken, kademeli geçiş öngörülüyor. Emeklilik yaşı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılacak, 2048'de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak. Meclis gündemindeki bir diğer önemli yasa ise Çevre Kanunu. Bu düzenleme de temel yasa olarak ele alınacak. 41 maddelik tasarı 2 bölüm halinde görüşülecek. Tasarıyla, çevreyi kirletenlere verilecek cezalar artırılıyor. Bu hafta Şemdinli Komisyonu da raporuna son noktayı koyacak ve hazırlanan rapor Meclis Başkanlığı'na iletilecek.