BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Sünnetin faydaları

Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, sünnetin çocuklarda özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından korunma konusunda büyük katkısı olduğunu ve...

Abone ol

Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, sünnetin çocuklarda özellikle idrar yolu enfeksiyonlarından korunma konusunda büyük katkısı olduğunu ve penis kanseri benzeri birçok hastalığa yakalanmamak adına da fayda sağladığını söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, “sünnet” hakkında bilgi verdi. Sünnetin basit bir operasyon olarak algılanabildiğini, ancak sünnetin cerrahi bir işlem olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Dr. Açıkgöz, sünnet muayenesi esnasında birçok doğumsal problemin ortaya çıkabileceğini kaydetti. Penise ait eğriliklerin ya da “peygamber sünneti” adı verilen, idrar deliğinin olması gereken yerden daha aşağıda ya da daha farklı bir yere açılması gibi durumların konuya aşina olan hekimler tarafından saptanabildiğini anlatan Dr. Açıkgöz, sünnetin kesinlikle konunun uzmanı olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Cerrahi işlemin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanede yapılmasının en doğru seçim olacağını vurgulayan Uzm. Dr. Abdullah Açıkgöz, sünnet işlemin uygulanmasında cerrahi teknik olarak iki yöntem bulunduğunu dile getirdi. Bunlardan bir tanesinin çan yöntemi, diğeri de bilinen sünnet derisinin gözden geçirilip, ölçümlerle kesilip, dikilmesi olduğunu ifade eden Açıkgöz, yeni doğan sünneti yani çan yöntemi bebek doğduktan sonra birinci aya kadar yapılabildiğini vurguladı.

Sorun varsa sünnet ne zaman yapılmalı ?
İkinci aydan sonra hem damarlar geliştiği için hem de penis derisi de bebekle beraber büyüdüğü için çan yönteminin ideal olmadığını belirten Uzm. Dr. Açıkgöz, 40 günden daha uzun bir süre içinde çan yöntemi uygulamanın ciltte kaynamama ve kanama gibi problemlere yol açtığını, bu dönemden sonra bilinen geleneksel sünnet yönteminin devreye girdiğini bildirdi. Açıkgöz, yenidoğan döneminde bebekte bir takım konjenital hastalıkları varsa, idrar deliğinde açılma problemleri veya eğri penis denilen bir takım gelişimsel anormallikleri bulunuyorsa, sünnetin 6. aydan sonra yapılmasının daha uygun olduğunu açıkladı. Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz şöyle devam etti:
“Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir. Konuda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir. İlk 24 saat düzenli ağrı kesici ve 3 gün süreyle yaraya antibiyotikli merhem kullanılması önerilir. Sünnet işleminden birkaç gün sonra banyo yapılabilir. İşleme bağlı şişlik, hafif pembe lekelenmeler olabilir. Cerrahi iyileşme birkaç gün içinde olmakla beraber, görüntü olarak tam iyileşme 3 haftayı bulur.”
(İHA)