BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Güler: Reyhanlı’yla ilgili 4 kişi aranıyor

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı’da gerçekleştirilen bombalı saldırılara ilişkin, "Olayı koordine eden, Suriye’yle ilişkileri temin ...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı’da gerçekleştirilen bombalı saldırılara ilişkin, "Olayı koordine eden, Suriye’yle ilişkileri temin eden, bu şahısları yönlendiren bombacıya talimat veren 2 kişi, bombaları yapan 1 kişi, yardım ve yataklıktan şüphelendiğimiz 1 kişi olmak üzere 4 kişinin aramasına devam ediliyor" dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Belçika Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Fırsat Eşitliği Bakanı Joelle Milquet ve beraberindeki heyetle makamında görüştü. Güler, görüşme öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ’Emniyet Hizmetleri Sınıfı’nda ’koruma memuru’ adıyla 10 bin kişinin istihdam edileceği’ yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Güler, üniversitedeki polislerin 6 aylık bir sürede yetiştirildiğini belirterek, "Ama gerektiğinde ihtisas süreleri içinde yönetici eğitimlerle de bunları pekiştiriyoruz. Ancak, üniversiteler Anayasa’nın 132. maddesine göre denetim ve gözetim altında olan ve güvenlik hizmetleri devletçe sağlanacak kuruluşlar arasında sayılmıştır. Bu anlamda özel kolluğun yetmediği yerlerde veya devamlı olarak koruma memurluklarıyla bu işe bir süre devam ediyoruz. Ancak, bununla ilgili kanun tasarısını hazırlıyoruz. Polis devleti kurmak’ gibi bir iddiayı da asla mümkün değildir çünkü bu tür güvenlik teşkilatlarının kaynağı anayasadır. Yetkileri ve görevleri kanunlarla çizilmiştir ve kanunlarla öngörülen makamların denetimini altında görevini yapanlar için sınırlar vardır" dedi.
Güler, esasen polis teşkilatının olduğunu ve polis teşkilatı içerisinde koruma görevini yapacak ayrı bir sınıfın ihdas edildiğini belirtti.
’Reyhanlı’da gerçekleştirilen bombalı saldırıya’ ilişkin bir soru üzerine Güler, "Çeşitli zamanlarda 18 kişi gözaltına alınmıştır. Bu kişiler, ayrı ayrı mahkemeye çıkarıldılar. Şu anda 12 kişi tutuklu olarak soruşturma sürdürülüyor. Olayı gerçekleştiren kişiler yakalandı. Araçları bu patlatmayı yapmak üzere alan, bombaları getiren, bu kişileri Suriye’ye getirip götüren, bombaları yerleştiren ve patlama yerine araçları getiren kişiler olduğu tespit edildi. Tespitler üzerine tutuklamalar gerçekleştirildi. Ancak, olayı koordine eden, Suriye’yle ilişkileri temin eden, bu şahısları yönlendiren bombacıya talimat veren 2 kişi olmak üzere bir de bombaları yapan 1 kişi olmak üzere şu anda 3 kişinin, yine yardım ve yataklıktan şüphelendiğimiz bir kişi olmak üzere 4 kişinin aramasına devam ediliyor" diye konuştu.
Bakan Güler, tespit ve soruşturma sonucunda elde edilen bilgiler, ifadeler ve beyanlar çerçevesinde yakalanan kişilerin bu olayın asli faillerinin olduğuna işaret etti.
(İHA)