BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sululuk sözlerine cıvıklık yanıtı

Başbakan Erdoğan’ın CHP’nin Anayasa değişikliği önerisi için yaptığı “Sululuk” benzetmesine yanıt gecikmedi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Başbakan Erdoğan’ın Anayasa değişikliğinin bir an önce yapılması önerisini “sululuk” olarak nitelendirmesine çok sert tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, “CHP’nin genel başkanının samimi açıklamalarının sululuk olarak ifade edilmesi cıvıklıktır” dedi.

Okay Başbakan Erdoğan’ın Anayasa değişikliği önerisine yönelik CHP’nin tüzüğünü seçim sonrasına bırakan tavrını karşılaştırmasına yönelik de  “CHP tüzüğü sonu ne ilgilendiriyor. Sanene. Bir başbakana bir başka siyasi partinin iç işleyişi ile ilgili dedikodu yapmak yakışır mı?" sözleriyle tepki gösterdi.

Türbanla ilgili AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlatan Okay bu kararlarla diğer yasal düzenlemelerin çelişmemesi gerektiğini belirterek YÖK’ün yazısının tek başına bu sorunu çözen bir yazı olmadığını dile getirdi.

ANAYASA KOMİSYONU KURULACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Okay’ın verdiği bilgiye göre CHP’de iki yeni komisyon kuruldu. Bunlardan ilki Anayasa değişiklik çalışmaları için Anayasa Hazırlık Komisyonu. Süheyl Batum başkanlığındaki komisyonda Şahin Mengü, İsa Gök, Tayfun İçli, Atilla Emek, Atilla Sav ve Sema Kendirci de olacak. CHP ayrıca Kamu Kurumlarını İzleme Kurulları ile bütün kuramları yapıları ve usulsüzlükler kapsamında izlemeye alacak.

BAŞBAKAN KAFA KARIŞIKLIĞINI GİDERSİN

Okay bu açıklamaların ardından türbanla ilgili YÖK’ün son yazısıyla ilgili tartışmalar soruldu. “Öncelikle CHP’nin genel başkanının samimi açıklamalarını sululuk olarak ifade edilmesi cıvıklıktır” diye söze giren Okay CHP’nin türban sorununu çözeceğiz açıklamasından sonra ilk günkü kararlılığının devam ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olduğunun altını çizen Okay öncelikle Başbakan’ın “Hukuk kuralları içinde mi, din kuraları içinde mi yönetilecek” kafa karışıklığını gidermesini istedi. Başbakan’ın yaptığı kimi açıklamaları hatırlatan Okay şunları söyledi:
“Sorun üniversitelerdeki öğrenim özgürlüğünün önündeki türbandır. Türbana özgürlük nereden başlayacak. İlkokuldan mı, üniversite bitince kamuda da istenecek mi? Bunların Türkiye’de netleşmesi gerek. Bunlar netleşmeden Başbakanın siyasi sömürü aracı olarak kullandığını türbanı yeniden sömürmek için türbanı gündeme getiriyor. Bunu siyasetin malzemesi olmaktan kurtarmalı.”

O YAZI TEK BAŞINA SORUNU ÇÖZMEZ

YÖK’ün İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazı içinde türbanın bulunmadığını belirten Okay, “AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararları varsa bu kararlarla diğer yasal düzenlemelerin çelişmemesi gerek. Ama şunu ifade edeyim o yazı tek başına bu sorunu çözen bir yazı değildir.

MECLİS BAŞKANI BAŞBAKANIN ETKİSİ ALTINDA

Okay önce inisiyatif almaya hazır olduğunu söyleyen ardından seçim öncesi Anayasa değişikliğine sıcak bakmadığını açıklayan Meclis Başkanı Şahin’i de topa tuttu. Başbakan Erdoğan’ın Şahin’i Meclis oturumlarında Şahin’i azarladığını iddia eden Okay, “Hazindir TBMM Başkanı malesef cumhurbaşkanından sonra sorumluluk taşıyan kişi olduğunu algılayamadı. Bir türlü başbakanın konuşmalarından kurtulamıyor. Başbakan etkisi altında” eleştirisi getirdi. Okay, “Meclis başkanlığı sıfat ve sorumluluğuna bakarak işini yapacak. Anayasa değişiklikleri siyasi partilerin değil milletvekillerinin işidir. Meclis Başkanı da vekillerin başkanıdır. Siyasi partiler için çağrı çıkarırsın ama Başbakanın söylemine uygun konuşmaktan vazgeçmesini öneriyorum” dedi.

SANANE CHP’NİN TÜZÜĞÜNDEN

Okay Başbakan Erdoğan’ın Anayasa değişikliği önerisine yönelik CHP’nin tüzüğünü seçim sonrasına bırakan tavrını karşılaştırmasına da tepki gösterdi. Okay, “CHP tüzüğü sonu ne ilgilendiriyor. Sanene. Bir başbakana bir başka siyasi partinin iç işleyişi ile ilgili dedikodu yapmak yakışır mı? Recep Tayyip Erdoğan üslubu bu. Şaşırmıyoruz. 13 Eylül “hazırız” dedi. Sonra TESK Genel Kurulu’nda konuşuldu. Bir üçlüyor bir dokuzluyor. Başbakanın yapması gereken daha ileri bir demokrasi ve özgürlüklerin güçlenmesi için bir değişiklik gündeme gelmişse senin işin onun önünü açmaktır ipe un sermek değil” dedi.

HÜSEYİN BİBER TUZLA UĞRAŞMASIN

Okay’ın eleştirilerinden Kılıçdaroğlu için, “Her konuşmasından sonra ağzına biber sürülüyor” sözleri nedeniyle AK Parti Genel Başkanı Hüseyin Çelik de payını aldı. Okay, “Kılıçdaroğlu’nun iktidara en yakın genel başkan olması bir kompleks yarattı. Bazı medya da böylesine gerçek dışı iftira yalan karalama kampanyasını sürdürdü. Kimse bundan nasiplenemez. CHP Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığında iktidar için yola çıkmıştır. Hüseyin biber, tuzla uğraşmasın. Herkes kendi işine baksın” dedi.