BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Şah Türbesi yine taşınıyor bakın nereye!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD tehditi nedeniyle Suriye’nin Eşme Köyü’nden geçen yıl gece yarısı operasyonu ile Türkiye sınırına getirilen Süleyman Şah türbesinin, eski yerine taşınacağını açıkladı.

Abone ol

TBMM’de HDP’nin Bakan Mevlüt Çavuşoğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri sırasında Süleyman Şah tartışması yaşandı.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, "Süleyman Şah Türbesi’nin oradan kaldırılması sırasında PKK’yla, PYD’yle ve onların siyasal uzantılarıyla İstanbul’da iş tutuldu mu, tutulmadı mı? Bunu nasıl yaptınız? Buna niye müsaade ettiniz?" diye sordu.

ÇAVUŞOĞLU: PYD, YPG İLE İŞ BİRLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Bakan Çavuşoğlu ise bu iddiaya "Doğru değil, biz burada DAİŞ ve bölgedeki çatışmalardan dolayı bir tehdit oluşunca türbeyi geçici olarak taşımak istedik, kararımızı verdik ve o kararı verdikten sonra da oradaki unsurların hepsine şunu söyledik: ‘Sakın ha karşımıza çıkmayın, karşımıza çıkanı vururuz’ dedik ve operasyonu da yaptık. Dolayısıyla, PYD, YPG’yle iş birliği kesinlikle söz konusu değildir"

"TÜRBEYİ ORJİNAL YERİNE TAŞIMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Tartışma sırasında CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Bakan Çavuşoğlu’na “Sayın Bakan, tekrar geri mi gidecek?” diye seslendi. Sataşma üzerine Bakan, "Tabii ki, güvenlik sağlandıktan sonra, istikrar sağlandıktan sonra o türbeyi orijinal yerine taşımayı düşünüyoruz, planlıyoruz" dedi.



TÜRBE GEÇEN YIL TAŞINMIŞTI

Süleyman Şah Türbesi, Suriye Halep ilinin Eşme köyü sınırları içerisinde buluyordu ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu ekslav statüsündeki tek toprak parçasıydı.

Türbe'de Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin dedesi ve Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın ve iki askerinin naaşları bulunmaktadır.Türbede yatan Süleyman Şah'ın Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah değil, I. Kılıçarslan'ın babası Kutalmışoğlu Süleyman olabileceği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Türbe, geçtiğimiz yıl bir şehidin verildiği Şah Fırat operasyonuyla taşınmıştı. IŞİD, bir video yayınlayarak, 3 gün içinde türbenin taşınmaması halinde yerle bir edeceği tehdidinde bulundu. Türkiye de, 22 Şubat 2015’te gece yarısı düzenlediği bir operasyonla türbeyi Şanlıurfa sınırına yakın bölgeye getirdi.