BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

Ankara PKK'yı yok edecek modele geçti

Mehmet Tezkan bugünkü yazısında devletin PKK'ya karşı mücadelede Sri Lanka modelini seçtiğini yazdı.

Abone ol

Hükümet, terör örgütü PKK'ya karşı mücadelede tamamen yok etmeyi öngören Sri Lanka modelini seçti.

Bu iddia Miliyet yazarı Mehmet Tezkan'a ait. Yazara göre hükümet 2009'da Sri Lanka'da Tamil gerillalarının toptan imhasıyla sonuçlanan operasyonların benzerini Güneydoğu'da uygulamaya soktu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Tezkan, yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü "‘Önce demokratik açılım dedik, milli birlik, kardeşlik dedik olmadı. Çözüm süreci dedik, yine olmadı. Çözüm sürecini de buzdolabın koyduk. Şimdi operasyonlar dönemi. Ne olacak bu operasyonlar döneminde? Bu iş bitecek." açıklamasına yer verdi.

Tezkan, "PKK'ya karşı Sri Lanka modeli" başlıklı köşesinde "Şimdilik görünün o ki; Ankara sonuna kadar gidecek!.. Fiziki olarak da siyasi olarak da yok etmeyi deneyecek.." diyor.

YOK OLMAZLAR AMA BELLERİNİ DE DOĞRULTAMAZLAR

"PKK’nın sonu Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları gibi olur mu?" diye soran yazar, merak edilen sorunun cevabını böyle verdi:

"Yakın zamana kadar bu soruya hayır yanıtı veriliyordu..
Deniliyordu ki; Tamil Kaplanları akıl almaz bir hata yaptı.. Sri Lanka ordusuyla konvansiyonel bir savaşta hesaplaşmayı seçti.. Bu yüzden yenildi.. PKK benzer bir hata yapmaz..

Yaptı.. PKK da aynı hatayı yaptı.. Hendek kazdı, barikat kurdu, şehirlerin göbeğinde savaşa tutuştu...
Askerle, polisle karşı karşıya geldi..
Sokak savaşını başlattı..
Sri Lanka’da Tamil Kaplanları’nın yaptığını yaptı..
Hep yazıyorum, hep söylüyorum, kazanması mümkün değil..
Tamil Kaplanları gibi yok olur mu diye sorarsanız..
Olmaz..
Tamil Kaplanları’nın arkası denizdi..
PKK militanlarının arkası Irak, Suriye..
Yok olmazlar ama bellerini de doğrultamazlar.."



SRİ LANKA MODELİ NEDİR?

Sri Lanka’da ayrılıkçı tamil kaplanları adlı gruba devletin hedef şaşmadan operasyonlar düzenlemesi sonucu, tamil kaplanları adlı örgütün kurucularından diğer üst düzey yöneticilerine kadar öldürüldüğü, bunu yaparken de binlerce sivilin hayatını kaybettiği ama terörün bitirildiği, terörle mücadele modeli denebilir.

OSLO SONRASI ÖZERKLİK KABUL EDİLDİ

2001 yılında Oslo’da başlayan  son müzakere sürecinde örgütün Özerklik talebi kabul edilerek, 2002 yılında ateşkes imzalandı. Ancak,anlaşmaya rağmen örgüt eylemlerini sürdürmüş, çıtayı yükselterek bağımsızlık talep etmeye başlamıştır. Seneler boyu süren görüşme trafiği Sri Lanka hükümeti için öğretici olmuş, müzakere masasına oturmayı tedbiri elden bırakmak olmadığını görmüştür. Bir taraftan görüşmeleri sürdürürken diğer taraftan  gücünü tahkim etmiş, 2004 yılında örgüt içindeki ihtilaflardan yararlanarak örgütün Doğu illeri Komutanı Karuna’yı yanına çekerek bölgesini teslim almıştır.

KABARAN TALEP LİSTESİ BARDAĞI TAŞIRDI

Görüşmelerin neticesiz kalması ve örgütün her gün kabaran talep listesi  sonunda bardağı taşmasına, 2005 yılında Cumhurbaşkanlığına seçilen Mahinda Rajapakse arkasına Çin, Pakistan, Hindistan gibi devletleri de alarak 2007’de Tamil gerillalarına karşı topyekûn savaş başlatmasına neden oldu. İki yıl içinde binlerce militan etkisiz hale getirildi. Örgütü kurulduğu günden beri yöneten Prabhakaran ve komutanları, 18 Mayıs 2009’da öldürülerek örgüte son ve kesin darbe vuruldu.

Sri Lanka Hükümetinin etnik/ayrılıkçı teröre karşı, şiddet kullanarak şiddeti yok etme yöntemi daha sonra literatüre Sri Lanka modeli olarak geçmiştir.