BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

Şule Yüksel Şenler vefat mı etti kaç yaşında kitapları

Sevilen ve takip edilen yazarlardan biri olan Şule Yüksel Şenler'in kardeşi Gonca Yüksel vefat etti. 80 yaşında olan Şule Yüksel Şenler 3 kardeş. Bir de Üzeyir adında bir erkek kardeşi var. Peki aslen Mersinli olan Şule Yüksel Şenler'in eşi kimdir kaç çocuğu var? İşte Şule Yüksel Şenler'in hayatı...

Abone ol

Şule Yüksel Şenler kimdir, kaç yaşında ve aslen nereli soruları merak konuus oldu. Kız kardeşi Gonca Yüksel'i son yolculuğın uğurlayan yazar Şule Yüksel Şenler 3 kardeş. Bir de Uzeyir adında bir erkek kardeşi var. 

Yıllardır Danimarka'da yaşayan ve orada İslami hizmetlerde bulunan Gonca Gülsel Şenler'in cenazesi bugün yani 1 Mart Cuma günü cuma namazında Fatih Camiinde kılınacak namazın ardından Karaca Ahmet mezarlığına defnedilecek.

Gonca Gülsel Şenler, bir söyleşide ailesi ile ilgili şöyle konuşmuştu:

"Biz o dönemde batılılaşmanın etkisinde bir aileydik. Annem çok moderndi, makyajsız sokağa çıkmazdı. O sırada ağabeyim Özer (Üzeyir) Şenler, Risale-i Nur'lardan etkilenerek namazını kılmaya başladı. Bize de İslam'ı telkin etti. İlk önce annemle babam ağabeyime şiddetle karşı çıktılar. Bize tesir etmesine de izin vermediler. Hatta ağabeyim çok üzüldü, evi terk etti. Ben o zaman ufaktım. Ağabeyimin anlattıkları da ilk önce ilgimi çekmemişti. Çünkü o zamana kadar ben namaz kılan bir insan görmemiştim."

ŞULE YÜKSEL ŞENLER KİMDİR: Yazar. 1938, Mersin doğumlu. Altı çocuklu bir ailenin büyük kızı olarak dünyaya geldi. Ailevi nedenlerle ortaokul ikinci sınıfta iken öğrenimini yarıda bırakarak kendi kendisini yetiştirdi. Yazı hayatına Safa Önal’ın çıkardığı Yelpaze (1958-60) dergisinde yayımlanan bir hikâyesi ile başladı. Daha sonra Gökhan Evliyaoğlu ve Peyami Safa gibi devrin ünlü isimlerinin bulunduğu Yeni İstiklal gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı.

Aynı dönemde resim ile müzik dersleri aldı. Ney ve kanun çalmayı öğrendi. İlk düşünce yazıları Faruk Naz Çamlıbel’in çıkardığı Kadın Gazetesi’nde (1961-63), “Duyuşlar-Görüşler” başlığı altında yayımlandı. Kadın olduğunun anlaşılması için, “Yüksel”in önüne “Şule” ismini ekledi Ayrıca, Ankara’da yayımlanan Medeniyet, Erzurum’da Ahmet Polat’ın çıkardığı Hür Söz gazetelerinde makale, şiir ve hikâyeleri çıktı. 1965 yılında, o zamana kadar benimsemiş olduğu Batılı modern yaşam tarzını terk ederek dindar bir hayata yöneldi. Yeni dönemindeki yazıları 1966 yılından itibaren Yeni İstiklâl, Babıalide Sabah (kadın sayfaları hazırladı), Bugün (günlük fıkra, 1967) gazetelerinde yer aldı. Kardeşi Özer Şenler ile birlikte çıkardığı Seher Vakti dergisinde İslami örtünmeye teşvik eden resim, yazı ve şiirlerin yer aldığı kadın sayfaları düzenledi (1969).

Aynı yıllarda çeşitli il ve ilçeleri dolaşarak “İslâm’da Kadının Yeri ve Mükelleyetleri”, “Türkiye’de Manevi Buhran” ve “Dün, Bugün, Yarın” konulu konferanslar verdi. Konuşmaları, özellikle öğrenim çağındaki genç kızların örtünmeyi benimsemelerinde etkili oldu. Yazı ve konuşmaları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açıldı. 1971 yılında, bir yazısında dönemin cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla mahkûm edildi ve bir süre hapis yattı. Onun dışında açılan davalardan beraat etti. Yazıları daha sonra Millî Gazete (1974), Zaman (1988), Mektup (1988-89), Vahdet (1988-89) gazete ve dergilerinde yer aldı. Büyük ilgi gören Huzur Sokağı romanının ilk cildi, Birleşen Yollar adıyla sinemaya uyarlandı(1970). Filmin başrollerinde Türkân Şoray ve İzzet Günay yer aldı. “Şule Yüksel Şenler, bu toprağın bağrından çıkmış ve pek çok konuda ilkleri yaşamış, bir "örnek" isim. 60’lı yılların Türkiyesinde toplum bir kadının -genç kızın- başörtülü gazetecilik yaptığına, yurt çapında seri konferanslar verdiğine şahitlik ediyor, başörtülü kadının ilk mahkemesini ve ilk mahkûmiyetini şaşkınlıkla izliyordu. Kâh hüzün ve acıyla, kâh sevinç ve coşkuyla Şule Yüksel şahsında satır satır bir çığır öyküsü yazılıyordu...” (Demet Tezcan)

ESERLERİ: Hidayet (1969), Gençliğin Izdırabı (1970), Bize Ne Oldu? (1970), Bir Bilinçli Öğretmene (1970), Sağ El (1970), Yılanla Tilki (1970), Huzur Sokağı (2 cilt, 1970, 73), Her Şey İslâm İçin (1974), Duyuşlar (1975), İslâm’da ve Günümüzde Kadın (1975), Uygarlığın Gözyaşları (1990), Kız ve Çiçek (1990).