BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Stres atmak için eşini döv

Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş'a göre eşlerine dayak atan erkeklerin bir çoğunun bunu stres atma yöntemi olarak görüyor.

Abone ol

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, eşlerine dayak atan erkeklerin bir çoğunun bunu stres atma yöntemi olarak gördüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde erkeklerin eşlerine uyguladığı şiddet oranında bir artış olduğuna işaret ederek, fiziksel veya sözlü şiddetin artık göz ardı edilmeye başlandığını öne sürdü. Erkeğin dayak atmasının sosyokültürel nedenleri olduğunu belirten Aktaş, bu duruma suç olarak yaklaşmayı engelleyen kültürel ortamın değişmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkede durumun benzer olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aktaş, eşlerine dayak atan erkeklerin bir çoğunun bunu ''stres atma'' yöntemi olarak gördüğü vurgulayarak, şunları söyledi: ''(Beni kızdırdı dövdüm, hak etmişti, rahatladım, onu bu evde tutmak için sopayı kullanabilirim, terbiye etmenin en iyi yolu dayaktır, bütün erkekler rahatlamak için aynı şeyi yapıyor...) gibi düşünceler buna örnektir.

Medyadaki eğlence ve spor programlarında, şiddet uygulayan erkeklerin karizmatik olarak gösterilmesi ya da böyle kişilerin yüceltilmesi, erkeğin eşline dayak atmasına etkendir. Şiddet uygulayan erkeklerin bir çoğunun çocukluğunda, babasının da annesine şiddet uyguladığı sıklıkla görülmektedir.''

''ŞİDDET UYGULADIKLARINI İNKAR EDERLER''
Eşlerine şiddet uygulayan erkeklerin bu davranışlarını değiştirmesinin güç olduğunu öne süren Prof. Dr. Aktaş, yaptıklarından pişman olan erkeklerin, gerçekten değişmek için önce kendilerine inanmaları gerektiğini anlattı. ''Dayakçı'' erkeklerin, sıklıkla aile üyelerine şiddet uyguladığını inkar edebildiğini söyleyen Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, bu kişilerin benlik saygısının da düşük olduğunu bildirdi.

Bu yapıdaki erkeklerin, genellikle eşlerine uyguladığı şiddetten sonra ''affedilmek istediğini, bunun son olduğunu ve bir daha asla şiddet uygulamayacağını'' sözünü verdiğini dile getiren Prof. Dr. Aktaş, şöyle devem etti: ''Bu erkekler verdikleri sözün ardından, bir daha eşini dövmeyeceğini söyleyerek, yemin eder. Ancak sözünde hiç durmaz. Her zaman bir dayak nedeni bulur. Şiddet aile içindeki bireylere yöneliktir. Bu nedenle aile dışındaki bireyler ve sosyal çevre tarafından fark edilmez.''