BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  GÜNCEL

STK'lardan Mursi'ye destek!

İHH Medeniyet Derneği ve Anadolu Platformu'nun da aralarında bulunduğu 8 sivil toplum kuruluşu Fatih'te bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı'nda Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Abone ol

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ortadoğudaki gelişmelerin herkesi üzdüğünü dile getirerek, "Bu toprakların sahiplerine karşı, emperyalistlerin oyunlarını çok açık bir şekilde görüyoruz. 'Seçim yapın' denildi insanlar seçim yaptı. Özgür iradeleriyle Cumhurbaşkanlarını seçti. Fakat buna rağmen darbe yapıldı. Darbe süreci henüz tamamlanmadı. Bir direniş var ama sonuçta bir darbe yapıldı. Dünyanın ayıbıdır bu. Dünyanın bütün güç merkezleri bu darbeden sevinç duydu. Amerika bir taraftan sevinç duydu ,bir taraftan darbeyi yapanlara destek verdi. Bir taraftanda 'endişeliyiz' demeye başladı. Yani diyor ki, 'Biz islami değerlere sahip olanlara yaşam hakkını vermeyeceğiz. Ama dünyaya da demokrasinin güzelliğini henüz kaybetmediğini anlatacağız. Bu nedenle endişeliyiz' kavramıyla bunu geçiştiyor" dedi.

"GÖRECEKSİNİZ SONUÇTA HALKIN İRADESİ KAZANACAK"

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin gözalına aldığını söyleyen Bülent Yıldırım, Mısır'ın bir çok şehirlerinde çatışma olduğunu, Mısır'da sağduyulu olan halkın iç savaş çıkmasın diye temkinli hareket ettiğini söyledi.

Yıldırım, "Buradaki hedefi aslında bir çok iyi biliyoruz. Bu devrim süreçlerini baltalamak. Bunlar zannediyorlar ki, Mısır'da bunu başardıktan sonra Tunus'ta, Suriye'de ve hatta Türkiye'de benzerini yapabiliriz. Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım. Halkın seçimiyle başa gelen iktidarlara yapılan bu oyunlar ve halkın değerlerine karşı yapılan bu saldırılar müslüman kesimi iyice kenetlemiş durumda. Dünyada ciddi bir bilinç uyanmasına sebep oldu. Mısır halkı özgürlüğü tattı. 5 bin yıldır ilk defa seçim oldu. Bu işin arkasındaki İsrail parmağını ihmal etmiyoruz. Ne yazık ki Körfez'deki bazı ülkelerin olduğunu gördük. Oralara akıtılan paralardan da herkes haberdar. Ama göreceksiniz sonuçta halkın iradesi kazanacak" diye konuştu.

"BİZLER BU DARBELERİN KARŞISINDAYIZ"

Yıldırım, "Biz sivil toplum kuruluşları dünyayı çok iyi tanıyoruz. Çok büyük bir tehlike içerisinde görüyoruz geleceği. Burada kaybedecek olan halkın kendisi değil, eğer Mısır'da bu gidişat devam ederse bundan evvela İsrail zarar görecek. Çünkü herkes İsrail'in Mısır'daki olaylarda nasıl sevinç duyduğunu biliyor. Mısır Genelkurmay Başkanının resmini alıyor İsrailli gazeteler 'kahraman' diye manşete taşıyor. Bu arada İsrail'in ezeli düşmanı olan Esad'la , İsrail aynı şeyi düşünüyorlar Mısır'da. Düşmanlar ittifakı. Aslında diğer bir tabirle dostlar ittifakı. Şuanda yaşanılıyor. Bizler bu darbelerin karşısındayız. Batıyada şunu söylüyoruz; İkiyüzlülüğünüzün ortaya çıktığı bir dönemi bize gösterdiğiniz için size teşekkür ediyoruz. Bizler biliyorduk. Artık halkta artık öğrenmiş oldu. Önce demokrasi, seçim dediniz. Şimdide darbeyi alkışlıyorsunuz. Bu gerçek yüzünüz ortaya çıktığı müddetçe , islam dünyasının her ferdi size karşı direniş hattında bir nefer olacaktır. Bizlerde direnişi mahalle mahalle, sokak sokak, bölge bölge heryerde olduğuna şahit olacağız. Çünkü hiçkimse halkın iradesine karşı gelemez, gelmemeli" ifadelerini kullandı.

"MURSİ'NİN YANINDAYIZ"

Siviltoplum kuruluşları olarak yarın Fatih Camii'sinde cuma namazından sonra protesto gösterisi düzenleyeceklerini açıklayan Yıldırım,

"Oradanda Saraçhane Parkı'na doğru yürüyüşe geçeceğiz. Mısır halkı şunu çok iyi bilecek. Özürlüğün sembolleştirildiği Tahrir Meydanı'nı işgal eden darbecilerin, yani 300-400 bin insanın yanında değiliz. Bütün 80 milyon, Mısır halkının yanındayız. Mursi'nin yanındayız, özgür iradenin yanındayız, Mısır'ı karıştıran İsrail'e, Amerika'ya, Körfez ülkelerine, Suriye rejimine ve benzeri işbirlikçilerine de karşıyız" şeklinde konuştu.

"BARIŞI VE HUZURU ÖZLEYEN TOPLUM ASLA DARBECİLERE ALKIŞ TUTMAYACAK"

Yıldırım, "Sakın kimse 'Mısır'da bu iş yapıldı başka yerde de yaparız' diye bir hayal peşinde koşmasın. Çünkü barışa ve huzura muhtaç olan, barışı ve huzuru özleyen toplum asla darbecilere alkış tutmayacak. İslam Konferansı Örgütü'ne buradan çağrı yapmak istiyorum. Niye toplanmadınız hala?, Mısır'da darbe oldu nerdesiniz? Bu teşkilat niye kuruldu. Sizin üyeleriniz içerisinde darbeyi alkışlayanlar var. Sevinç çığlıkları atanlar var. Niye toplayıp bu ülkeleri yaptığı yanlışları hatırlatmıyorsunuz. Yanlışlarını kabul etmiyorlarsa da deşifre edin. O ülkelerin halkları da gerçeği daha yakinen görsün. Dünya artık hiçbir ülke tek başına kendi sınırları içerisinde özgürce yönetimini sürdürecek bir yeterliliğe sahip değil. Sınırlar fiili olarak açıldı. Herkes heryere kolayca gidebiliyor. Heber ulaştırabiliyor. Hepimiz gerçek darbecileri görüyoruz" diye konuştu

Öte yandan aralarında Özgürder, Medeniyet Derneği, Anadolu Platformu ve Hikmet Vakfı'nın başkanları da Mısır'da askerin yönetime el koymasına tepki göstererek, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yanında olduklarını belirtti.