BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.440,53
HABER /  GÜNCEL

Sözleriyle yaptıkları birbirini tutmadı

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, transferler ve kulüp gidişatıyla ilgili önemli bilgiler verdi. <br/>Katıldığı bir televizyon programın...

Abone ol

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, transferler ve kulüp gidişatıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Katıldığı bir televizyon programında kulüp ve eski-yeni transferler hakkında konuşan Başkan Orman, kulübün borçları olduğunu belirterek, “Beşiktaş’ın benim yönetime geldiğim gündeki durumu belli. Beşiktaş’ın borçları var ve çoğu yakın zaman ödemeli. Belirsiz durumdaki bir stat var. Rakiplerinin 3’te 1’i düzeyinde bulunan bir kulüp. Bir sürü davalar. Sporcularla mahkemelik olan bir kulüp. Biz o durumdan kulübü alıp her yere tesis yapmak zorunda olduğumuzu biliyorduk” dedi.

“KULÜP BATMIŞ VAZİYETTE”
Yeni yapılan Beşiktaş stadı ile ilgili de konuşan Orman, “Taraftarlarımız bizden daha ciddi bir yatırım bekliyorlar. Ama biz mantıklı gitmek zorundayız. Kulüp batmış vaziyette. Kredi almadan, yeni bir kaynak olmadan Türkiye’nin en zorlu lokasyonunda bir stat yeniliyoruz. Geçen sene aynı yerde stat vardı. Bu sene yine aynı yerde bir stat yükseliyor. Stadı inşa ederken çok zorlanıyoruz. Ben her ay Ferrari’nin borcunu ödüyorum. Ferrari’ye 8 milyon avro borç ödüyoruz. Henüz 5 milyonunu ödemişizdir. Gelecek sene Ocak ayına ancak biter bu borç” şeklinde konuştu.
Başkan Orman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu anda, Vodafone Arena ile ilgili inşaat süreci ortadadır. Hafriyatın olmadığı bir alan orası. Biz devletten müsaade aldık, caddeyi kapatıp konteynerleri oraya koyduk. Konya’yı Büyükşehir yapıyor. Ödenekleri devlet desteklediği halde yetmiyor. Siz hiç duydunuz mu? Statla alakalı birinin ’bizim alacağımız var’ dediğini. İki tane karar var. Bir tanesi, çatı haricinde bitirme imkanına sahibiz. Açıkçası paradan çok zorlanıyoruz. Bunun finansmanını sağlamakta çok zorlanıyoruz. Hızlı bitirmek, hızlı para akışı demek. Taraftarın futbol takımı ile ilgili beklentileri var, eski borçlar var. Bizim hepsini bir anda yapma zorunluluğumuz var.”

“BEŞİKTAŞ’TA STAT KAPATTIRMAYACAĞIM”
Yeni yapılan stadın güvenlik önemlerinin çok iyi olduğuna değinen Orman, “Ben Beşiktaş’ta stat kapattırmayacağım. Kamera sistemleri sayesinde insanın cebindeki sigarayı bile görebileceğim. Bir suç işlemişse tespit edip ben cezasını vereceğim. Devlet ceza versin vermesin. Stadın en büyük sorunu çatısı. İnci gibi bir görüntü kazandıracak. Çatısız oynama planımız biraz zor ama yarın öbür gün netleşecek. Şu anda imkansızı yapıyoruz. Finansman açısından bu durumda olan bir kulübün bir senede izinleri alıp, gezi olayları vesaire yaşayıp. Şehrin göbeğinde bütün bu inşaatı yapmak çok zor. Geldiğimizden bu yana 65 milyon vergi borcumuzu ödüyoruz” diye konuştu.

“BENİM İÇİN YILDIRIM DEMİRÖREN’İ MAHKEMEYE VERMEK ÇOK BASİT AMA ÇÖZÜM DEĞİL”
Kulüp borçlarına ilişkin de açıklamada bulunan siyah-beyazlı kulübün başkanı Orman, “Rakiplerimize baktığımız zaman, 13-15 milyon Euro’ya oyuncu alıp sıfıra da gönderilebiliyor. Bizde de olmuş. O günlere baktığımız zaman Yıldırım Demirören, sonra bir daha aday olmuş, yine kazanmış. Alkışlarla olmuş. Yıldırım Demirören’le bu konuları uzun uzun konuştuk. Bir kısım parasını geri ödeyeceğiz. Bir kısmı bağış yapacak. Bir kısmını da sponsor geliriyle ödeyeceğiz. Benim için Yıldırım Demirören’i mahkemeye vermek çok basit. Ama çözüm getirmez. Biz geleceğe bakmak zorundayız. Her konuda geleceğe dönük çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“FENERBAHÇE DIEGO İÇİN BİZDEN 7 MİLYON EURO DAHA FAZLA VERMİŞ”
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Diego transferiyle ilgili olarak ise, “Bir yerlerden ilgilendiğimiz oyuncular oluyor. Bir oyuncu ya da kulüp ile görüşüyorsunuz. Paylaşmaya başlayınca basın ve taraftar beklenti içine giriyor. Kimse ile görüşmeden transfer yapmak mümkün mü? Değil. Beklenti sonrasında olmayınca taraftar üzülüyor. Diego ile ilgilendik mi, ilgilendik. İstediğimiz için teklifte bulunduk. Fenerbahçe bizden 7 milyon Euro daha fazla vermiş. Biz almak için 10 milyon Euro fazla verebiliriz. Ama bunu verecek bir kaynak yok. Transfer yapmak çok kolaydır. Kaç lira istiyorsun diyorsun, 3 milyon diyor, gel 3,5 vereyim dersem geliyor. Sonra ödeyemediğimiz için 18 tane dosya ortaya çıkıyor. Fenerbahçe bu parayı verirse ben ne yapabilirim ki, onlar kendi genel kurulunda verecek hesabı” yorumunda bulundu.

"DEMBA BA OLMAZSA OLMAZIMIZ DEĞİL, FARKLI TERCİHLERİMİZ DE VAR”
Başkan Fikret Orman, Demba Ba ile ilgilendiklerini ama tek tercihlerinin olmadığını ifade ederek, “Demba Ba ile ilgili bir beklenti var. Demba Ba’nın kronik bir sakatlık problemi var. 29 yaşında, alıp da bunu satabilecek durumda değiliz. Olmazsa olmazımız değil, farklı tercihlerimiz de var. Yarın gelir mi, gelir. Nasıl gelir? Verirsin 2 katı parayı gelir. Quaresma’nın 1 lirasını eski yönetim ödemedi, hepsini biz ödedik. Quaresma geldiğinde otobüs kiralanmış, 14 bin lira. Bunu da biz ödedik. Doğru yoldan gitmemiz lazım. En kolay iştir popüler transfer yapmak. Bizden kimse bunu yapmamızı beklemesin. Basındaki arkadaşlar, çok büyük bir beklenti haline getiriyorlar” açıklamasında bulundu.

“FERNANDES’İN SÖZLERİYLE DAVRANIŞLARI BİRBİRİNİ TUTMADI”
Portekizli futbolcu Fernandes hakkında da bilgiler veren Fikret Orman, "Samet Hoca ilk geldiğinde Fernandes’e talepçi çıkmıştı. Bu sene de talepçi çıktı. Bu konuda başkan olarak tek başınıza karar veremezsiniz. Bunun sportif direktörü var, hocası var. Ben aldım mı oyuncu? Aldım. Oynamıyor. Pedro Franco transferinde mesela bütün komitelerimiz ortak karar alarak yapılmış bir transferdi. Gayet de iyi bir sonuç verdi. O dönem Fernandes’le ilgili çok umutlu düşünüyorduk. Bize konuşmaları çok umut vericiydi. Ama sözleriyle davranışları birbirini tutmadı. Bizden para aldı. Bu sene aldığı parayı bu camia adına helal etmiyorum. Keşke sene başında satsaydık" dedi.

“DENGELERİMİZİ BOZACAK TRANSFERLER YAPMAYACAĞIZ”
Yapacakları yeni transferler ile ilgili de bilgi veren Başkan Orman, “Fenerbahçe’nin stadyumu var mı? Var. Galatasaray’ın da var. Fenerbahçe 450 milyon Avroya oynuyor. Galatasaray da öyle. Biz 150-200’e oynuyoruz. Allah onlara yukarıdan para yollamadı. Yatırım yapıp kalkındılar. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Stadyum bitince bu fark yüzde 20’lere iner. Sonraki sene eşitlenir. Daha sonra geçer. Biz bu şekilde yol çizdik. Fenerbahçe Diego’ya çok para verdi. Galatasaray’ın borçları belli. Biz o yollardan çok önce geçtik. Dengelerimizi bozacak transferler yapmayacağız. Kendi içimizdeki dengeyi sağlamak zorundayız. 3-4 yabancı transfer yapacağız. Biz yabancı kuralında oldukça şanslıyız. Bizim kontratlı 4 yabancımız var. Minimum 4 tane yabancı oyuncu alabiliriz. Rakiplerimizin 14 tane yabancı oyuncusu var. Biz bunu yıllar önceden planladık. Biz de biliyorduk yabancı oyunculara paralar verip getirmeyi” diye konuştu.

“BEŞİKTAŞ ARAÇ DEĞİL AMAÇ OLUR, BİZİ TRANSFERDE PARA ARTIRMAK İÇİN KULLANAMAZSIN”
Fikret Orman transfere ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Beşiktaş Kulübü transferlerini usullerine uygun yapar. Trabzonspor başkanıyla Ahmet Nur Çebi görüştü. ‘Başkan, biz oyuncuyu bırakmak istemiyoruz. İstediğimiz zaman sizinle görüşürüz’ dedi. Bizim için bu konu bitmiştir. Caner ise Fenerbahçe’yle görüşmelerini devam ettiriyor. Beşiktaş araç olmaz. Amaç olur. Kulübünle anlaşamıyorsan gelir bizimle görüşürsün. Bizi transferde para artırmak için kullanamazsın. Beşiktaş’ta oynamak istiyorsan gelir konuşursun. Top Fenerbahçe’den çıkarsa gider görüşürüz. Tarık için girişimimiz yok. Geçen sene öyle bir niyete girdik ama yabancı bir menajerleri var, bir bize bir Galatasaray’a gidiyor. Biz bu konulara sıcak bakmıyoruz. Cenk Tosun Beşiktaşlıdır. Ne teklifler geldi Cenk’e ama kabul etmedi. Ben Beşiktaş’ta oynamak istiyorum dedi ve bize geldi. Görüldüğü gibi Beşiktaş amaçtır, araç değil.”

“BEŞİKTAŞ’IN MARKA DEĞERİNİ KİMSE DÜŞÜREMEZ”
Gökhan Töre konusuna da açıklık getiren Orman, “Gökhan çok sevdiğim bir oyuncu. Olmaması gereken bir olay oldu. Çok üzüldüm. Beşiktaş’ın marka değerini kimse düşüremez. Büyük bir takımda oynayıp büyük paralar alıyorsan hangi kulübü temsil edeceğini unutmamalısın. Seneye bu konularda daha sert olacağız. Bunun en büyük sıkıntısını Fernandes’de yaşadık. Fernandes’in kendisi dışarı çıkmasının yanında milleti ayarlayıp dışarı çıkarması vardır. Gökhan konusuna gelince ona iyi bir fırsat verdik. Kariyerinde ilk golünü Beşiktaş formasıyla attı. Rubin’le anlaşmayı isteriz ancak önce Gökhan’la oturup konuşmak istedik. Gökhan bizimle pazarlık yapma tercihine girerse olmaz. Biz önce Gökhan’la anlaşmak istiyoruz. Gökhan’ın istediği parayla bizim vereceğimiz ücret arasında fark var. Almeida’nın durumu Caner konusunu daha önce de söyledim. Biz kullanılacak bir kulüp değiliz. Amaç olan bir kulübüz” dedi.

“TÜRKİYE’DE İNSANLAR FUTBOLDAN UZAKLAŞIYOR”
"Fenerbahçe’yi kutladığımda eleştirildim” diyen Orman, “Türkiye’de insanlar futboldan uzaklaşıyor. Tartışmalar insanı futboldan uzaklaştırıyor. Futbol sahada oynandığı zaman güzel. Yoksa diğer kulüp başkanlarıyla olay yaratmak en kolay iş. Ben diyorum ki; bu oyun sahada kalsın. Ben centilmenlik açısından bir açıklama yaptım. Ama bunu buralara kadar yordular. Son 4 maç kalmış 12 puan fark var. Sezonu domine eden Fenerbahçe kalan 4 maçı kaybedecek biz kazanacağız. Ben de o farkla lider gitsem kutlanmayı isterdim. Fenerbahçe camiası da bize çok güzel bir tepkiyle geri dönüş yaptı. Bu hareketler çoğalmalı” açıklamasında bulundu.

“ALMEIDA’YA BEŞİKTAŞ’TA ALDIĞI PARALARI DÜNYADA VERECEK YER YOK”
Almeida hakkında son kararı önümüzdeki hafta vereceklerini dile getiren Başkan Orman, “Almeida esasında iyi bir çocuk. Beşiktaş’a gelirken şöyle getirmişler; ‘sen 6-8 aylığına burada top oyna, biz seni başka bir takıma götüreceğiz.’ Türkiye’yi beğenmiyor havalarındaydı. ‘Takım bul git’ dedim. Bulamadı ve kaldı. Beşiktaş’ta aldığı paraları dünyada verecek yer yok. Yüksek paralara gideceği yerler belli. Geçen sene eşinden ayrıldıktan sonra Beşiktaş’a kendisini verdi ve iyi bir ilişki yaşamaya başladı. Ben de konuştum ‘bak Almeida artık sen bir Beşiktaşlısın, gel seninle bir kontrat yapalım’ diye. Fakat ‘Amerika’ya gideceğim, başka takıma gideceğim’ soru işaretleriyle dolunca, biz işi askıya aldık. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Almeida’nın son kararı verilecek. Bizimle kalmak istiyor” şeklinde konuştu.

“ÖNDER ÖZEN ŞUAN YURT DIŞINDA OYUNCU ARIYOR”
Beşiktaş Futbol Direktörü Önder Özen’e çok iş düştüğünü kaydeden Orman, “Önder Özen şuan yurt dışında ve oyuncu arıyor. Her yerde temsilciliklerimiz var. Ben Önder Özen’in her zaman destekçisi oldum. Her zaman yanında olduğumu defalarca söyledim. Beşiktaş’ta futbol direktörlüğü zor bir iştir. Teknik bilginizin yanında takımı ve medyayı yönlendirme açısından çok iş düşüyor. İlk geldiğimiz sezon yaşadığımız feda sezonunda futbol takımında ciddi revizyonlar yaptık. Artık bir istikrar ve başarıyı kovalayacağız. Önder Özen ve Slaven Bilic takımın başında kalacaklardır. Bu istikrarı bozmayacağız” açıklamasında bulundu.

“SERDAL ADALI’YLA MÜNAKAŞAYA GİRMEK İSTEMEM”
Serdal Adalı hakkında çıkan haberlere inanmadığını ifade eden Fikret Orman, “Gazetelerde yaptığı açıklamaları Serdal Adalı’nın yaptığına inanmıyorum. Bunu internet mafyalarının düzenlediğini düşünüyorum. Özellikle Ahmet Nur Çebi ve bizle ilgili açıklamaları onun yaptığına inanmıyorum. Biz bir ailenin fertleriyiz. Aday olmuş, kazanmış kaybetmiş. Bunlar olan şeyler. Ben her dakika ona sahip çıktım. Ben bu camiaya insan kazanmaya çalışıyorum. Serdal Adalı’yla da münakaşaya girmek istemem” ifadelerini kullandı.

“BENİM HİÇBİR GRUPLA PROBLEMİM OLMAZ”
“Kartal Yuvaları’nda Çarşı logolu ürünlerin satışıyla ilgili çıkan haberler külliyen yalan” diyen Orman, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çarşı grubuyla ilgili bir problemimiz yok. Kartal Yuvaları’nda Çarşı logolu ürünlerin satışıyla ilgili çıkan haberler külliyen yalan. Bu haberler hükümetle Beşiktaş’ı karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Benim hiçbir grupla problemim olmaz. Bizim işimiz Beşiktaş’ı yönetmek. Yeni stadyumun kombineleriyle ilgili toplantı yaptık. Çarşı eski statta kapalı tribünde konuşlanıyordu. Yeni statta da kapalının üst bölümünde onlara uygun fiyatta bölüm olması gerektiğini söyledim. Bir şekilde düzenleyip onlara da yardımcı olacağız.”
Bu sene basketbola da yatırım yapacaklarını söyleyen siyah-beyazlı kulübün başkanı Fikret Orman, “Biz geldiğimizde basketbolda Erdoğan Demirören’e ait Milangaz vardı. Takımın bütün haklarına onlar hakimdi. O sene sonunda sponsorluktan çekildiler. O takımın hocası, sponsorluğun çekilmesinin ardından hoca gidip başka takımla anlaştı. Bu sene basketbola daha fazla yatırım yapacağız” dedi.

“SOMA’DA DA YAPACAK ŞEYLERİMİZ VAR”
Beşiktaş Sitesi yapmak istediklerini aktaran Fikret Orman, “İlk etapla kendi ayaklarımız üzerinde durabilen bir kulüp olmak bizim hedefimiz. Soma’da da yapacak şeylerimiz var. Beşiktaş Belediyesi ile ortaklaşa bir Beşiktaş Sitesi yapmak istiyoruz. Bir de spor lisesi yapmak istiyoruz. Orada yetenekli oyuncuların yetiştirilmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’de oyuncu yetişmiyor Almanya’da yetişiyor. Okul ve eğitimi bir arada devam ettirmek gerek. Bu sporcuları ahlaken de geliştiriyor” şeklinde konuştu.
(İHA)