BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası Başkanı görevinin başındadır”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Merkez Bankası’nın yapısı ve mevzuatında değişikliğin gündemde olup olmadığına ilişkin, “Merkez Bankası Ba...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Merkez Bankası’nın yapısı ve mevzuatında değişikliğin gündemde olup olmadığına ilişkin, “Merkez Bankası Başkanı görevinin başındadır.” dedi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaptı. Bir basın mensubunun CHP’li milletvekillerinin YGS sorularının açıklanması istemiyle Köşk’e çıktıklarını hatırlatarak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bu konuyu Bakanlar Kurulu’nda gündeme getirip getirmediğine ilişkin sorusuna Arınç, “Hayır, Bakanlar Kurulu’na getirmedi. Böyle bir konu görüşülmedi. Kendileri Milli Eğitim Bakanı ile bir şey görüştülerse bilgim dahilinde değil” yanıtını verdi.
4 bakanla ilgili kurulan komisyona AK Parti’nin isim bildirmemesiyle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açıklamalarını hatırlatan basın mensubunun bununla ilgili gelişme olup olmayacağına ilişkin sorusu üzerine ise Arınç, şunları söyledi:
“Sayın Cemil Çiçek’in serzenişi sadece bununla sınırlı değil. Aynı zamanda üye bildiren partilerin üyeliklerine itiraz olduğundan bahsediyor. Keşke bazı siyasi partiler ve onların temsilcileri İç Tüzüğü okuma zahmetine katlansalar. Grup başkanvekilleri, Meclis başkanvekilleri bir Meclis Soruşturması Komisyonu kurulmasına karar verildi tamam. Bu bütün partilerin oylarıyla oldu. Biz de ’evet’ oyu verdik. Şimdi buraya üye olacak insanların, yani milletvekillerinin üç misli fazlasıyla veriliyor ki içinden seçme imkanı olsun. Böyle bir imkan niye veriliyor? Çünkü Meclis Soruşturma Komisyonu adli bir görev de ifa edecek, savcının yapacağı görevleri yapacak. Dolayısıyla bu ismi geçen bakanlarla hakkında bu olaylarla ilgili olarak dışarıda, basında, Meclis kürsüsünde veya herhangi bir konuşması sırasında olumlu veya olumsuz görüş bildirmemesi gerekir. Niçin? Çünkü ihsası reyde bulunmuş oldu. ‘Bu bakanlar çok iyidir böyle bir şey yapmamıştır’ diyen birisi olumlu görüş bildirmiştir. ‘Bunların hepsi aslında hırsızdır, bunları yargılamaya gerek yok, gerekeni hemen yapın’ diyen insan da olumsuz görüş bildirmiştir. Ama bu ihsası reydir. Yani komisyona girerken kanaatini önceden ifade etmiştir. Dolayısıyla bunların üye seçilmesi mümkün değil. Geçmişte de bu uygulamalar oldu. İç tüzükteki maddeleri okusalar bunları görecekler. Ama zahmet etmiyorlar.”

“AK PARTİ GRUBU BİR TARAMA YAPIYOR”
“Bu komisyon üyeliklerine seçimde ondan sonraki kendi arasındaki komisyon başkanı veya diğer üyelerin seçimi de mutlaka bu ölçülere uygun yapılmalıdır” diyen Arınç, “Eğer diğer partiler bildirmişler ama bildirdiklerinin üçte ikisi bu kapsamda kaldığı için bunların değiştirilmesi yerine yeni birilerinin isminin bildirilmesi gerekir. Belki sadece bunu düşünerek AK parti grubu bir tarama yapıyor. Bu taramayı yapmak çok da zor değil. Arama motoruna girdiğiniz zaman hangi milletvekilinin bu bakanlar hakkında ne görüş bildirdiğini ortaya çıkaracak. O yüzden kendi üyelerini titizlikle seçiyor da olabilir. Yoksa ‘hepsi bildirdi, hepsinin üyeleri çok iyi, AK Parti hala bildirmedi ‘demiyor sayın Cemil Çiçek. Benim de bildiğim ve anladığım kadarıyla” şeklinde konuştu.

“BU HAFTA İÇİNDE AK PARTİ GRUBU DA SORUŞTURMA KOMİSYONUNA VERECEĞİ ÜYELERİ MUTLAKA BİLDİRMİŞ OLACAKTIR”
“Meclis Soruşturma Komisyonu’nun raporu Meclis’te görüşüldükten sonra eğer bu kişilerin Yüce Divan’a gitmesi gerekirse yargılanacaklar” ifadesini kullanan Arınç, “Yargılanacakları için Meclis Soruşturma Komisyonu kurulacağı zaman gruplarda toplantı yapılamıyor, grup kararı alınamıyor. Her milletvekili kendi vicdani kanaati ile gizli oylamayla soruşturma ‘açılsın’ veya ‘açılmasın’ diyebiliyor. Vicdani kanaatleri ile herkes soruşturma ‘açılsın’ dedi. Şimdi herkes yine bu ölçüler içerisinde üye olarak seçmek ve onların bağımsız sadece vicdanları ve hukuk bilgileriyle baş başa bırakmak gerekebilecek. Bu hafta içinde AK Parti grubu da soruşturma komisyonuna vereceği üyeleri mutlaka bildirmiş olacaktır. Bildirmezse o zaman kasıtlı bir geciktirmeden bahsedilebilir. Bunun sorumlusu da AK Parti grubu olur” dedi.

“MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÖREVİNİN BAŞINDADIR”
Bir gazetecinin “Merkez Bankası Başkanının bugünkü sunumu sizi, Başbakanı ve diğer kurul üyelerini tatmin etti mi? Merkez Bankası’nın yapısı ve mevzuatında değişiklik gündemde mi?” şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, “İstişare amaçlı soru soruyorsunuz. Cevabım şudur; Merkez Bankası Başkanı görevinin başındadır. Olumlu bir sunum yapmıştır. Bütün Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarımız bu değerlendirmelere katılmıştır. Bunun dışında söylenebilecek bir cümle veya kelime de mümkün değildir. Ne bir kanunda değişiklik yapma ne de başka bir anlama gelecek bir çabanın içinde değiliz. Herkes görevini iyi bir şekilde yapmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK’TA PARALEL YAPIYLA İLGİLİ SAHTE DİNLEME KAYITLARININ OLUŞTURULDUĞU İDDİALARI
Başka bir basın mensubunun “Hafta içi bir Başbakanlık çalışanından geldiği belirtilen bir ihbar mektubu yansıdı basına. Başbakanlık’ta paralel yapıyla ilgili sahte dinleme kayıtları oluşturulduğu iddia ediliyordu. Bakanlar Kurulu’nda bu konu görüşüldü mü?” sorusuna Başbakan Yardımcısı Arınç, şu yanıtı verdi:
“Böyle iddiaların Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi mutat değil zaten. Ne bu haber, ne bu haber üzerine yapılan bir yorum hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Biz asılsız haberler konusunda kendimiz biz gereğini yaparız belki ama bu Bakanlar Kurulu’nda konuşulacak bir konu değil, çok da ciddiye almayın.”

“BU ALÇAKÇA BİR SALDIRIDIR”
Başbakan Yardımcısı Arınç, konuşmasının son bölümünde Afganistan’da bombalı saldırı sonucu 3 Türk vatandaşının yaşamını yitirmesine değindi. Arınç, “Üç yurttaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Şu ana kadar faili henüz bilinmeyen bir olayla karşı karşıyayız. Bu alçakça bir saldırıdır. Bunu lanetliyoruz. Türkiye ve Afganistan dost ve kardeş iki ülkedir. Birbirimize her alanda yardımcı olmak mecburiyetindeyiz. Bugüne kadar da bu ilişkilerimizi bozacak herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu olaydan dolayı fevkalade üzgünüz. Gerek cenazelerin getirilmesi, gerekse yaralı yurttaşımızın tedavisi konusunda elden gelen ihtimam gösterilmektedir” dedi.
(İHA)