BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  POLİTİKA

Sözde değil özde ateşkes istediler!

BDP MYK Diyarbakır'da toplandı. Şiddetin tırmandığı bir ortamda hem PKK'ya hem de hükümete çağrı var.

Abone ol

BDP çift taraflı ateşkes çağrısı yaptı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürt sorununda barışçıl, demokratik çözüme bir şans vermek, diyalog ve müzakerenin önünü açmak için, devleti, hükümeti ve PKK’yı karşılıklı olarak silahları susturmaya, çatışmasızlık ortamı oluşturmaya çağırıyoruz" dedi.

BDP, dün sonuç bildirgesini açıklayan ‘Demokratik Toplum Kongresi'nde alınan kararlar üzerine Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) Diyarbakır'da topladı.

Toplantıda alınan kararları Demirtaş açıkladı. Demirtaş, 1 Haziran'dan itibaren, yoğun çatışma sürecine girildiğini, toplumu derinden sarsan, büyük acılar yaşanmasına neden olan, vicdanları sızlatan can kayıpları görülmeye başladığını anlatırken şöyle dedi:
“Bütün bu gelişmeler karşısında, vicdani bir sorumluk duyan herkes kendi cephesinden ölümleri durdurmak, barış ve diyalogun önünü açmak için bir çaba içerisine girdi. Çok farklı kesimlerden, çatışmaların durdurulması, silahların susturulması, barışa bir şans verilmesi için çağrılar yapıldı. Bu çağrıların tümüne değer veriyoruz, önemsiyoruz. Diyarbakır’da bir araya gelen 649 sivil toplum kuruluşunun ‘silahların karşılıklı olarak susturulması’ çağrısını, bölge halkının bir çığlığı olarak görüyoruz” dedi.

DEVLET, HÜKÜMET VE PKK'YA ÇAĞRI

DTK sonuç bildirgesinde yer alan ‘çift taraflı ateşkes çağrısını’ bugünkü sürece, olumlu katkı yapan, önemli çıkış olarak değerlendirdiklerini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

“Kürt sorununda barışçıl, demokratik çözüme bir şans vermek, diyalog ve müzakerenin önünü açmak için, devleti, hükümeti ve PKK’yı karşılıklı olarak silahları susturmaya, çatışmasızlık ortamı oluşturmaya çağırıyoruz. Çatışmayı sürdüren tarafların bütün bu çağrılara değer vermesini ve gereğini yapmasını diliyoruz. Olası çatışmasızlık durumunda ateşkes için çağrı yapan bütün kesimlerin daha fazla sorumluluk almasını diliyoruz.

Ortaya çıkacak herhangi ateşkes ortamını kalıcı barışa dönüştürmek için BDP olarak da iniyasitif almaya, daha aktif bir siyasi tutum ile birlikte onurlu barışı ve çözümü gerçekleştirmeye dönük çabalarımızı artıracağımızı ifade ediyoruz. Hükümetin de artık barış için daha ciddi yaklaşımlar ortaya koymaya, askeri ve siyasi operasyonlara son vererek barışa şans tanımaya, çözümsüzlük politikalarından ısrardan vaz geçmeye çağırıyoruz. Daha fazla barış dili oluşturmak için basın kuruluşlarının da desteği çok önemlidir. Ülkemizde yaşanan acıların son bulması ve demokratik çözüm için bütün medya kuruluşlarını, yayın yönetmenlerini, köşe yazarlarını ve program yapımcılarını katkı sunmaya davet ediyoruz.”

SÖZDE DEĞİL ÖZDE BİR ATEŞKES

Demirtaş, çağrılarının dikkate alınıp alanmayacağı ve PKK'nın ateşkes ilan etmesi ile ilgili beklentiler konusunda şöyle dedi:
Hem devletin, hem de PKK'nın bu tür çağrılara değer ve anlam vermesini bekliyor ve diliyoruz. Ateşkesin sözdesi olmaz, özde bir ateşkes bekliyoruz devletten. Özellikle bütün çağrılara cevap veren PKK’nın bu defa da yapılan bütün çağrılara cevap vereceğini ümit ediyoruz. Ama asıl beklentimiz çözümsüzlükte ısrar eden devlet ve hükümettedir. Siyasi, askeri politikalara, çözümsüzlük politikalarına operasyonlara fiilen en azından son verildiğini görmek istiyoruz.