BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Soya fasülyesinden otomobil

Ford, geri dönüşümlü bir araba üretmek için yapacağı milyonlarca dolarlık yatırımla ilgili planını açıkladı.

Abone ol

Çevreci arabanın 21'inci yüzyılın arabası olması umuluyor.
      
Sıkı rekabet ve düşen pazar payı nedeniyle yenilik arayışlarına başvuran Ford Motor Company, 'Piquette Project' adı verilen gizli bir plan hazırladı. 
     
Bu plana göre şirket hem geri dönüşümlü hem de bio-çözülürlüğü olan yeni bir araba üretecek. Bu arabanın bazı parçaları da soya fasulyesinden yapılacak.
      
Ford CEO'su William Clay Ford Jr, "eski metodlarla birşeyler yapmak artık işe yaramıyor. Bu iş riskli mi? Tabii ki riskli. Ama en büyük risk şu anda içinde bulunduğumuz durum" dedi.
      
Ford'un çevreye daha az zarar verecek aracıyla ilgili planın ayrıntıları, şirketin yeniden yapılanma girişimi nedeniyle toplu işten çıkarmalara başlamasının hemen ardından geldi. 
      
16 milyar dolarlık zarar

Şirket geçtiğimiz yıl Kuzey Amerika operasyonlarından 16 milyar dolar zarar etti. William Clay Ford, 25-30 bin kişinin işten çıkarılacağını 2012 yılına kadar da 14 fabrikanın kapatılacağını duyurdu. 
      
Kendinin de bir çevreci olduğunu söyleyen ve Budist felsefesiyle ilgilenen William Clay Ford, çevre dostu fabrika ve ürünler için milyarlarca dolar haracanacağını da söyledi. 
      
2010'a kadar 250 bine çıkacak yıılık üretim
     
William Clay Ford, 2010 yılına kadar çevre dostu araç üretiminin yılda 250 bine çıkacağını bunun da ABD'deki toplam satışlarının 12'de biri anlamına geldiğini belirtti.
      
'Piquette Project'in nasıl bir araç üreteceğinin ilk işaretleri de verildi. 
      
Şirket geçtiğimiz yıl farlarında kullanılmak üzere güç sağlamak amacıyla güneş enerjisi panelleri olan ve izolasyoununda eski spor ayakkabıların kullanıldığı 'Reflexs' adlı yeni bir konsept aracın tanıtımını yapmıştı. Teoride araba saatte 110 km yapabilecekti.
     
Ancak çevreciler William Clay Ford'un hayallerini gerçeğe dönüştürmesi konusunda pek de iyimser olmadıklarını söylediler. 
      
Doğal Kaynakları Koruma Konseyi'nde üst düzey araştırmacı olan Eben Burnham-Snyder de "eğer söyledikleri gibi bir araba üretirlerse, bu bir Amerikan araba şirketi tarafından atılmış büyük bir adım olacaktır. Soru, bunun sözde kalıp kalmayacağıdır" dedi.
      
Burnham-Snyder petrol fiyatlarındaki sürekli artış sonrası ABD'li tüketicilerin Toyots Prius gibi arabalara yöneldiğini de sözlerine ekledi.