BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sosyal sorumluluk projesinin böylesi!

Kütahya'da bir minibüs sahibi yolcularını istedikleri yere götürmenin yanı sıra bir de tarih bilinçlerini geliştirmek için çalışıyor

Abone ol

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde kent içi toplu taşıma hizmeti veren minibüsün sahibi, ''müşterilerinin tarih bilincini geliştirmek amacıyla'' aracının içerisine bazı önemli tarihi olaylara ait bilgilerin yıllarıyla yer aldığı notlar astı.

Tavşanlı Şehir İçi Hat Dolmuşları Kooperatifi bünyesinde çalışan Süleyman Demir (42), Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Meslek Yüksekokulu ile kent merkezi arasında sefer yaptığını ve aracına binen bir kişinin en az 20 dakika zaman geçirdiğini söyledi.

Genellikle üniversitede öğrenim gören öğrencileri taşıdığını belirten Demir, bir gün yolcularına Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılını sorduğunu, ancak buna cevap alamadığını anlattı.

Bunun üzerine minibüsüne bazı tarihi olayları kronolojik sırayla yazdığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

''Minibüsümün içine tarihi notları yazmadan önce kooperatif yöneticilerine danıştım ve 'yolculuk sırasında 20 dakikada insanlara en azından bir tarihi olayı öğretebilir miyim' dedim. Bunu destekleyebileceklerini söylediler. İnternetten bazı önemli tarihi bilgileri bularak kağıtlara yazdım, kronolojik sıraya göre aracıma astım. Şu anda 65 tarih notu var. Notların tamamı Türklerle ilgili. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde geçen önemli olayları yazdım. Asıl amacım, insanlar dolmuşa bindiğinde en azından önemli bir tarih ve olayın hafızalarında yer etmesini sağlamak.''

Minibüse astığı notları yolcularının ilgiyle okuduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Demir, bazı yolcuların, kimi İngilizce kelimelerin Türkçe karşılıkları, elementlerin sembol ve değerleri gibi konularda notlara da yer vermesini önerdiğini sözlerine ekledi.



-ZAMAN TÜNELİNDE YOLCULUK YAPMAK-



Kooperatif Başkanı Nurettin Süslü de Demir'in başlattığı uygulamadan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, hatlardaki diğer araçlarda da bu uygulamayı yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Hat denetçisi Naci Ertekin ise bu kültürel faaliyeti yolcular için önemli bir hizmet olarak nitelendirdi. Önceki yıllarda yolcu taşımacılığı yapılan araçların içerisine ''Batsın Bu Dünya'', ''Avare'', ''Derbeder'' gibi yazılar yazıldığını anımsatan Ertekin, ''Başlattığı uygulamadan dolayı arkadaşımızı tebrik ediyorum. Tarih bilincinin 7'den 70'e herkeste oluşturulması lazım'' dedi.

Minibüs yolcularından Fatih Çoksert, Demir'in aracına bindiğinde kendisini zaman tünelinde yolculuk yapar gibi hissettiğini söyledi. Okulda öğrendiği tarih bilgisinin çoğunu unuttuğunu, ancak bazı önemli savaşları hatırlayabildiğini kaydeden Çoksert, ''Artık toplumumuz eskisi gibi değil, çevremizdeki olaylara önem veriyoruz. Bu da yavaş yavaş cehaletten kurtulmamız anlamına geliyor. Minibüsteki tarih notları, bize sahip olduğumuz değerleri hatırlatıyor'' diye konuştu.

Üniversite öğrencisi İsmail Özen, minibüste yolculuk yaparken hafızasının tazelendiğini ve bu uygulamanın insanlara çok yararlı olduğunu anlattı.

Öğrenci Güler Yaşar da geçmişin unutulmaması gerektiğine işaret ederek, önceki yıllarda toplu taşıma araçlarında görülen sözlerin hiçbir anlam taşımadığını, bu tür tarihi notların ise tarih bilincinin insanlarda yerleşmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.