BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sosyal güvenlikte B Planı

Hükümet, yürürlük tarihi 1 Temmuz 2007'ye ertelenen sosyal güvenlik reformu için 'B planı' hazırladı.

Abone ol

Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararı nedeniyle yürürlük tarihi 1 Temmuz 2007'ye ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın ikinci kez ertelenmesi olasılığı nedeniyle harekete geçti.Proje hayata geçtiğinde, SSK ve Bağ-Kurlular ile bu kurumların emeklileri tedavi olanakları daha geniş olan üniversite hastanelerine sevksiz olarak gidebilecekler.

Vaka başına ödeme
Sağlık paketindeki yeni uygulamaların en önemli ayağını, üniversite hastanelerinin tüm sigortalılara sevksiz açılması oluşturacak. SGK'nın teknik çalışmaları ve maliyet analizlerini tamamlamasının ardından, mevcut düzenlemelere göre sadece Emekli Sandığı iştirakçilerine tanınan üniversite hastanelerine sevksiz başvurabilme olanağından SSK ve Bağ-Kurlular da yararlanabilecek.

Uygulama esasları üzerinde çalışmaların sürdüğü plan çerçevesinde ortaya çıkacak maliyet artışı da, "vaka başına ödeme" modeli ile sınırlandırılacak. SGK yetkilileri, hedeflerini "bütün sigortalıların aynı kalitede sağlık hizmeti alması" şeklinde özetlerken uygulamanın bütçeye ek yük getirmeyeceğini belirttiler.

Yetkililer, "Tüm üniversite hastaneleri aynı yoğunlukta çalışmıyor. Bazı üniversite hastaneleri her türlü teknik imkâna ve kapasiteye sahip olduğu halde gelen hasta sayısının az olduğunu kaydediyor. Bu nedenle üniversite hastanelerinin tüm sigortalılara sevksiz açılması görüşü ağırlık kazandı" dedi.