BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  DÜNYA

Fransanın PKK komedisi

Belçika'dan Fransa'ya iade edilen PKK'nın Avrupa'daki elebaşılarından Canan Kurtyılmaz, serbest bırakıldı.

Abone ol

Belçika tarafından Fransa'ya iade edilen Canan Kurtyılmaz'ın, dün gece ilk sorgusunun ardından terörle mücadele savcısı tarafından hakkında adil soruşturma açıldı. Daha sonra yine hakim önüne çıkartılan Kurtyılmaz'ın, gözaltına alınmadan adli denetim altında tutulmasına karar verildiği öğrenildi.

Kurtyılmaz hakkında açılan suç dosyasındaki delillerin, soruşturma sürene kadar gözaltında kalmalarına karar verilen diğer PKK militanlarına oranla daha hafif olduğu gerekçesiyle, bu kişinin adli denetim koşuluyla serbest bırakılmasına karar verildi.

Bu arada, soruşturma bitene kadar gözaltına alınan diğer zanlıların Türkiye'ye iadesi için iki ülke arasındaki adli sürecin başlatıldığı bildirildi. Başta örgütün ele başlarından Ahmet Altun ve diğer bazı kişiler hakkında daha önce Fransa'dan iade talebinde bulunulduğunu hatırlatan diplomatik kaynaklar, Fransız makamlarının bu kişiler hakkında adli soruşturma başlatması ve gözaltı sürecinin ardından, Türk Adalet Bakanlığı'nın bu kişilerin iadesi için çalışma başlattığını belirtiyor.

İki ülke bakanlıkları arasındaki işbirliği çerçevesinde, Fransız terörle mücadele savcılarının da Türkiye'ye gelebilecekleri belirtiliyor. Fransa'da yaşayan Kurtyılmaz, bölücü terör örgütü üyelerine Paris bölgesinde 5 Şubat'ta düzenlenen operasyonlar sırasında, Fransız polisinin isteği doğrultusunda Belçika polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Paris bölgesinde yapılan operasyonlarda, aralarında örgütün elebaşılarından Rıza Altun da olmak üzere 15 kişi, ''terör örgüne üye olmak ve mali destek sağlamak'' suçlarından gözaltına alınmışlardı. Fransız sorgu yargıcı, geçen cuma gecesi yapılan ön soruşturma sonunda, 15 bölücü örgüt militanı hakkında adli soruşturma açılmasını kararlaştırmıştı. Daha sonra ikinci kez yargıç önüne çıkan militanlardan 14'nün tutuklu yargılanmalarına karar verilmişti.