BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Leyla ile Mecnunun provası

İskender Pala'nın, kaleme aldığı ''Leyla ile Mecnun'' adlı müzikal oyunun teknik provası yapıldı.

Abone ol

İskender Pala'nın, Fuzuli'nin mesnevisinden yola çıkarak kaleme aldığı ''Leyla ile Mecnun'' adlı müzikal oyunun teknik provası yapıldı. Prova öncesi Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan oyunun yazarı İskender Pala, ''Leyla ile Mecnun''u kaleme alan 18 şair arasından en başarılısının Fuzuli olduğunu belirterek, ''Ben, bildiğimiz masalın, bilmediğimiz yanlarını anlatmaya çalıştım'' dedi.

Eseriyle insanlara unuttukları değerleri tekrar hatırlatmayı hedeflediğini aktaran Pala, ''Bizim üzerinde durduğumuz konu aşktır. Aşk kendinden vazgeçmektir. Kendinden vazgeçtiğin an aşk başlar. Aşk tek kişiliktir. Aşk bir sırdır. Ancak günümüzde aşk kelimesi çok basitleştirildi'' diye konuştu. Pala, birbirlerine kavuşamayan ve aşkları uğruna ölen iki gencin hikayesinin anlatıldığı oyun metnini şiir biçiminde kafiyeli ve vezinli yazdığını ifade ederek, ''Doğuya ait bir öyküyü batılı anlayışla yorumluyoruz. Hedefimiz, dünle bugünü buluşturmak. Dünle bugünü buluşturma amacımız da Türkiye'de öteki ile berikini buluşturmak'' şeklinde konuştu. İskender Pala, Shakespeare ile Fuzuli'nin aynı çağın insanları olmasına rağmen ''Leyla ile Mecnun''un ''Romeo ve Juliet'' kadar tanınmadığına ve insanların kafasında uzakta bir masaldan ibaret olduğuna işaret etti.

YÖNETMEN ALİ TAYGUN
Oyunun yönetmeni Ali Taygun ise oyunun insanın değerler sürecini anlattığını belirterek, ''Asıl eserdir konuşan, biz değil'' dedi. Aşkı anlatmak için mutlaka müziğe yer vermek gerektiğini ifade eden Taygun, şunları kaydetti: ''Burada önemli olan Türk müziği ile polifonik müziği bir araya getirmek. Türkiye'de tiyatro sahnesinde 4 sesli koro söz konusu değil. Müzikalde 40'ın üzerinde eser seslendirilecek. Bu oyun türünün sanırım ne Türkiye, ne de dünyada eşi var.''

''Leyla ile Mecnun''un aşkı ile insanlara duyguları tekrar yaşatmak istediklerini aktaran Taygun, ''Eğer ABD Başkanı George Bush da Leyla ile Mecnun'u okumuş olsaydı, Irak'a girmezdi'' dedi. Taygun, sahne çalışmaları 3 aydan beri devam eden oyunun 87 kişilik kadrosuyla bugüne kadar Şehir Tiyatrolarında sahnelenen en fazla sanatçının rol aldığı oyun olduğunu ifade ederek, ''Milli takım gibi bir şey ortaya çıktı. Kendi işlerinde en iyi olan sanatçılarla bir araya gelerek, aynı amaç uğruna yaratıcı gücümüzü kullandık'' şeklinde konuştu. Her kaynaktan faydalandığını dile getiren Taygun, en fazla ilhamı Mevlana'dan aldığını söyledi.

OYUN
İskender Pala'nın kaleme aldığı oyunun müzikleri Yalçın Tura imzası taşıyor. Ali Taygun'un yönetmenliğini yaptığı oyunun kostüm ve dekor tasarımı Ali Cem Köroğlu, ışık tasarımı Önder Baykul, hareket tasarımı Pınar Ataer ve dramaturgisi Tarık Günersel'e ait. Koro şefliğini Gökçen Koray ve orkestra şefliğini Erdem Çöloğlu'nun üstlendiği müzikal, sezon boyunca Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde izleyicilerle buluşacak.