BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.416,17
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Müzik satışlarına ADSL darbesi

ADSL kullanımındaki yükselme grafiği, müzik endüstrisine fiziki satış düşüş grafiği olarak yansı.

Abone ol

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Forta, ADSL kullanımındaki yükselme grafiğinin, müzik endüstrisine fiziki satış düşüş grafiği olarak yansıdığını belirterek, ''2004'te 42 milyon üretim yapan Türkiye müzik endüstrisi, 2005'te ADSL'nin yaygınlaşmasıyla beraber 31 milyon civarında satış yaptı'' dedi.

Avea'nın, MÜ-YAP iş birliğiyle 2006 yılının Ekim ayında hayata geçirdiği Müzikİndir hizmetiyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Forta, dijital müziğin son 3 yılda dünyada ve Türkiye'de müzik sektörünün yeni bir gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.

Forta, 2005'te dünya müzik piyasasının gelirlerinin ortalama yüzde 5,5'inin, 2006'da ise yüzde 11'inin dijital müzik satışından elde edildiğini belirterek, 2008'de bu rakamın yüzde 25'lere ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

''Şu anda mobil müzik uygulamalarında, hakların idaresi açısından da satış açısından da Avrupa ile eş değer vaziyetteyiz'' diyen Forta, Türkiye'de dijital müzikten elde edilen gelirlerin, toplam gelirler içinde yaklaşık yüzde 10'luk bir paya sahip olduğunu dile getirdi.

Forta, müzik taşıyıcı ile çalan aleti birleştiren i-pod'lar ve cep telefonlarının bir paradigma değişikliği yarattığını belirterek, bu değişimle birlikte CD ve kaset satışlarına endeksli gelir kaleminden mobil uygulamalara geçildiğini ifade etti.

İNTERNET KORSANLIĞI

Bülent Forta, korsan ürünlerle ilgili bir soru üzerine, cep telefonlarında korsanlık düzeyinin Dijital Haklar Yönetimi (DRM) sistemi ile korunduğu için dikkate alınmayacak ölçüde olduğunu açıkladı.

''Bu sistemle bir ürüne parasını ödeyerek sahip olan, sadece kendi kullanımına açıyor'' diyen Forta, asıl olarak internet korsanlığının önemine dikkati çekti.

ADSL kullanımının ilk olarak 2004 yılında başladığına ve hızla tırmandığına işaret eden Forta, şunları kaydetti:

''Buradaki yükselme grafiği, müzik endüstrisine fiziki satış düşüş grafiği olarak yansıdı. 2004'te 42 milyon üretim yapan Türkiye müzik endüstrisi, 2005'te ADSL'nin yaygınlaşmasıyla beraber 31 milyon civarında satış yaptı. Bu yıl ADSL daha yaygınlaştı. Bu yıl bizim satışlarımız da yaklaşık 26 milyonlar civarına düştü. Dolayısıyla internet korsanlığı müzik endüstrisinin kalbine ateş ediyor.'' Avea'nınkine benzer uygulamaların ise müzik sektörüne umut ve moral verdiğini ifade eden Forta, ayrıca internet alanında da çok farklı iş modellerinin oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Forta, ''Siz 7-8 dolarlık aylık abonelikle dünyanın bütün müziklerine sahip olabiliyorsunuz ve dolayısıyla korsanlık düzeyinde düşüşler oluyor. Ama çok yüksek abone sayıları olduğu için müzik endüstrisi de gelirlerini buradan elde ediyor. Müzik endüstrisi ilk önce bu teknolojik gelişmeyi bir tehdit olarak algıladı. Şimdi bunun fırsat olduğunun farkına vardı'' dedi.

Öte yandan, Türkiye müzik endüstrisinin sadece fiziki satıştan yaklaşık 105 milyon dolar gelir elde ettiğini dile getiren Forta, en az bir 105 milyon dolarlık da korsan endüstri olduğunu düşündüklerini belirtti.