BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.436,52
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketlerinde ilk kez...

2015 son seçim anket sonuçlarını köşesine taşıyan Zaman yazarı fena coştu: CHP ve MHP’nin toplam oyları bile AK Parti’yi aşabilir.

Abone ol

2015 seçimleri anket sonuçlarını köşesinde paylaşan Zaman yazarı Mehmet Çetingüleç, ilk kez 7 Haziran seçimlerinde üç büyük muhalefet partisinin toplam oyu AK Parti’nin üzerine çıktığını iddia etti.

2015 genel seçimlerine sayılı günler kala son seçim anketleri gündemin ilk sırasında. Hükümetle kavgalı olan Zaman gazetesinin yazarlarından Çetingüleç, seçim anketi sonuçlarını "Anketlerde ilk kez böyle bir sonuç çıkıyor!" başlıklı yazısında değerlendirdi.

AK Parti'nin önceki seçimlerde diğer üç partiyi ezdiğini ve 2011 seçimlerinde bu üç partinin toplamından 4 puan fazla oy aldığını yazan Çetingüleç, sözü son anketlere getirerek yazısını böyle tamamladı:

CHP VE MHP'NİN TOPLAM OYLARI BİLE AK PARTİ'Yİ AŞABİLİR

(...)“Genel seçimler” bazında kıyaslama yapıldığında AK Parti’nin kurulduğu günden bu yana en büyük kaybı 7 Haziran’da yaşayacağı anlaşılıyor.

Çünkü kamuoyu yoklamalarına göre; ilk kez 7 Haziran seçimlerinde üç büyük muhalefet partisinin toplam oyu AK Parti’nin üzerine çıkacak. Hem de ciddi bir farkla. Eğer anketlerdeki sonuçlar dikkate alınacak olursa, HDP’ye gerek kalmadan, sadece CHP ve MHP’nin toplam oyları bile AK Parti’yi aşabilir.

Kamuoyu yoklaması yapan şirketlerden AK Parti’ye yakın olanlar yüzde 47 civarında oy çıkarıyor. Ama bağımsız araştırma şirketlerinin elde ettiği sonuçlar yüzde 39 ile 43 arasında değişiyor.

Bu araştırmalara göre; CHP’nin oy oranları yüzde 26-29 arasında, MHP’nin oy oranı yüzde 16-19 aralığında, HDP’nin oy oranı ise yüzde 9-11 aralığında.

Muhalefetteki 3 partinin oy toplamı yüzde 51 ile 59 arasında değişiyor. Buna karşılık AK Parti yüzde 39 ile yüzde 47 arasında bir oy alacak gibi görünüyor. CHP ve MHP’nin oy toplamı ise yüzde 42 ile 48 aralığında.

'İLK KEZ TOPLAM OYDA MUHALEFET PARTİLERİNİN ALTINA DÜŞECEK' İDDİASI

İki ya da üç partinin toplam oyuyla AK Parti’ye fark atılması elbette büyük bir siyasi başarı değil. Ama bir ilk gerçekleşmiş olacak.

2002, 2007 ve 2011 genel seçimlerde muhalefet partilerini ezen AK Parti, ilk kez bu seçimde muhalefet partilerinin altına düşecek.

Peki böyle bir sonuç neyi değiştirir? Çok şeyi. 2002’den bu yana Meclis’te AK Parti dışında hükümet kurulamıyordu. İlk kez AK Parti’siz bir koalisyon seçeneği ortaya çıkmış olacak.

Ne yazık ki, adaletin ve kalkınmanın sağlanamadığı, sadece operasyonlarla geçen uzun bir tek parti döneminin ardından belki bir koalisyon hükümeti Türkiye’nin iklimini yumuşatıp, demokrasi ve insan hakları alanında ciddi adımlar atabilir.."

SON SEÇİM ANKETLERİ