BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Son seçim anketi Almanya'dan işte seçim sonuçları

En son seçim anketi Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında yapıldı. Ankete göre AK Parti'nin oy oranı yüzde 53...

Abone ol

7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla anket şirketleri atağa geçti; son seçim anketi Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'ndan (TAVAK) geldi. TAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen'in açıkladığı anket sonuçlarına göre, Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında yaptıkları seçim anketi araştırmasında AK Parti'nin oy oranının yüzde 50'nin de üzerinde görünüyor.

HDP YÜZDE 14...

Prof. Dr. Faruk Şen'in, dün akşam Sokak TV'de Prof. Dr. Haluk Şahin'in sunduğu programda açıkladığı 'Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında nisan ve mayıs aylarında yaptıkları siyasi eğilim araştırması'nın sonuçlarına göre,  HDP'nin oy oranının ise yüzde 10'un üzerinde olduğunu açıkladı.

1 MİLYON 380 BİN SEÇMEN ALMANYA'DA...

Şen, sadece Almanya'da kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 380 bin olduğunu, Almanya ile birlikte diğer tüm ülkelerdeki seçmen sayınını 5 milyon civarında olduğunu belirtti.

İşte TAVAK'ın anketine göre partilerin oy oranları:

-AK Parti yüzde 53,

ak-parti-logo.20150520125017.jpg

-CHP yüzde 17,

chp-logo.20150520125030.jpg
-HDP yüzde 14

dp-logo.20150520125043.jpg

-MHP yüzde 12

mhp-logo.20150520125054.jpg DAVUTOĞLU'NUN SEÇİM VAATLERİ OY ORANINI ARTTIRDI

Faruk Şen, Nisan ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'da yaptığı seçim gezisinde, gurbetçilere yönelik seçim vaadinin oy oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.

ahmet-davutoglu-mus.20150520125411.jpg 

HDP'NİN OY ORANI TÜRKİYE'DEN YÜKSEK

Faruk Şen Almanya'da yapılan anketlerde HDP'nin oy oranın Türkiye'den yüksek olmasını ise bu partinin Almanya'dan Alevi bir temsilciyi milletvekili adayı göstermesine, dolayısıyla hem Alevilerin hem de HDP ve Kürt diasporasının seçim için enerjik bir biçimde çalışmasına bağladı. Faruk Şen, mayıs ayında yaptıkları seçim anketinde ise HDP'nin oy oranının nisan ayına göre 2 puan artarak yüzde 14'e çıktığını gördüklerini belirtti.

CHP VE MHP ALMANYA'DA NEDEN DÜŞÜK?

Faruk Şen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Almanya'ya yaptıkları seçim gezisinde gurbetçiye yönelik hiçbir vaatte bulunmadıklarını; her iki liderin de asgari ücretin artırılması, emeklilere dini bayramlarda ikramiye gibi Türkiye'de açıkladıkları seçim beyannamelerindeki vaatleri tekrarladığını, Almanya'da Türkiyelilere dönük bir mesajlarının bulunmadığını, dolayısıyla oy oranlarında bir artış kaydedilmediğini ifade etti.

ŞEN'DEN CHP'YA 'VAAT' TAVSİYESİ

Faruk Şen ayrıca, CHP'nin, uzun yıllar Almanya'da yaşamış ve bu ülkeyi iyi bilen olan Ercan Karakaş'ı iyi değerlendirememesini eleştirdi. Seçime az bir zaman kalmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun ikinci Avrupa gezisi planladığını belirten Şen, CHP liderinin yurt dışındaki seçmene yönelik vaatte bulunmasını tavsiye etti.