BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Malezya ve Endonezya, Arakan Müslümanlarını kabul edecek

Denizde mahsur kalan Bangladeşli ve Arakanlı Müslüman göçmenler geçici olarak Malezya ve Endonezya'ya kabul edilecek. Göçmenlerin bir yıl içinde geri gönderilmesi planlanıyor.

Abone ol

Malezya ve Endonezya, aralarında Arakan Müslümanlarının da olduğu denizde mahsur kalan yaklaşık 7 bin göçmeni geçici olarak kabul edecek.

Bangladeş'ten ve Myanmar'ın Arakan bölgesinden kaçan göçmenlerin büyük bir kısmı günlerdir denizdeki teknelerinde yardım bekliyorlardı.

Malezya ve Endonezya'ya şimdiye dek yaklaşık 3000 göçmen gitti Ancak Endonezya, Malezya ve Tayland kıyılarına yaklaşan teknelerin yanaşmasına izin vermiyordu.

Kıyıya, ya batan teknelerden kurtarılanlar ya da yüzerek gelenler çıkabilmişti.

Göçmenlerin mağduriyeti ve uluslararası tepkilerin artması üzerine Malezya ve Endonezya göçmenlere bir yıl için geçici barınak sağlamayı kabul etti.

'Geçici barınaklar kurulacak'

Malezya, Endonezya ve Tayland dışişleri bakanları Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir araya geldi.

Toplantı ardından yapılan açıklamada, denizde hayatı tehlikede olan göçmenlerin Malezya ve Endonezya'ya alınacağı ve uluslararası toplumun yardımıyla bir yıl içinde ülkelerine geri gönderilmelerini öngören bir süreç başlatılacağı belirtildi.

Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Anan, göçmenlere insanı yardım ve barınak sağlanmasından uluslararası toplumun sorumlu olacağını, göçmenlerin yolu üzerinde olan Tayland dışında, Malezya ve Endonezya'da geçici barınaklar kurulacağını söyledi.

BBC, Tayland açıklarındaki bir tekneyi görüntülemişti.

Tayland açıklarında bulunan tekne pislik doluydu.

Sürüklenen tekne bulundu

Öte yandan, geçen hafta BBC tarafından Tayland açıklarında sürüklendiği belgelenen tekne bulundu.

Teknedeki bin göçmen Endonezyalı balıkçılar tarafından kurtarıldı.

Tekneye çıkan BBC muhabiri Jonathan Head, motoru bozuk bir şekilde denizde sürüklenen teknenin pislik içinde olduğunu ve teknenin her yanını böceklerin kapladığını belirlemişti.

Rohingya olarak da adlandırılan Arakan Müslümanları, Budistlerin ağırlıkta olduğu Myanmar'da gördükleri baskılardan kaçarken, Bangladeşlilerin ise daha çok ekonomik gerekçelerle göç etmeye çalıştığı belirtiliyor.