BIST 10.268
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.396,96
HABER /  GÜNCEL

Somalili terör zanlısı New York'ta mahkemeye çıkarıldı

Önce bir savaş gemisinde sorgulanıp sonra ABD'ye sevkedilen Somalili zanlının davası, Obama hükümetinin Guantanamo'nun yerine planladığı yeni uygulamaya işaret ediyor.

Abone ol

Somalili terör zanlısı Ahmed Abdülkadir Varsame, el Kaide'ye ve Somali'nin el Şabab örgütüne yardım ve yataklık yaptığı suçlamasıyla New York'ta mahkemeye çıkarıldı.

Nisan ayında Aden Körfezi'nde yakalanan Ahmed Abdülkadir Varsame, ABD'ye nakledilmeden önce iki ay boyunca bölgedeki bir Amerikan savaş gemisinde sorgulanmıştı.

Washington'daki BBC muhabiri Tom Burridge, Obama yönetiminin Amerikan toprakları dışında yakalanan terör zanlılarına bundan böyle bu uygulamayı planladığını söylüyor.

New York'taki mahkemede suçsuz olduğunu söyleyen Varsame, Yemen merkezli 'Arap Yarımadası'nda el Kaide' adlı örgüte ve el Şabab militanlarına destek vermekle itham ediliyor.

Çifte sorgulama

Associated Press ajansının bildirdiğine göre, Amerikan savaş gemisinde verdiği ifadede Varsame iki militan örgüt arasındaki ilişkiye işaret eden ve önemli diye tanımlanan itiraflarda bulundu.

Ajans, savaş gemisindeki sorgulama tamamlandıktan sonra FBI'ın devreye girerek zanlıyı yeni baştan, söyledikleri mahkemede delil olarak kullanılabilecek biçimde, sorgulamaya başladığını bildiriyor.

Muhabirimiz Tom Burridge, Küba'daki Guantanamo üssünde yer alan hapishaneyi kapatma vaadinde bugüne değin başarılı olamayan Başkan Barack Obama'nın, en azından burada tutulan terör zanlılarının sayısının daha da artmamasından yana olduğunu bildiriyor.

BBC muhabirine göre Varsame davası, bundan böyle terör zanlılarının Guantanamo'daki üsse gönderilmeyip, Amerikan savaş gemilerinde sorgulanarak ABD'de sivil mahkemelere sevkedileceklerine işaret ediyor.