BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

SAT timinden Gazze filosuna müdahale

Girit adasında alıkonulan Kanada gemisi Tahrir, gizlice Gazze'ye doğru yol almaya çalışınca Yunan SAT komandoları zor kullanarak gemiye müdahale etti.

Abone ol

Girit adasında alıkonulan Kanada gemisi Tahrir, gizlice Gazze'ye doğru yol almaya çalışınca Yunan SAT komandoları zor kullanarak gemiye müdahale etti. Kapıyı kırarak kaptan köşküne çıkan komandolar gemiyi limana çekti.

Gazze'ye gitmek için yola çıkan filoda yeralan ve limandan izinsiz çıkan Kanada gemisi 'Tahrir'e Yunan SAT komandoları müdahale etti. Kanadalı aktivistleri taşıyan gemi, limandan ayrılmasından kısa bir süre sonra Yunan SAT komandolarının teknelerince çevrildi. Müdahaleden önce su sıkarak gemiyi engellemeye çalışan SAT komandoları başarısız olunca gemiye çıkma girişiminde bulundu. Gemideki iki aktivist, bir sahil güvenlik botunu, kanoyla oyalayarak engellemeye çalışırken diğer aktivistleri, balık ağlarıyla geminin çevresini sararak komandoları engellemeye çalıştı. Ancak tüm girişimlere rağmen komandolar gemiye çıkmayı başardı.

YUNAN HALKI DESTEK VERDİ

Aktivistler bunun üzerine komandoların kaptan köşküne ulaşmasını barikatlar kurarak engellemeye çalıştı. Ancak komandolar kapıyı kırarak içeri girdiler. Bir süre sonra kontrolü ele geçiren komandolar gemiyi römorkörle limana çekti. Limanda bekleyen çok sayıda Yunanlı da gemidekileri alkışlarla karşılayarak "özgür Gazze" ve "özgür Yunanistan" şeklinde sloganlar attılar. Rıhtıma yakın evlerde oturan Yunanlılar da evlerinin pencerelerinden zafer işareti yaparak destek oldu.

GAZZE'YE GİTMEYE KARARLIYIZ

Gemide, aralarında ünlü bir İsrailli gazetecinin de bulunduğu toplam 11 gazeteci bulunuyor. Gazze filosunun organizatörleri yaptıkları açıklamada, Yunan askerlerinin gemiye müdahalesinin hukuk dışı olduğunu belirterek, haklarını uluslararası arenada arayacaklarını söylediler. Organizatörler, olayı tüm dünyanın duyduğunu, dünyanın farklı yerlerinden insanların tepkilerini gösterdiklerini, Gazze'ye gitmeye kararlı olduklarını, filo yola çıkana kadar denemelere devam edeceklerini söylediler.

Öte yandan dört gündür Atina'da bulunan İHH Başkan Yardımcısı İzzet Şahin, hafta sonu Atina'da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Toplantısı'na katılmak için Yunanistan'a gelen çok sayıda parlamenter ile Filistin Milletvekili Mustafa Barguti'nin 2. Özgürlük Filosu'na ait Amerikan gemisini ziyaret ettiğini söyledi.

FİLİSTİN HALKI SİZİ BEKLİYOR

Aktivistleri ziyareti sırasında, 'Sizin yaptığınız bir barış hareketidir' diyen Barguti, bu hareketin bir örneğinin de Güney Afrika'nın efsane lideri Mandela ile Hindistan'ın bağımsızlık lideri Gandi olduğunu ifade etti. Filistin halkı olarak başlatılan barış hareketini sonuna kadar desteklediklerini vurgulayan Barguti'nin şunları söylediği öğrenildi:

"Filistin halkı sizleri bekliyor. Filonun Gazze'ye ulaştığı gün Filistinlilerin bayramı olacak."

Yunan halkı da gemilerde yatıp kalkan aktivistlere destek veriyor. Hükümet karşıtlarının gösterilerine sahne olan 'Sindagma Meydanı' dün özgürlük filosuna destek veren Yunan vatandaşları ile doldu. Yunanlı göstericiler ellerinde Filistin bayrakları ile Gazze'ye gidecek gemileri serbest bırakmasını istedi.

YUNANLI VEKİLDEN DESTEK

Kanada bandıralı 'Tahrir' adlı gemiyi ziyaret eden Yunan Parlamentosu'ndaki sol koalisyonun üyelerinden Mihalis Kritsotakis, aktivistlerle bir süre sohbet etti ve düzenlenen protesto yürüyüşüne katılarak, 'Özgür Gazze' diye slogan attı. Aktivistlerle birlikte Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileriyle görüşen Kritsotakis, aktivistlerin Gazze'ye gidebilmesi için birçok girişimde bulunduklarını ve konuyu farklı yerlerde gündeme taşıyacaklarını söyledi.

HER GÜN PROTESTO

12 gündür Yunanistan'ın Girit adasında limanda bekletilen Kanada gemisi 'Tahrir'deki aktivistler, 4 gündür aralıksız protesto yürüyüşü yapıyor. Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin belgelerine el koymak amacıyla gemilerine çıktığını anlatan ve Girit'e bağlı St-Nicolas Limanı'nda bekleyen 'Tahrir' gemisinde bulunan aktivistler, gemilerinin hareketini bürokratik gerekçelerle engellediklerini iddia ettikleri Yunan Sahil Güvenlik ekiplerini protesto amacıyla her gün limandan başlayan ve St-Nicolas Sahil Güvenlik Komutanlığı önünde biten protesto yürüyüşleri düzenliyor. Protesto yürüyüşlerine turistler ve Yunanlı gazeteciler de yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede tatil yapan turistler, zaman zaman alkışlarla aktivistlere destek veriyor. 12 gün boyunca otelde geminin hareket etmesini bekleyen aktivistlerin bir bölümü ise ekonomik olarak zorlanmaya başlayınca gemide kalmaya başladı. Gemide, yapılan görev bölümü kapsamında yemek hazırlanıyor, nöbet tutuluyor ve temizlik yapılıyor.