BIST 10.487
DOLAR 32,59
EURO 35,44
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Somalili militanlar kenti terk etti

Şebab İslami militan grubu, ülkenin güneyindeki Kismayo kentinden çekildi. Afrika Birliği güçlerinin bir sözcüsü, çekilme kararının tuzak olmasından kuşkulandığını ve endişe ettiğini açıkladı. Şebab'ın bir sözcüsü "kenti savaş alanına çericeğiz" diyor.

Abone ol

Somali'nin güneyindeki Kismayo kentindeki İslami Şebab silahlı grubu, güçlerinin kenti terk ettiğini açıkladı.

Şebab grubunun bu açıklaması Kenya ordusunun başını çektiği Afrika Birliği gücünün son saldırılarını izliyor.

Şebab grubu, yine Afrika Birliği güçlerinin müdahalesi sonucu, Ağustos 2011'de başkent Mogadişu'yu terk etmek zorunda kalmıştı.

Somali, Devlet Başkanı Siad Barre'nin 1991'de koltuğundan indirilmesinden sonra aşiret kökenli savaşçı liderlerin, İslami militanların ve komşu ülkelerin dahil olduğu çatışmalara sahne oluyor.

Şebab'ın şimdi Kismayo kentinden çekilmiş olmasına rağmen Somalili bir ordu komutanı BBC'ye Afrika Birliği güçlerinin henüz kente girmediğini söyledi.

Kenya, Birleşmiş Milletler'in desteklediği yeni devlet başkanının ülkenin genelinde denetimi ele geçirmesi için tasarlanan askeri planlara katılıyor.

"Yakında savaş alanına dönüşecek"

Fransız Haber Ajansı AFP, Şebab sözcüsü Ali Muhamud Rage'nin "El Şebab'ın askeri liderliğinin Şebab mücahitlerinin taktik olarak geri çekilmesi talimatı verdiği" şeklindeki sözlerini aktarıyor.

Rage, Reuters'da aktarılan sözlerinde de "çekilme kararını" teyit ediyor ve "Düşman güçler henüz kente girmedi. Kismayo'ya girsinler; yakında burası savaş alanına dönüşecek" diyor.

Kenya güçlerinin bir sözcüsü de BBC'ye, çekilme işleminin bir tuzak olmasından endişe ettiğini, dolayısıyla şu anda Kismayo'ya kimsenin hakim olmadığını söyledi.

Şebab'ın twitter hesabından atılan mesajda "Kismayo'da beş yıldır bulunan yönetimin kapılarını kapattığı" söyleniyor.

Kenya ordu sözcüsü Albay Cyrus Oguna, Afrika Birliği güçlerinin kentin kuzey kesimlerinde hakimiyeti sağladığını ve güney mahallerine giriş için hazırlık yaptıklarını söyledi.