BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Somali'de Erdoğan'ı yıkan ölüm!

Somali'deki felakete duyarsız kalmayan Başbakan Erdoğan, Somali'den dönüşünde ayağının tozuyla açıklama yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER / Orada açlık var... Orada sefalet var... Orada ölüm var... Her gün yüzlerce küçük beden, açlıktan hayatını kaybediyor... Türkiye bu felakete 'dur' demek için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'de yaşananlara birebir şahit olmak için felaket bölgesinde aldı dün soluğu...

Ba
şbakan Erdoğan açlık ve sefaletin kol gezdiği, her gün onlarca çocuğun bu nedenle hayatını kaybettiği Somali'ye yaptığı ziyarette bir çocuğun ölümüne de kendi gözleriyle şahitlik etti.

Türk heyetindeki doktorun uyarısı ile hastaneye kaldırılan Somalili çocuklardan biri, Başbakan Erdoğan'ın gözleri önünde hayatını kaybetti.

GÖZLERİMİN ÖNÜNDE ÖLDÜ!

Erdoğan, kendisini yıkan olayı şöyle anlattı;

"Gördüğümüz bir yavru adeta derileri kemiğine yapışmış. Orada doktor kardeşimiz bize, 'her an bu çocuk gidebilir' dedi. 'Burada müdahale edemiyoruz, hastaneye ulaştırılmalılar' dedi. Cumhurbaşkanı'na söyledik ve hastaneye ulaştırmaya çalıştık o yavrularımızı. Ama yolda bir tanesi, gözlerimin önünde vefat etti"

Somali dönüşü havaalanında bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan gözlerinin önünde yaşanan bu acı olayı Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşırken Türkiye olarak yapacakları yardımlarla ilgili de projeleri anlattı.

BİNALAR DELİK DEŞİK

Somali'de gördüklerinin hala etkisinde olan Başbakan 'savaştan sonra Somali'ye hiç el değmemiş' dedi ve ekledi; 

"Tüm binalar delik deşik bir halde. 7'den 70'e herkes bir sefalet yaşıyor. Diyebilirim ki çalı çırpı ile toparlanıp üstü örtülmek suretiyle yapılmış çadırlar var ve içerisinde 6-7 kişi yaşıyor. Bunların yiyecek, içecek, elektrik bulmaları söz konusu değil. Sağlık hizmetleri konusunda da korkuç bir infial var. Orada çocukların tedavisiyle ilgilenenlerin yanına gittiğimizde hijyen diye bir şey söz konusu değil. Kıtlık kuraklık görülmemiş boyutta"

TÜRKİYE'NİN DEĞERİNİ ANLAMAK İÇİN SOMALİ'YE GİDİN!

'Türkiye'de bu kadar aç, sefil varken. Somali'de ne işiniz var' eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, bu sözü söyleyenlerin öncelikle Somali'deki sefaleti görmesi gerektiğini vurguladı. 'Ancak o zaman Türkiye'nin kıymeti anlaşılır' diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti;

"Bazıları zihin bulanıklığı içerisindeler. Türkiye'de bu kadar aç sefil varken orada ne yapıyorsunuz diyorlar. Somali görülmeden buranın kıymeti anlaşılmaz"

İLK HEDEFİMİZ HASTANE KURMAK

Somali'deki insanlara sözler verdiğini belirten Erdoğan, ilk hedeflerini açıkladı;

"Bu arada çok ciddi bir kaynak ve insan israfı olabilir. İlk hedefimiz orada 6 tane sahra hastanesi kurmak. 1 tanesi kurulmuş vaziyette. Bir tane de sabit hastane için Cumhurbaşkanı'ndan yer aldık. Orada 200 yataklı bir modern hastaneyi kuracağız. Çünkü hastane şuanda orada en önemli ihtiyaç merkezi. Bir diğer konu su... Su kuyuları kuracağız... Elektrik enerjisi konusunda da sıkıntı var. Jeneratörler takviye edeceğiz.

Burada koliler hazırlanıyor diyorlar ama çocuk eline şekeri alıyor, toz topraklar beraber alıyor. Bunlar hastalıklara neden oluyor. Bir diğer önemli konu yol... Havaalanından çıkıyorsunuz ve resmen çölde safari yapıyorsunuz. Savaştan bu yana hiç bir zaman böyle bir şey olamamış. En önemli adım güvenliği tesis olacak. Cumhurbaşkanı'nı ona söyledim"

ÇOCUKLAR HAYVAN KEMİKLERİ ARASINDA MİKROP KAPIYOR

Somali'de sefaletin yanında bir de salgın hastalıklara dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şehrin göbeğinde hayvan kemikleri yığıldığını ve çocukların mikrop içerisinde yaşadığını belirtti. Erdoğan, salgın hastalıkları önlemek için de mekanik ihtiyaçları karşılayacaklarını anlattı;

"Mesela öbek öbek hayvan kemikleri var. Kesmişler ama şehrin göbeğine yığılmışlar. Her taraf mikrop üretiyor. Çocuklar onlarla büyüyor. Oraya bu kemikleri yakacak fırınlar göndermemiz lazım. İlk fırsatta bunları ulaştıracağız. İstiyoruz ki yemekleri pişsin ve sıcak bir aşa kavuşsunlar"

TOKİ EV KURACAK

Erdoğan ayrıca, derme çatma çadıların içerisinde 6-7 kişiyi yaşmaya çalışan Somali halkına 'sabit ev' müjdesi verdi; 

"Bir de inşallah TOKİ olarak belli merkezlerde sabit evleri yapmaya başlayacağız. Benim çağrım şu, dünya bu işe duyarsız. Dünyanın bu duyarsızlığı bizi de duyarsız kılmamalı. Bu ülkeyi hep sömürmüşler. Yatırımcılarımızı da oralara göndereceğiz. Yarın yapılacak toplantı ile birlikte TOKİ merkezli olarak adımları atacağız. Ben hayırseverlerimize şunu hatırlatmak istiyorum, bunu lütfen kendi evinizin içindeki bir yangın gibi görün. O yangını nasıl söndürmeye çalışıyorsanız, Somali'deki yangını da öyle söndürün"

3 AMBULANS YOLDA

Başbakan açıklamalarına şu sözlerle noktaladı;

"Somali'de büyükelçiliğimiz yoktu. Sayın Cumhurbaşkanı'na onu da söyledik. Kendilerinden büyük bir alan istedik. Orada büyükelçilik binası yapacağız ve büyükelçimizi de atayacağız. Büyükelçimiz orada çalışmalar yapacak.

Ambulans diye bir şey tanımıyor orası. Şuanda üç ambulans yolda. 8 ambulans yollayacağız. İş makinaları ve çöp kamyonları göndereceğiz. Bir değişimin olduğu Türkiye'nin oraya gidişiyle anlaşılsın"