BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Soma'da ölüm getiren 'sihirli formül' 140 dolar yerine...

Soma'da maden kazasında yüzlerce kişinin ölümüne neden olan sihirli formül ortaya çıktı: 140 dolarlık maliyet 23.8 dolara düşürülmüş!

Abone ol

SOMA'da maden faciası... Şuana kadar 205 işçi yaşamını yitirdi, 80 işçi ise yaralı. Madendeki yangın sürüyor ve içerideki işçilerin sayısı ise bilinmiyor.

Peki Soma'daki maden faciası önlenemez miydi? Kaza da ihmal var mı? Türkiye'nin merak ettiği soruların yanıtı belki de maden ocağının bağlı olduğu SOMA Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın 2012 yılında yaptığı açıklamalarda gizli.

"130-140 dolara mal edilen kömürün tonu 23.8 dolara mal ediliyor." Bu düşüşün nedenini ise şirket sahibi Alp Gürkan, 'özel sektörün çalışma tarzı' olarak açıklamıştı. soma maden ocağı sahibi alp gürkan.jpg

Bu sözler akıllara 'Madenin güvenlik masraflarında kısıtlamaya mı gidildi?' sorusunu getirdi. 

30 Eylül 2012′de Hürriyet sinden ’a konuşan Alp Gürkan, Soma’daki işlerin TKİ’nin 2005 yılında verdiği bir kararla büyüdüğünü anlattı. Gürkan’a göre TKİ, rödovans (maden ocaklarının işletmesinin kiraya verilmesi) karşılığı işlerini özel sektöre devretme kararı sonrasında zarardan kara geçti.

SOMA'DA SON DURUM : ÖLÜ SAYISI KAÇ OLDU? (TIKLA)

Gürkan, “Sihirli bir formul mü devreye girdi?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

“TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu TKİ’ye rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik”

Gürkan’a göre, maliyeti bu ölçüde düşmesinin nedeniyse ‘özel sektörün çalışma tarzının devreye girmesi.

KAR ETMESEK SOMA'YA GİRMEZDİK

İşte Gürkan'ın o açıklamalarının satırbaşları:

ekran-resmi-2014-05-14,-09.46.23.png

AYDA 1600 LİRA İÇİN

Facianın meydana geldiği Manisa Soma’daki maden ocağında çalışan işçiler, ayda ortalama 1600 lira maaş alıyor.

Bunun karşılığında canları pahasına yerin yüzlerce metre altına inip kömür çıkartıyor.
Facianın ya­şan­dı­ğı ma­de­ni iş­le­ten So­ma Hol­ding, Tür­ki­ye­’nin en bü­yük ye­ral­tı kö­mür ma­de­ni üre­ti­ci­si.

1984 yı­lın­da fa­ali­ye­te baş­la­yan So­ma Hol­din­g’­e ait So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri, 2009 yı­lı Ey­lül ayın­da Ey­nez böl­ge­sin­de 15 mil­yon ton kö­mür re­zer­vi­nin üre­til­me­si kon­tra­tı­nı Ci­ner Gru­bu­’n­dan dev­ra­la­rak yıl­lık 2.5 mil­yon ton üre­tim ka­pa­si­te­li ye­ni bir ma­den sa­ha­sı iş­le­ti­mi­ne baş­la­dı. Şir­ket, 5 bi­ni yer al­tı ol­mak üze­re 5 bin 550 ki­şi ile fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rü­yor.

So­ma Gru­bu­’nun in­ter­net si­te­sin­de, şir­ke­tin in­şa­at sek­tö­rün­de de fa­ali­yet gös­ter­di­ği be­lir­ti­li­yor. Si­te­de, “So­ma Gru­bu, 2010 yı­lın­da çok kat­lı bi­na, en­düs­tri­yel te­sis­ler, ko­nut ve ti­ca­ri bi­na alt ya­pı ve üst ya­pı in­şa­at ve ta­ah­hüt fa­ali­yet­le­rin­de bu­lun­mak üze­re So­ma İn­şa­at A.Ş.’yi kur­muş­tur. Spi­ne pro­je­si­nin ana mü­te­ah­hit­li­ği­ni So­ma İn­şa­at üst­len­miş du­rum­da­dır. So­ma Hol­ding bün­ye­sin­de yak­la­şık 6.000 ça­lı­şan bu­lun­mak­ta­dır. Gru­bun en bü­yük şir­ke­ti olan So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri A.Ş. 2011’de ISO 500 lis­te­sin­de 231. sı­ra­da yer al­mak­ta­dı­r” ifa­de­si yer alı­yor. 

İNTERNET SİTESİ KAPATILDI

Facianın ardından sadeci bir kez yazılı açıklama yapan şirket, internet sitesine erişimi de durdurdu. Kapanmadan önce şirketin internet sitesinde Soma Maden İşletmesi'ne ilişkin “So­ma Kö­mür İş­let­me­le­ri, iş­çi sağ­lı­ğı ve iş gü­ven­li­ği yö­nüy­le de ör­nek bir şir­ket ola­rak fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rüt­mek­te­di­r” ifadeleri de dikkat çekiciydi.