BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

Soma faciası: Ölü sayısı 292, eyleme polis müdahale etti

Soma faciasında hayatını kaybedenlerin sayısı 292'ye yükseldi. Maden sahibi şirket "Kaza nedenini henüz bilmiyoruz" dedi. Günün ilerleyen saatlerinde Soma'daki protesto gösterilerine ise polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etti.

Abone ol

En az 292 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının dördüncü gününde Soma'da facia protesto edildi. Polis ise göstericilere TOMA ve biber gazıyla müdahale etti. Akşam saatlerinde İstanbul'daki protesto gösterileri devam etti.

Madenin daha önce yoğun zehirli gaz bulunduğu için girilemeyen bölümlerine ulaşıldı ve 8 işçinin daha cesedine ulaşıldı.

Böylece Soma maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 292'ye yükseldi.

Soma'da protestolar

Soma'da ise, maden faciası protesto edildi. Yaklaşık 5 bin kişi olduğu belirtilen gösterici grubu "AKP halka hesap verecek", "Hükümeat istifa", "Soma şehidine sahip çık" sloganları atarak ilçedeki kömür madencisi heykeline yürümeye başladı.

Protestocular ve polis arasında önce tartışmalar yaşandı, ardındansa polis müdahalesi geldi.

Biber gazı ve TOMA'lı müdahalede polisin plastik mermi de kullandığı bilgileri geldi.

Polisin protestocuları sokak aralarına doığru dağıtmasının üzerine göstericiler çöp konteynerleri ile barikat kurup, polise taş atarak karşılık verdi.

Polisin, sert müdahalesine bazı Somalılar tepki gösterdi.

Akşam saatlerinde ise İstanbul'da protesto gösterileri düzenlendi.

BBC Türkçe Muhabiri Mahmut Hamsici, Kartal'daki eyleme polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ettiğini belirtti.

Kadıköy Bahariye Caddesi'ndeki eylemde ise, göstericiler çift sıra halinde tramvay yoluna oturarak mumlar yaktı.

Levent'teki Soma Holding'in bulunduğu sokakta Gültepe'den topluca gelen bir grup ve Beşiktaş Abbasağa Forumu'nun katılımıyla bir forum yapılıyor.

Bu arad polis Taksim ve Galatasaray Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemi almış durumda.

Kaza nedeni belli değil

Sabah saatlerinde madenin sahibi Soma Kömür İşletmeleri'nin yetkilileri basın karşısına çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru'nun da katıldığı basın toplantısı yaklaşık iki saat sürdü.

Yapılan açıklamalarda, madendeki kazaya ilk başta belirtildiği gibi trafoda meydana gelen patlamanın değil, kömür kızışmasının neden olduğu ifade edildi.

Genel Müdür Ramazan Doğru, "Meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi" dedi.

Gazetecilerin gündeme getirdiği bir diğer konu ise yaşam odası adı verilen ve herhangi bir kaza anında içerideki işçilerin sığınabileceği nokta olan yerin olup olmadığıydı.

Şirket yetkilileri, madenin yaşam odasının üst katmanlarda kaldığını söyledi ve esas üretimin yaşam odasından uzak noktalara ilerlemesinden dolayı bu odanın i

ptal edildiğini belirtti.

Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an. Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için" dedi.

Başbakan'ın görüntüleri

Ankara'da ise, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik bir basın toplantısı düzenledi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir protestocuya tokat atarken çekildiği söylenen video görüntüleri için "Taner Kurucan diye birisi iddia ediyor. Görüntü yok. Görüntü dediklerinizi ben de seyrettim. Ama Başbakan'ın etrafında olan yüzlerce insanın iddialarına itibar etmiyoruz. Bu size kalmış bir şey" dedi.

Başbakan Erdoğan Çarşamba günü Soma'yı ziyaret etmiş ve bölgede protesto edilmişti.

Çelik, bir protestocuyu tekmelerken görüntülenen Başbakanlık müşaviri Yusuf Yerkel için ise, "Bir tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün gerçeği saptamanız mümkün değildir" dedi.

Yerkel'in -basın açıklamasında yerde tekmelediği kişinin kendisine saldırdığını ifade eden Çelik, Yerkel'in darp nedeniyle 7 günlük rapor aldığını açıkladı.

'Soruşturma başladı'

Soma'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik da basının karşısına geçti.

Taner Yıldız,savcılığın ve bilir kişilerin madenin güvenli bölümlerine inerek incelemelere başladığını ifade etti.

Yıldız, içeride yüzlerce kişinin olduğu iddialarını ise yalanladı.

Hayatını kaybeden madencilerin isimleri ise, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlandı.