BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.407,89
HABER /  DÜNYA

Solananın İsrail çıkarması

AB Dış Politika Temcilsisi Javier Solana temaslarda bulunmak için İsrail'de

Abone ol

Avrupa Birliğinin (AB) Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsrail koalisyonun yeni ortağı İsrail Evimiz (Yisrael Beitenu) partisinin lideri aşırı sağcı Avigdor Lieberman için, "Tüm hayatım boyunca uzlaşmadığım kişi" nitelemesinde bulundu.

Orta Doğu ülkelerine yaptığı ziyaret kapsamında bugün İsrail'e gelen ve İsrail parlamentosunda (Knesset) İsrail Evimiz Partisi lideri Lieberman ile görüşen Solana, görüşme öncesinde gazetecilere, "Tüm hayatım boyunca hemfikir olmadığım bir adamla görüşmek için buradayım" dedi. "O (Lieberman) şimdi hükümetin bir üyesi ve hükümet içindeki ağırlığını görmek istiyorum" diyen Solana'nın sözlerine karşı, Lieberman araya girerek, Avrupa Birliğinden kendisine bir fırsat tanımasını istedi.

Lieberman, görüşlerini ve planlarını aktaracağını belirtirken, başka kimsenin sahip olamayacağı kadar insancıl ve kapsamlı fikirlere sahip olduğunun altını çizdi. Lieberman, bu ilk görüşmenin son olmayacağı temennisini de aktardı. Olmert ile koalisyona katılımı çerçevesinde vardığı uzlaşmayla hükümetin Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Avigdor Lieberman'ın hükümete katılımının, Knesset tarafından da onaylanması gerekiyor.

Avigdor Lieberman, İsrail siyasetinin en şahin isimleri arasında. Bir Sovyet göçmeni olan ve 1978'de Moldova'dan İsrail'e gelen Avigdor Lieberman, Batı Şeria'nın büyük kısmının ilhakına karşılık, İsrail'deki çoğunluğu Arap nüfuslu kasabaların Filistin'e bırakılması ve Arap nüfusunun İsrail'den çıkarılması gibi sert görüşleriyle tanınıyor.

Avrupa Birliği Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, barış çabaları çerçevesinde, 6 günlük Orta Doğu gezisi kapsamında, Kudüs'te Başbakan Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile de görüşecek. AB Temsilcisi, Batı Şeria'ya geçerek, Ramallah'ta, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve başmüzakereci Saib Erakat ile bir araya gelecek.

Solana, İsrail'i tanımadığı ve şiddete son vermediği gerekçesiyle Filistin'in iktidardaki Hamas hükümeti yetkilileriyle bir görüşmesi bulunmuyor. Hamas, halen AB'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Daha sonra Beyrut'a geçerek Başbakan Fuad Sinyora ile görüşecek olan Solana'nın, Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral II Abdullah ve Kahire'de de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesi bekleniyor.