BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

Sizin çizimleriniz: 2014'ün başlıca haberleri

Bu yıl, son dakika haberlerinin birbirini kovaladığı, dünyanın çeşitli noktalarında dramların birbirini izlediği, çatışmaların, uçak kazalarının, salgınların manşetlerden inmediği bir yıldı.İşte BBC okurlarının çizimleriyle bu yılın önemli bazı olayları.

Abone ol

Bu yıl, son dakika haberlerinin birbirini kovaladığı, dünyanın çeşitli noktalarında dramların birbirini izlediği, çatışmaların, uçak kazalarının, salgınların manşetlerden inmediği bir yıldı.

IŞİD'in önce Irak sonra da Suriye'de hızlı ilerleyişi, Kobane kuşatması ve akabinde başlayan koalisyon saldırısı; Batı Afrika'da Ebola salgını; Ukrayna krizi, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı; Malezya Havayolları'na ait uçağın kaybolması; Soma'da maden kazasında 300'den fazla işçinin hayatını kaybetmesi bu yıla dair akla gelen en çarpıcı başlıklar.

BBC, izleyici ve okuyucularından bu yılın haberlerini çizimleriyle yorumlamalarını istedi. İşte elimize ulaşan çizimlerden bazıları:

Bu yıl, adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD'in Irak'ın kuzeyi ve batısı ile Suriye'nin doğusunda gücünü giderek arttırmasına ve bu bölgelerde hızla ilerlemesine tanık oldu. Kobane kuşatması, özellikle Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayısında dramatik bir artışa yol açtı. Brice Hall, bu resminde mülteci konumuna düşen milyonlarca insanın dramını konu alıyor. Çizim, Baraa al-Halibi'nin bir fotoğrafı temel alınarak, dijital mürekkep kullanımıyla yapılmış.

2014 dünya genelinde sokak protestolarının da devam ettiği, insanların seslerini duyurmada sosyal medyayı sıkça kullandıkları bir yıldı. Jamillah Knowles, bu çizimi için "Bu yıl birçok insan adalet için protestolar yaptı. Artık her bir protestonun bir etiketi (hashtag) varmış gibi" diyor.

Türkiye'den BBC'ye resim yollayan Çigdem Mentesoglu Chatzoudas İstanbul'daki mutenalaşmayı konu almış. Fikirtepe'deki yeni yapılanmanın ortasında kalmış bir evi özne olarak seçmiş. "Bu, direnişin sembolü" diyor.

ABD'de bu yıl Michael Brown isimli siyah gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından Ferguson'da günlerce protesto eylemleri düzenlendi. New York'ta da Eric Garner isimli bir siyah, polis tarafından gözaltına alınmak istenirken boğularak hayatını kaybetti. Karen Kaapcke, bu sulu boya tablosunda Apollo Tiyatrosu önünde yere yatarak ölü taklidi yapanların eylemini konu almış.

Bu yıl Venezuela'da da protesto gösterileri yapıldı. Şubat ayındaki hükümet karşıtı gösterilere özellikle öğrencilerden katılım yüksek oldu. Rodrigo Figueredo, bu tablosunda "soldados de franela" (tişört askerleri) olarak adlandırılan göstericileri konu alıyor.

Ugwu Kelechi, Boko Haram'ın Nijerya'daki kurbanları ve "hükümetin iç mültecilere yardım etmekteki yetersizliği" üzerine odaklanmış.

Luis Pastor, kendisini Ebola virüsü hakkında bir çizim yapmak zorunda hissettiğini, bunun "21'inci yüzyılın en korkunç ve en beklenmedik salgınlarından biri" olduğunu söylüyor.

Maryam Alsalah, Kim Kardashian'ın meşhur resmine kendi yorumunu getirmiş ve reality tv yıldızını sorunlar içindeki bir dünyanın üzerine oturtmuş. Alsalah, "Kim Kardashian hayattaki en önemli meselemiz değil" diyor.

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu da bu yıl manşetlerde kendine geniş yer buldu. İskoç Milliyetçi Partisi'nin lideri ve bağımsızlık isteyen "evet" kampanyasının öncüsü Alex Salmond, Kristina Macauley'in çiziminin öznesi. Macauley "İnsanların kimlik ve aidiyet duygularına hitap etmeyi başaran bir adamı konu almak istedim" diyor.

Twitter'da @yellowmints isimli BBC okuyucusuna göre, 2014'ün en heyecan verici gelişmesi Rosetta uydusundan ayrılan Philae adlı uzay aracının bir kuyruklu yıldıza inmesiydi. Yeryüzünden 510 milyon kilometre uzaklıktaki "67P" adlı kuyruklu yıldıza inen Philae, böylece tarihi bir misyonu tamamlamıştı.

JotaCrabon isimli bu sanatçının ilham kaynağı ise Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, rublenin değer kaybetmesi ve petrol piyasaları...

Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın 8 Mart 2014'te kaybolması bu yılın belki de en gizemli haberiydi. Sri Lanka'dan Rifard Khalideen, "Uçağın enkazına ulaşılamamış olsa da umarız güvenli bir yerlerdedir" diyor.

Pakistan'dan Hamid Khan, Taliban'ın Peşaver'deki okula düzenlediği saldırıyı konu almış. Pakistanlı çocukların "okula gitmek, güzel bir gelecek hayali kurmak istediğini, ancak sonra teröristlerin gelip kendilerini öldürdüklerini, hayatlarını, hayallerini çaldıklarını" söylüyor.