BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Sızan rapor Clinton'u böyle yanılttı

BM raporu Yahudi lobisine yakın New York Times'a sızınca, ABD'nin son bir ara düzeltme hamlesi boşa çıktı.

Abone ol

Mavi Marmara baskınını soruşturan Palmer raporunun Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a dün sunulması beklenirken, önceki gün metnin tamamının New York Times gazetesinin internet sitesine sızdırılması hesapları alt üst etti.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre rapor sızmadan yaklaşık bir saat önce Türkiye, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın “Bana son bir şans tanıyın, BM’ den sadece 1 aylık bir erteleme alalım” teklifini kabul etmişti.

Türk tarafına göre raporda Gazze ablukasının yasal olduğu tespitinin öne çıkartılarak Yahudi lobisi ile güçlü bağları bilinen NY Times’a servis edilmesi İsrail’in işi. Raporun sızmasından hemen önce ve sonrasında yaşananlar haberde böyle aktarıldı:

SON ŞANSI BANA VERİN

Başından beri Türkiye ile İsrail arasındaki özür müzakerelerini yakından takip eden Clinton, Ankara’nın iplerin kopması anlamına gelecek açıklamasını ötelemek için son bir öneride bulundu. Clinton, “Bana son bir şans verin. BM Genel Sekreterinden rapor için sadece ay sonuna kadar bir uzatma alalım” dedi. Davutoğlu ise, “Bu sizin talebiniz. Genel Sekretere iletin. Eğer o uygun görürse biz Eylül sonuna kadar bekleriz” yanıtını verdi. Böylece Türk tarafı, Clinton görüşmesinden “Cuma günü rapor sunulmayacaksa Ankara’ya dönüp açıklama hazırlığı yapmamıza gerek yok” havasında çıktı. Tam tansiyonun bir süreliğine düştüğü düşünülürken Libya toplantısının yeni başladığı dakikalarda NY Times raporun tamamını internet sitesine koydu.

ÖNCE ABD ÖĞRENDİ

Haber ilk önce toplantı salonundaki ABD heyetine ulaştı. Türk tarafına gelişmeyi ileten de Amerikalılar oldu. Toplantıya verilen arada Davutoğlu, hem Ban Ki-moon hem de Clinton ile raporun sızdırılmasından duyulan rahatsızlığı paylaştı. Davutoğlu, bu durumda Türkiye’nin yapmaya hazırlandığı açıklamayı ertelemesinin söz konusu olmadığını taraflara anlattı. Toplantı bitince Davutoğlu, telefonda Başbakan Erdoğan ile durum değerlendirmesi yaparken Charles De Gaulle Havaalanı’nda bekleyen Gap uçağının pilotlarına “motorları ısıtın” mesajı gönderildi. Havaalanı yolunda heyet çoktan Davutoğlu’nun dün yaptığı tarihi açıklamanın detayları üzerinde çalışmaya başlamıştı.