BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,11
ALTIN 2.496,63
HABER /  GÜNCEL

Siyasi görüşü genler belirliyor

İnsanların sağcı veya solcu olmasında genlerin yüzde 41 oranında etkili olduğu ortaya çıktı. Siyasi görüşleri belirleyen diğer iki etken ise sosyal çevre ve elbette ki para...

Abone ol

Siyasi bilimciler milattan önce 400 yılında yaşayan ünlü düşünür Plato'dan bu yana "insanların davranış ve siyasi yaklaşımları sosyal çevre tarafından mı, yoksa doğuştan mı belirleniyor?" sorusunun cevabını arıyor. Ama binlerce yıldır süren tartışmalar ve ortaya atılan onlarca teoriye rağmen bir türlü uzlaşma sağlanamıyor.

Harvard Üniversitesi'nin siyaset bilimcileri, sosyologları ve genetik uzmanları, bu sorunun cevabını bulabilmek için geniş kapsamlı bilimsel bir araştırmaya imza attı. Nebraska Üniversitesi'yle yapılan ortak araştırma sonucunda ise genlerin insanların siyasi görüşlerini belirlenmesinde, yani "sağcı" veya "solcu" olmalarında güçlü bir rol oynadığı ortaya çıktı. ABD'nin saygın bilimadamları Harvard Magazine dergisine kapak konusu olan araştırma kapsamında önce aynı genetik yapıya sahip olan 8 bin tek yumurta ikizine siyasi görüşleri soruldu. Küçük yaştan itibaren farklı şehirlerde büyüyen ikizler alkol yasaklarından kürtaja, dinin siyasetteki yerinden eşcinsellerin haklarına kadar 28 konu hakkındaki yaklaşımlarını açıkladı.

8 bin ikiz katıldı

Gönüllülerin verdiği cevapları karşılaştıran Profesör John Hibbing, "Araştırmaya katılan ikizlerin önemli bir bölümü, farklı okullarda eğitim görmelerine ve farklı sosyal çevrelerde büyümelerine rağmen aynı siyasi görüşlere sahip olduğunu tespit ettik" dedi. Bu sözleri biraz açmak gerekirse, farklı aileler tarafından büyütülen ikizlerin siyasi görüşlerinin aynı olması sadece genlerle açıklanabiliyor... Harvard ve Nebraska Üniversiteleri'nin analizleri de genlerin insanların "sağcı" veya "solcu" olmasında yüzde 41 etkisi olduğunu gösteriyor. "Muhafazakar genlere" sahip olan insanların sağcı olma olasılığı neredeyse yarı yarıya artıyor. Prof. Hibbing'e göre, muhafazakar genlere sahip olanlar, daha dar görüşlü yaklaşımları destekliyor ve güdüleri değişimi desteklemelerini engelliyor. Liberal genlere sahip olanların davranışlarının ise daha kiniğin olduğu göze çarpıyor.

Aile önemli bir etken

Peki "muhazakar genlere" sahip olan bir kişinin solcu olması mümkün mü? Harvard uzmanlarına göre, bu sorunun cevabı evet... Çünkü genlerin, siyasi görüşlerin belirlenmesi konusunda etki oranı yüzde 41 ile sınırlı. Aile ve ekonomik durum insanın sağcı veya solcu olmasını yüzde 59 oranında belirliyor. Bir başka deyişle, "genlerinde solculuk" yatan bir kişi zengin olursa; bu statüsünü korumak için kendi fizyolojisini de karşı çıkıp muhazakar yaklaşımları benimseyebiliyor.

Yüzde 38'i "dönüyor"

Rochester Üniversitesi'nin uzmanlarına göre, insanların yüzde 38'i yetişkin olduktan sonra aileleri tarafından desteklenen görüşü terk edip siyasi yelpazenin öteki ucuna kayıyor. Bu siyasi U dönüşlerinin nedeninin ekonomik mi, yoksa genetik mi olduğunu belirlemek ise henüz bilimsel olarak mümkün değil.

Kaynak: www.vatanim.com.tr