BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.444,28
HABER /  GÜNCEL

Başbakan hoşgörülü olmalı!

Yargıtay, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'un Erdoğan'a hakaretten 10 bin YTL tazminat mahkumiyetini bozdu. Kararında 'eleştiri ağır olsa da hoşgörü şart ' dedi

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, tazminat davasına yol açan konuşmayı 5 Mart 2004'te Meclis'teki basın toplantısında yaptı. Koç o toplantıda şöyle demişti: "Şimdi ben soruyorum Sayın Başbakanım, sen kimin Başbakanısın? Meşru olmak için millet için, utanç olan bir emperyalist aferini almak için kalıptan kalıba giriyorsun, kimlikten kimliğe giriyorsun. Bazen demokrat oluyorsun, bazen dayatıcı. Bazen din bezirganı, bazen sahte laik. Kimsin Allah aşkına sen, kimlerin maşasısın sen, seni ipinde oynatanlar kimler?" Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, Koç'u Erdoğan'a sarf ettiği bu sözlerinden dolayı 10 bin YTL'lik tazminata mahkum etti. Koç'un bu karara karşı yaptığı temyiz incelemesini görüşen 4. Hukuk Dairesi, bu sözlerini hakaret değil, eleştiri olarak gördü: Daire bozma kararında şu görüşlere yer verdi:

"Başbakan olan davacının ve ana muhalefet partisi grup başkanvekili olan davalının siyasi kimlik ve konumları gözetildiğinde ağır dahi olsa yapılan eleştirilerin hoşgörü ile karşılanması gerekir. Kişinin üstlendiği görev ne kadar önemliyse hakkında yapılan eleştirilerin de o kadar yoğun ve gerektiğinde sert olabileceğinin kabulü gerekir."

Karikatür davaları

Sefer Selvi'nin Cüneyd Zapsu'yu Erdoğan'ın sırtında 'dizgin'le gösteren karikatüre Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği 10 bin YTL'lik tazminat, 4. Hukuk Dairesi tarafından şu gerekçeyle bozuldu: "Böyle bir benzetmede, kişilik haklarına saldırıdan söz edilemez."

Kaynak: www.vatanim.com.tr