BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.413,83
HABER /  POLİTİKA

'Sivil itaatsizlik'e polis müdahalesi!

BDP'nin Batman'da kurduğu Demokratik Çözüm ve Barış Çadırı'na, polis bu gece sabaha karşı baskın düzenledi.

Abone ol

Batman'da, Demokratik Çözüm çadırının polis tarafından kaldırılmasına tepki gösteren BDP'liler Turgut Özal bulvarını yola kapatınca polis BDP'lilere müdahale etti. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltıları protesto amacıyla oturma eylemine devam eden 3 BDP'li milletvekilini yağan sağanak yağış bile pes ettiremedi.



Batman Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda çevik kuvvet polisi ve özel harekat timi, bu sabah saat 03.30'da mahkeme kararıyla BDP'nin bir hafta önce Turgut Özal Bulvarı'nda kurduğu Demokratik Çözüm ve Barış Çadırı'na baskın düzenledi.

Çevik kuvvet ve özel hareket ekipleri, mahkeme kararıyla çadırı parçalayarak söktü. Çadırda bulunan, bilgisayar, ses düzeni, masa, sandalye diğer malzemelere de el koyan polis bunları kamyona yükleyerek merkeze götürdü.

BDP'Lİ VEKİLLER TEPKİLİ

BENGİ YILDIZ'DAN ÖNCE TAŞ SONRA TEKME!
Batman'daki Nevruz kutlamaları esnasında, polisin müdahalesi üzerine elindeki taşla yol kesme görüntüleri basına yansıyan ve tartışmaların odağı haline gelen BDP Milletvekili Bengi Yıldız, bu kez de polise şemsiye ve tekmelerle saldırdı! Detaylı bilgi diğer sayfada TIKLAYIN!..

BDP Grup Başkan Vekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata da çadırda bulunan malzemelerin götürülmesine tepki gösterdi. Baskın sırasında Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Bilim ile telefon görüşmesi yaptığını belirten BDP'li Yıldız, "Çadır, suçun merkeziymiş gibi gösterilmiş. Yasa dışı müzik yayının yapıldığı da mahkeme kararında yer verilmiş. Çadırın suçu ne? Bu çadırı tertip komitesi izinle açtı. Suç unsuru varsa, gündüz gözüyle tertip komitesine bildirilebilirdi. Her tarafı parçalanarak sökülüp götürülen çadırın kendisi suç olabilir mi? Ayrıca çadır içinde kalan 26 arkadaşımız da gözaltına alınmış" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ!

BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, pratik bir gece baskınıyla çözüm ve demokrasi çadırının sökülerek kaldırıldığını belirterek, şunları söyledi: "Çözüm mü, kaos mu? Bunun değerlendirildiği süreçte, devletin çadırları parçalayarak kaldırması düşündürücüdür. Halk da gereken değerlendirmeyi yaparak çadırları tekrar kuracak. Batman'ın birçok alanında çadır kurmaya çalışacağız. Ülkede barışın ve çözümün olması yönünde arayışların sürdüğü bir zamanda devlet bir çadıra bile tahammül göstermemiştir. Tertip komitesinin izin alarak açtığı bu çadırın gece yarısı operasyonla sökülmesi tuhaftır. İki gündür Batman'da bize yönelik baskılar için suç duyurusunda bulunacağız. Hukuki işletmeye çalışacağız. Bu çadır hukuk dışı bir kararla kapatılmıştır"

POLİSTEN KAFAMA SERT BİR DARBE GELDİ

BAYDEMİR AZ DAHA PANZERDEN DÜŞÜYORDU
Barış ve Demokrasi Partisi ile Demokratik Toplum Kongresi'nin "sivil itaatsizlik" adı altında başlattığı oturma eyleminde polis panzerine çıkan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i düşmekten koruması kurtardı. Detaylı bilgi için TIKLAYIN!

Çadırda nöbet tutanların arasında yer alan BDP Merkez İlçe Başkanı Şerif Çakar, çadırın sökülmesi sırasında güvenlik görevlilerinin sert tutumuyla karşılaştıklarını iddia etti. Çakar, "Gece sokakta kalan çocukların bazıları ateş etrafındaydı. Bir anda çocukların 'Baskın' sesini duyduk. Sonradan güvenlik görevlilerinin sert hareketleriyle karşılaştık. Herkesi yere yatırdılar. Yüzüm yere dönük olduğu için göremediğim bir güvenlik görevlisinden kafama sert bir darbe geldi. Sözlü hakaretlerle karşılaştık. Beni de götürecekleri sırada bir güvenlik görevlisi sayesinde serbest bırakıldım. Baskın 90'lı yılların dönemini anımsatıyordu. Çadırdaki birçok kişiyi tartakladılar. Spor ayakkabıları yırttılar. Masa ve sandalye ne varsa kırdılar. Çadırı da parçalayıp söktüler. Olup biteni sadece izlemekle yetindik" diye konuştu.

DOKTOR RAPORU ALDILAR

Merkez İlçe Başkanı Şerif Çakar ve Hamit Can, aldıkları darbeler üzerine hastanede ayakta tedavi edilirken, darp edildiklerine dair doktor raporu aldı.

VEKİLLERDEN OTURMA EYLEMİ

BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata, daha sonra kitlesel açıklama yapmak üzere tekrar alana geldi.

Çadırın kurulduğu alanının kira kontratını gazetecilere gösteren Yıldız, "Şu anda devlet güçleri bizim kiraladığımız alanı işgal etmişler ve yeni bir gerginliğe sebep olmuşlardır" dedi. Daha sonra Yıldız 150 kişilik grupla, yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Gözaltına alınanlar arasında BDP İl Başkanı Saadet Becerikli de bulunuyor.

Müdahalenin ardından Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ile Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Turgut Özal Bulvarı'nda yolda oturma eylemi başlattı. Polisin ikna çabalarına rağmen Yıldız, Ata ve Temel eylemini sürdürdü. Bunun üzerine polis, yolu trafiğe açtı.

Yıldız, Ata ve Temel'in trafiğe açık yoldaki oturma eylemi sürüyor.

DİYARBAKIR'DA OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait Ofis semtindeki Konukevi önünde sivil itaatsizlik eylemi devam ederken, kentin merkez Bağlar İlçesi'nin bazı sokaklarında toplanan göstericiler, polislere havayi fişekler ve taşla saldırdı. Polis, tazyikli su sıkarak grupları dağıtırken, emniyet amirleri zorunlu kalmadıkça gaz bombası kullanmaması yönünde uyarıda bulundu. Olaylarda 4 kişi gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ'TAN VALİYE TEPKİ

BDP Genel Başankanı Selahattin Demirtaş, BDP otobüsü üzerine çıkıp, bir konuşma yaparak, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı AKP'nin il başkanı gibi çalışmakla suçladı. Konukevi önündeki alanın Vali'nin talimatıyla hukuksuz bir şekilde kapatıldığını kaydeden Selahattin Demirtaş, şunları söyledi: "Meydanlar halkın meydanıdır. Meydanlar Amed'in (Diyarbakır) meydanıdır. Meydan Valiliği'nin değildir. Buradan bizi engelleyen ve AKP'nin il başkanı gibi çalışan sayın Valiye sesleniyorum. Bu halkın iradesine önünde durulmaz. Bu halkın iradesine bu şekilde saygısızca yaklaşmak sizin göreviniz değildir. Panzerleri bütün güvenlik güçlerini geri çekin. Biz AKP'nin aldığı karar doğrultusunda geri adım atmak üzere bu meydana çıkmadık. Burdaki kararlılığımızın iyi anlaşılması lazım. Bu kentteki insanların güvenliğinden sorumlularsa kendisi güvenliği tehdit etmesin. Bıraksın halk kendi iradesini bu meydanda haykıracak. Bunun başka yolu yok. Vali'nin kararı hukuksuzdur. Vali halkın meydanını halka yasaklayamaz. Bugüne kadar yüzlerce eylem, etkinlik, miting ve oturma eylemi bu meydanda yapıldı. Hangisi yasaklandıda bunu yasaklıyor Vali bey. Bu hukuksuzluğun karşısında boynumuzu uzatacağımızı kimse bizden beklemesin. Bütün halkımıza şunu açıkça belirtiyorumki, sonuç alınıncaya kadar bu duruş devam edecektir. Bu hukuksuzluğa boyun eğilmiyecektir. Buradan sizlerin huzurunda bir kez daha Vali beye sesleniyorum. Güvenlik güçlerini geri çekin. Panzerlerle kapattığınız caddeleri açın. Bu halk bu meydanda oturacak, bu bir haktır. Bu halkın eylemi siyasi bir eylemdir. Siyasi eylemin muhatabı siyasetçilerdir. Halkın karşısına polisi çıkarmayın. Bu bir güvenlik bir asayiş olayı değildir. Bu bir siyasi olaydır. Gönderecekseniz içişleri Bakanını gönderin, muhatabımız hükümettir, siyasetçilerdir"

İŞTE YAŞANANLAR