BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sivasta büyük buluşma

25 Avrupa Birliği üye ülke ile 3 aday ülkenin gençlerinin katıldığı Gençlik Projesi Sivas'ta başladı

Abone ol

Sivas Gençlik ve Kültür Derneği'nin organize ettiği 25 Avrupa Birliği üye ülke ile 3 aday ülkenin gençlerinin katılımıyla yapılacak olan Gençlik Projesi Sivas'ta başladı.

Karşılıklı kültürlerin ve diğer konuların tartışılacağı konferanslar öncesi açıklama yapan Avrupalı gençler, Türkiye'nin AB'ye alınması konusunda ön yargıların yıkılması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin AB'ye girmesi ayrı bir renk katacak. Avrupa'nın ve Türkiye'nin birbirinden öğrenecek çok şeyi var" dediler.
Sivas Gençlik ve Kültür Derneği'nin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği sürecindeki çalışmalara katkıda bulunmak için düzenlediği ve bütün AB üyesi ülkeleri ile aday ülke statüsündeki 3 ülkenin gençlik örgütlerinin katılımıyla 'Avrupa Birliği'nde Kültürel Farklılıklar' (Cultural Diversity in EU) ana başlığı adı altında 'AB Kültürel Mozaiğinde Yeni Bir Renk Türkiye' (A New Colour In The Cultural Mosaic Of EU) konulu sempozyum öncesi Sivas'a gelen Avrupalı gençler, tanışma resepsiyonuna katıldı. Tarihi Abdi Ağa konağındaki resepsiyonda Türk gelenekleri ile karşılanan Avrupalı gençlere, şerbet ikram edildi.

Vali Hasan Canpolat ve Belediye Başkanı Sami Aydın'ın gençleri ziyaret etmesinden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sivas Gençlik ve Kültür Derneği Başkanı Murat Akpınar, bu organizenin amacının AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'ye yardımcı olmak, Avrupa'daki ülkelerin gençlerinin Türkiye'yi ve gelenek ile kültürlerini tanıtmak olduğunu söyleyerek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas'ta iyi şeyler yapmak istiyorduk. Bu konuda da AB ve Türkiye'de büyük katılımı olan bir proje hazırladık. Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız, sonuçta biz ülke olarak AB'ye girme süreci içindeyiz. Bu genç arkadaşlarım da ileride kendi ülkelerinde belki de üst kademelerde yönetici olarak görev alacak arkadaşlarımızdır. Bizler de ileride belki büyük yerlerde görev alacağız. Onun için temelleri şimdiden atıyoruz. Onun için kendimizi tanıtarak AB'ye girmek istiyoruz. Bize karşı, ülkemize karşı olan önyargıları kırarak AB'ye girmek istiyoruz. İnşallah bu tür projeler devam eder. Kendimizi bu şekilde ifade ederiz. Çünkü biz AB'yi hak ediyoruz" dedi.
Bu arada Fransa'dan Antonie Hathe, Portekiz'den Jona Cruz, Litvanya'dan Giedre Vıkkaite ile Danimarka'dan Mortem Pedesen isimli gençler, Türkiye'nin Avrupa'dan nasıl göründüğü, AB'ye alınıp alınmaması konusundaki görüşlerini açıkladılar.

Fransalı Hathe, Türkiye'yi daha önceden bilmediğini ancak ülkesindeki gazetelerde çıkan haberlerden takip ettiği kadar tanıdığını belirterek, "Okuduğum haberler genelde Türkiye'nin entegrasyonu üzerineydi. Çünkü Fransa'da azınlık sorunu var. Ama gelip gördüğümde Türkiye'nin daha farklı olduğunu güzel yerler olduğunu gördüm" dedi.
Hathe, Türkiye'nin AB'ye girmesi konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, Fransa'da Avrupa Birliği'nin değerleri konusunda tartışmaların olduğunu belirterek, "Bunlardan birisi Avrupa'nın değerlerinden birisi Hıristiyanlık konusudur. Bana göre sadece Hıristiyanlık değil, gerçeğe bakıldığında azınlıklar var ve bunların en fazlası da Müslümanlardır. Türkiye'nin AB'ye girmesi konusundaki düşünceleri de bu zaten. Müslüman ve Müslüman azınlıklar var" dedi.

Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda Avrupa'ya farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini ifade eden Hathe, "Türkiye eğer AB'ye girerse, Türkiye, AB'ye farklı bir bakış açısı sunabilir. Önemli olan da bu farklılıkları hep birlikte yaşayabilmektir" dedi.

Türkiye'de Aziz Nesin Vakfı'nda görevli olarak çalışan Portekiz'den Jona Cruz ise Portekiz televizyonlarının kendi vatandaşlarına Türkiye hakkında yanlış bilgiler verdiğini belirterek, "Portekiz kanalları, Türkler hakkında Müslüman olmaları nedeni ile çok kapalı oldukları hakkında bilgiler veriyor. Ama bence bunlar doğru değil. Türkiye'yi diğer ülkelerle aynı pakete koyuyorlar. Sorunları olan. Sosyalleşmede, kültürel ve ekonomik olarak sorunları olan ülkeler arasına koyuyorlar ve bu konuda Türkiye'ye haksızlık yapıyorlar" dedi.

Müslümanlar ile bir sorun yaşamadıklarını dile getiren Cruz, "Lizbon'da da bir cami var. Onlarla bir sorun yaşamıyoruz. Nedeni de azınlıkta olmaları" dedi.
Portekiz'de işsizlik sorunu olduğunu da sözlerine ekleyen Cruz, Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda bu sorunun daha da artacağının düşünüldüğünü kaydederek "Genel olarak bakarsak Portekiz'de işsizlik çok sorun oluyor. Ekonomik ve sosyal olarak genel düşünce ise şu anda Portekiz'de işsizlik sorunu çok fazla. Genel düşünceye göre de Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda bu işsizlik sayısının daha da artacağıdır. Çünkü Brezilya ve Ukrayna'dan yeterince göçmen var. İşsizlik sorunu çok fazla yaşanıyor" dedi.

Türkiye'nin AB'ye girip giremeyeceği konusunda kendi fikrini de açıklayan Cruz, "Ben Türkiye'de gönüllü olarak görev yapıyorum. Türkiye'deki kültürü öğrendikçe insanları da daha çok tanıyorsun, Böylece korkular da ortadan kalkıyor" dedi.

Ardından konuşan Litvanya'dan Giedre Vıkkaite ise Türkiye'ye gelmeden önce hiç bir bilgisinin olmadığını, hatta elektrik ve su olmadığını tahmin ettiğini belirtti. Ancak ilk olarak Havaalanına geldiğinde havaalanının büyüklüğü karşısında şaşırdığını belirten Vıkkaite, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu Türkçe olarak söyledi.

Türkiye'nin AB'ye girmesinin güzel olacağını ama bunun öncesinde Türkiye'nin bazı önyargıları silmesi gerektiğini dile getiren Vıkkaite, "Önemli olan Avrupa'da çok fazla ön yargı var. Türkiye'nin AB'ye girmesi çok güzel olur ama önce bu kötü imajların silinmesi lazım. Bizim buraya gelmeden önce kötü yargılarımız vardı. Ama gelip gördükten sonra döndüğümüzde oradaki arkadaşlar bu kötü imajları sorduğunda biz bunlara gülüyoruz ve elimizden geldiği kadar bu ön yargıları yıkmaya çalışıyoruz" dedi.
Litvanya'daki Arap Müslüman kadınların giysileri nedeni ile Türk Müslümanların da kötü imajlı olarak gösterildiğini kaydeden Vıkkaite, "Sizler Müslümansınız. Avrupa'da özellikle Arap Müslümanlar üzerinde ön yargılar var. Bu Türk Müslümanları da etkiliyor. Özellikle kadınların sadece gözleri açık, diğer vücutlarının kapalı olarak gezdikleri düşünülüyor. Bu kötü imaj, Müslüman olan Türkleri de etkiliyor. Bu kötü imajı medya sürekli olarak gösteriyor" dedi.

Danimarka'dan Mortem Pedesen, Avrupa'nın Türkiye'den kapacağı bir çok konu olduğunu belirterek, "Umuyorum ki Türkiye, AB'ye alınır. Umarım ki bu üyelik için Türkiye hazır olur. Avrupa'nın çok büyük ve hızlı bir şekilde büyümesinden de korkuyorum. Umuyorum ki Türk insanı da buna hazır olur. Çünkü birbirimizden öğreneceğimiz çok şeyimiz var" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşma sonrasında Eurovision yarışmalarında Türkiye'yi destekleyerek, kazanması için oy verecek misiniz sorusuna 'Hayır kendi ülkemizi destekleyeceğiz" diye cevap veren Vıkkaite, kendi ülkesinin, 'Biz Avrupa'da birinciyiz' adlı şarkısını söyleyerek, kendi ülkelerini destekleyeceklerini söyledi.