BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Anavatana RTÜK şoku!

Bülent Arınç, RTÜK üyesini kendilerinin belirlemesini isteyen Anavatan Partisi'ne "hayır" dedi.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, "RTÜK üyeliklerinin siyasi parti gruplarına dağılımına ilişkin düzenleme anayasanın 133. maddesinde yer almaktadır. Bu hükme göre üyeler, her siyasi parti grubunun üye sayısı esas alınmak suretiyle belirlenmektedir" dedi.

TBMM Başkanı Arınç, Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş'ın, Özer Gürbüz'den boşalan RTÜK üyeliğinin kendi partilerinin kontenjanından seçilmesi gerektiği yönündeki yazılı başvurusuna cevap verdi.

Arınç, anayasanın 95. maddesini hatırlattığı yazılı açıklamasında, "Anayasanın 95. maddesi genel bir hüküm olup, içtüzük hükümlerinin siyasi parti gruplarının, meclisin bütün faaliyetlerine üye sayısı oranında katılmalarını sağlayacak yolda düzenleneceğini hükme bağlamaktadır. Bu bağlamda anayasa, içtüzük ve ilgili kanunlarında üye sayıları belirtilmeyen organlarda, her siyasi parti grubunun üye sayısı esas alınmak suretiyle belirlenmektedir. RTÜK üyeliklerinin siyasi parti gruplarına dağılımına ilişkin düzenleme anayasanın 133. maddesinde yer almaktadır. Bu hükme göre üyeler, her siyasi parti grubunun üye sayısı esas alınmak suretiyle belirlenmektedir. 3984 sayılı kanunun 24. 6. 2005 tarihli ve 5373 sayılı kanunla değişik 6. maddesinin 5. fıkrasında RTÜK üyeliklerinde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde yapılacak seçimlerin, boşalan üyeliklerin siyasi parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasi parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasi parti gruplarının halihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle ve kanunda gösterilen usulle yapılması öngörülmektedir. Söz konusu 6. maddenin değiştirilmeden önceki RTÜK üyeliklerine siyasi parti gruplarınca, TBMM Başkanlık Divanı oluşum formülüne göre aday gösterilmesini öngören hükmü, bu konudaki duraksamaları ortadan kaldırmak amacıyla 5373 sayılı kanunla 'siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında aday gösterilmesi' şeklinde değiştirilmiş bulunmaktadır. RTÜK üye sayısı, anayasanın 133. ve 3984 sayılı kanunun 6. maddesinde '9' olarak tespit edilmiştir. Bu sayının TBMM Başkanlığı'nca arttırılması mümkün bulunmamaktadır" dedi.

Arınç, RTÜK üyeliklerinin siyasi parti gruplarına dağılımını gösterir oran cetveline de yazılı açıklamasında cevap vererek, bu oranlara göre Anavatan Partisi grubuna neden RTÜK üyeliği düşmediğini de parti gruplarının TBMM üye sayısı içindeki yüzdelik oranlarıyla açıkladı.