BIST 10.168
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.391,32
HABER /  GÜNCEL

Sirte'nin çoğu geçici hükümet güçlerinin elinde

Libya'da Sirte'ye büyük bir saldırı başlatan geçici hükümete bağlı güçlerin, kent merkezine 1 km mesafede olduğu bildiriliyor.

Abone ol

Libya'da Sirte'ye büyük bir saldırı başlatan geçici hükümete bağlı güçlerin, kentin çoğunu ele geçirdiği bildiriliyor.

Ancak bölgedeki BBC muhabiri Jonathan Head, Kaddafi yanlısı güçlerin kararlı bir direniş göstermeye devam ettiğini söylüyor.

Muhabirimize göre, bazı birlikler kent merkezine 1 km mesafede ya da daha yakın.

Binlerce sivilin Sirte'yi terk ettiği ancak hala geride kalan binlerce kişi olduğu bildiriliyor.

Bu kişilerin ya kentten ayrılacak imkanlara sahip olmadığı ya da Kaddafi yanlılarından gelen "Giderseniz karşımızdaki güçler sizi yolda öldürür" açıklamasına inandığı belirtiliyor.

Jonathan Head, Sirte'nin tank ve top ateşiyle dövüldüğünü, kentten yoğun duman bulutları yükseldiğini, isabet alan pekçok binanın alevler içinde olduğunu bildiriyor.

Head'e göre bu, Muammer Kaddafi'nin memleketi olan Sirte'nin ele geçirilmesi için yapılan son saldırı olabilir.

Ulusal Geçiş Konseyi, Sirte ele geçirilinceye dek Bingazi'den Trablus'a taşınmayacağını ve yeni hükümeti kurmayacağını söylüyor.

Ambulansların Sirte'nin 50 km batısına kurulan bir sahra hastanesine sürekli yaralı taşıdığı, aralarında hem sivillerin, hem de savaşçıların bulunduğu en az 50 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Ölü sayısı ise henüz bilinmiyor.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin askeri güçlerinin komutanı Binbaşı Abdül Selam Gadallah dün yaptığı açıklamada "İnşallah iki güne kalmaz Sirte tamamen temizlenecek" demişti.

Kaddafi'den çağrı

Bu arada nerede olduğu bilinmeyen Albay Kaddafi, dün akşam yayımlanan yeni ses kaydıyla Libyalıları bir kez daha direnişe çağırdı.

Suriye'deki Arrai televizyon kanalında yayımlanan sesli mesajda, Kaddafi, geçici hükümete hitaben de "Bir gün siz de NATO destekli bir darbenin kurbanı olabilirsiniz" dedi.