BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL

Sırrı Süreyya'dan Tansu Çiller yazısı...

Çiller'i yalısında dinleyen komisyon üyesi Sırrı Süreyya Önder izlenimlerini Radikal için yazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi ve BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Radikal'deki yazısında Tansu Çiller izlenimlerini kaleme aldı. Çiller, Yeniköy'deki yalısında komisyon üyelerini ağırlamış ve 28 Şubat sürecine dair geniş bir ifade vermişti.

ÇİLLER'İN SOYAĞACINDA ZENBİLLİ'Yİ GÖRÜNCE DESTUR ÇEKTİM

Yalıda Çiller'in soy ağacını gördüğünü yazan Sırrı Süreyya "Soyağacının en başında Zenbilli Ali Efendi’yi görünce bir destur çektim." dedi. Zenbilli Ali Efendi ile ilgili çarpıcı bir anektod paylaşan BDP'li vekil Çiller ile işkenceci Raci Tetik arasındaki benzerliklerin altını çizdi.

DEMOKRASİ AŞIĞI BİR İKTİSATÇI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Yazısında Çiller'in anlattıklarından çok anlatmadıklarını gündeme taşıyan Önder, sorduğu soruları ve Çiller'in gösterdiği refleksleri anlattı. "Salondaki yerimizi aldık. Tansu Çiller bir sunum yaptı. Özetle, kendisinin demokrasi âşığı bir iktisatçı olduğunu söyledi. Bütün kötü- 
lükleri “istemezlerin komplosuna” sorumluluğu içinde olan mevzuları da acemilik masumiyetine bağladı." diyen Önder şöyle devam etti:

"Ben Kürt işadamlarının listesinden, katledilen Kürtlere, onun devri iktidarında boşaltılan 1500 köyden Madımak katliamına, Meclis’ten tekme tokat atılan vekillerden Özgür Ülke gazetesi için yayımladığı gizli belgeye, yaklaşık 1500 faili meçhulden kayıplara varana dair her şeyi sordum, belgelerini dilerse kendisine vereceğimi söyledim. Hepsine yukarıdaki kurgu temelli cevaplar hazırlamıştı.

FAİLİ MEÇHULLER İÇİ KÜRTLER BİRBİRİNİ ÖLDÜRÜYOR YANITINI ALDIM

Savaş Buldan’ın hikâyesini anlatırken Pervin Buldan’ın sorusunu ilettim. Bu listeyle ilgili hiçbir hukuki süreç yürütmediğini ama listede olan insanların katledildiğini söyledim. Savaş Buldan’ın Bolu atış poligonunda işkenceyle öldürüldüğü gün doğan kızından bahsettim. Ağlamaya başladı. Kendisinin de bir ana olduğunu, bunları yaptırmış olamayacağına delil olarak belirtti.
Bir 28 Şubat mağduriyetliği kurgusunun, en azından kendisi için gerçeklikle bağdaşmadığını çünkü dönemin kudretli paşalarından Doğan Güreş ’in kendisi için “o tak diye emreder biz şak diye yaparız” dediğini anlattım. Katledilen milletvekili Mehmet Sincar’ı, suikasta uğrayan Milletvekili Murat Bozlak’ı hatırlattım. Ben güvenlik kuvvetlerine sorduğumda, Kürtler birbirlerini öldürüyorlar şeklinde cevaplar aldığını söyledi.

NEDEN "REFAHLA ASLA KOALİSYON KURMAM" DEDİ?

Refah Partisi’yle asla koalisyon kurmam diyerek kampanya yaptığı halde niye koalisyona gittiğini sormadığımı bunu gayet demokratik ve doğal bulduğumu söyledim. Niçin “asla koalisyon kurmam” dediğini merak ettiğimi aktardım. Çünkü 28 Şubat’ın zihniyetinin en kristalize olmuş haliydi bu söylem. O ısrarla niye koalisyon kurduğunu anlatmaya çalıştı. Israrım üzerine “siyasetçiler öyle konuşurlar” diyerek geçiştirdi.

ÇİLLER, RACİ TETİK'İN BİR BAŞKA VERSİYONU

Eski vekil arkadaşlarını çağırmıştı. Sıra gecesi gibi yan tarafa dizilip arada sırada Çiller’in yanlışlarını düzelttiler.
Velhasıl-ı kelam, yüzleşme ve yeni bilgiye ulaşma babında Raci Tetik’in bir başka versiyonu olarak kazındı hafızama.
Bir anektot anlattı ama hiçbir şey anlamadık. Hatta bittiğini de anlamadık. Bu yüzden kendi söyledi kendisi güldü sadece...
Ben ona Zenbilli Ali Efendi’den bir anektot anlatmak isterdim ama yer ve zaman müsait değildi.
Buradan yazayım, size selam, tüm zamanların zalimlerine de kapak olsun:"

Sırrı Süreyya Önder'in yazısının devamı için