BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  GÜNCEL

İngiltere, Suriye muhalefetini silahlandırmak istiyor

Guardian gazetesine göre İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye muhalefetini silahlandırmak istiyor. Ayrıca Türkiye'nin güvenli bölgeler fikri de gelecek hafta özel bir güvenlik toplantısında ele alınacak.

Abone ol

Guardian gazetesine göre İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye muhalefetini silahlandırmak istiyor.

Gazete "İngiltere, Barack Obama'nın yeniden seçilmesi sonrasında Suriye stratejisini tamamen değiştirerek, AB'nin uyguladığı silah ambargosunu gözden geçireck. Bu da Beşar Esad'a karşı savaşan muhaliflerin silahlandırılmasıyla sonuçlanabilir." diye yazıyor.

David Cameron, Suriye'ye öncelik vermesi için Obama'ya baskı yapacağını söylemişti.

Başbakanlık kaynaklarına göre de Cameron, Esad'ın iktidardan uzaklaştırılması için gerekli her yöntemin yeniden "gündeme alınmasını" istiyor.

Guardian'a bilgi veren bir kaynağa göre, Cameron strateji değişikliğinin gerekliliğine, dün Ürdün'deki bir Suriye mülteci kampını gezdikten ve "korkunç hikayeler" dinledikten sonra ikna olmuş.

Güvenli bölgeler mümkün mü?

İngiltere'deki ulusal güvenlik konseyinin konuyu gelecek hafta özel bir toplantıda ele alması bekleniyor.

Guardian'a göre bu toplantıda Türkiye'nin "Güvenli bölgeler oluşturulsun" fikri değerlendirilecek, ayrıca üçüncü bir ülkeye güvenli geçiş sözü karşılığında Esad'ın iktidarı bırakmaya ikna edilip edilemeyeceği tartışılacak.

Ancak İngiliz yetkililer, Suriye'nin belli bölgelerinde uçuş yasağı olmaksızın güvenli bölgeler kurulmasının zor olduğunu kabul ediyor.

Uçuş yasağı ise imkansız görülüyor çünkü hem Rusya ve Çin karşı çıkar, hem de Suriye'nin güçlü hava kuvvetleri yasağın denetimini zorlaştırır.

Guardian "İngiltere'nin AB silah ambargosunu gözden geçirmesi, Güvenlik Konseyi kararlarını veto edeceklerini söyleyen Rusya ve Çin'i ikna etmeye yönelik taktik bir adım olabilir." diye yazıyor.

Gazeteye bakılırsa İngiliz lider Cameron birkaç cephede birden mücadele etmeye kararlı. Cameron, "Muhalefete daha fazla yardım, BM'de daha fazla baskı, mültecilere daha fazla yardım, komşularla daha fazla işbirliği ve 'son 18 aydır yaptıklarımızın yeterli olmadığını kabul edelim' vurgusu yapmaktan yana."

Guardian'ın ifadesiyle Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi için Nato'ya resmen başvuracağını doğrulaması da bölgede artan gerginliğin bir başka kanıtı.

Gazete "İngiltere ve Türkiye'nin attığı adımlar, Obama'nın Suriye konusuna daha cesur yaklaşacağı ümidini yansıtıyor." diye yazıyor.