BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Sırrı Sakık'tan bomba Ergenekon yorumu

Sakık, "Başbakan’ın ‘İnfaz yok’ güvencesi bu kez çok önemli. O dönemde Ergenekon bu işi yaptı diye düşünüyorum” dedi.

Abone ol

Öcalan’ın yakalanmasının ardından sınır dışına çıkan PKK’lılara yönelik infazlar yapıldığını hatırlatan Sakık, o infazların arkasında Ergenekon’un olduğunu belirtip, Başbakan’ın verdiği güvencenin çok değerli olduğunu söyledi. 

Diyarbakır'da Öcalan’ın silahlı PKK’lıların sınır dışına çekilmesi mesajını verdiği 21 Mart’taki Nevruz, Türkiye tarihine Hayırlı Perşembe olarak geçerken, süreci en iyi bilen isimlerden BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Öcalan mektubunun şifrelerini ve gelecekte beklenenleri açıkladı.

Sakık, “PKK’nın Öcalan’ın mesajlarından başka hareket edeceğini düşünmüyorum” derken, “Bugüne kadar da süreçler yaşanıyordu ama hiçbirinde ne olduğunu bilmiyorduk. 1999’da ne oldu bilmiyoruz. Onu asker yürüttü. Yurt dışına çıkan PKK’lılar öldürüldü. Ağabeyimin oğlu da orada öldürüldü. Başbakan’ın ‘İnfaz yok’ güvencesi bu kez çok önemli. O dönemde Ergenekon bu işi yaptı diye düşünüyorum” diye konuştu.

Burada galip-mağlup yok

-21 Mart’ta Diyarbakır’da nasıl bir gün yaşadı? Gerçekten tarihi bir gün müydü yoksa bir sürecin fazla beklendiği için coşku yaratan başlangıcı mı?

Nevruz tarihi bir gündü. Uzun süredir beklenen mesajla tarihe not düşüldü ve yeni bir süreç başladı. Artık sorunlarımızı birlik ruhu içinde, Çanakkale’ye atıfta bulunarak yapacağız. 1920’lerin, Çanakkale’nin birlikte olmanın ruhunu orada duyduk. Çanakkale de insanlar ortak vatan için öldüler. Cumhuriyet kurulurken de, o şiar ile kuruldu. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinde halklar vardı anayasada. Ne yazık ki, haklar yok sayıldı. Artık 1920’lerin ruhunu, Çanakkale ruhunu yeniden bu ülkede inşa etmek, barışı sağlamak zamanı geldi. Helalleşme dönemi geldi. Burada galip mağlup yok.”

AK Parti ile başedemeyenler

-Galip mağlup konusu Habur sürecinin bitmesine neden gösteriliyor ama?

Habur’da o gün Kürtlerin tavrı, duruşu, bir galibiyeti ve zaferi kutlamak değildi. Çocuklarına sağ salim kavuşmanın verdiği; barışın bir şovu olarak değerlendirilebilir. Ne yazık ki heba edildi. Bugün ilk kez bizi umutlandıran, hem PKK tarafından onun talepleri nedir, nasıl bir birlikte yaşayabiliriz noktasını bildiğimiz ve kamuoyu ile paylaştığımız bir süreç var. Dört aydır çatışma yok. Ölen asker, polis, gerilla yok. Bu ülke için kazanım mıdır, kaybediliş midir? ‘Ben bu ülkenin insanıyım, bu ülkeyi seviyorum’ diyen kimse Öcalan’ın mesajlarını reddedebilir mi? Ama AK Parti ile baş edemeyenler, ‘Bunlar birbirini vursun, öldürsün, biz de nemalanalım’ diyorlar.

‘İnfaz ettirmem’ güvencesi

-Bugün kamuoyuna açık bir süreç yürütülüyor; daha önceki süreçlere en hakim kişilerdensiniz; ne düşünüyorsunuz? Başbakan Erdoğan ‘1999’daki infazlara izin veremeyeceğiz’ ifadesini kullandı?

Bugüne kadar süreçler yaşanıyordu ama hiçbirinde ne olduğunu bilmiyorduk. 1999’da ne oldu bilmiyoruz. Onu asker yürüttü. Yurt dışına çıkan PKK’lılar öldürüldü, 400-500 ölüm oldu. Ağabeyimin oğlu da orada öldürüldü. Başbakan’ın ‘İnfaz yok’ güvencesi bu kez çok önemli. O dönemde Ergenekon bu işi yaptı diye düşünüyorum. 99-2004 dönemi heba edildi. PKK bekleyiş dönemine girdi...

-Ama daha sonrasında PKK’nın yoğun saldırıları oldu?

2006-2011 sürecinde büyük bir sabırla götürüldü. Ciddi bir proje olmadığı için zaman zaman askıya alındı.

PKK Öcalan’ın mesajına göre hareket eder

-Bugün ne yapar PKK? PKK içinde bu işi istemeyenler Başbakan’ın ‘Sürece saldırı olabilir’ deyişindeki gibi harekete geçer mi?

Gelinen noktada PKK’nın Öcalan’ın açıklamasının arkasında duracağını düşünüyorum. PKK, Öcalan’ın mesajına göre hareket eder. Ama demokratik zeminin hayat bulması için bir an önce anayasada, diğer yasalarda bunun adımlarının atılması lazım. 90 yıllık sorunun çözümü için konuşuyoruz.

PKK’nın yol haritası

-Sorun 90 yıllık ama çekilme takvimi de 90 günde bekleniyor gibi devlet tarafından?

Yakında PKK’nın de açıklaması olacak, yol haritası olacak. Öcalan bu konudaki barış elini uzattı. Bu elin nasıl tutulacağı, havada kalıp kalmayacağı önemli. Kimse Kürt sorununu AKP ile BDP’ye havale etmesin. Bu konudan nemalananları biliyoruz. CHP’nin ulusalcı damarını, MHP’yi biliyoruz.




              YGS PUANINIZI HESAPLAYIN (TIKLAYIN)                    
             YGS SORU VE CEVAPLARI / TIKLAYIN