BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.410,45
HABER /  GÜNCEL

Sırrı Sakık Öcalan'ın mektubunu anlattı

Tüm dünyanın gözü kulağı Diyarbakır'da. Türkiye saat 13.00'de okunacak Öcalan'ın mektubunu bekliyor. Sırrı Sakık o mektupla ilgili ipuçları verdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Bugün Türkiye ve çözüm süreci için tarihi bir gün. Abdullah Öcalan'ın barış çağrısı bugün iki farklı dilde okunacak ve yeni bir yol açılacak. Neler olacak, bugün neler yaşanacak BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık anlattı.

Sakık, barış sürecinden oldukça umutlu, bugün yaşanacakların tarihin sayfalarında aydınlık bir gün olarak yer alacağı görüşünde, Türkiye'nin en çok ihitiyacı olduğu şeyin barış olduğunun altını koyu koyu çiziyor:

SİLAHLARIN SESİNDEN MANTIĞIN SESİ DUYULMUYORDU

"Bugün bir ilki yaşıyoruz. Yani yoktan var edilen bir Nevruz'u yaşıyoruz. İlk kez bu kadar barışa yakın, bu kadar umutların yeşerdiği 2013 Nevruzunda hep bir aradayız. Burada Türkiye'nin dört bir yanından ve Kürt coğrafyasından dünden bugüne herkes yollarda akın akın Nevruz alanına geliyor, İmralı'dan gelecek açıklamaları bekliyorlar. İlk kez bu kadar barışa yakın bir süreç yaşanıyor ve ilk kez insanlar bu kadar umutlu, açıklamaları büyük bir sabırsızlıkla bekliyorlar. Ben eminim ki, cumhuriyetin kurululşundan bugüne kadar ülkemizde olmayan, barışı, demokrasiyi, hukuku birlikte artık inşa ederiz ve ortak bir hukukta buluşuruz, insanların beklentisi budur. Yani, yok sayılan kimliğinin, kültürünün güvence altına alınmasıdır. Uzun yıllardır bu coğrafyada silahların sesinden mantığın sesi duyulmuyordu, ilk kez mantığın sesi silahların gölgesinin dışında ortaya çıktı."

BUGÜN BİR MİLAT

"Bugün sayın Öcalan'ın mesajları eminim ki, bu umutları yeşertecek ve Türkiye bütün sorunlarıyla yüzleşecek ve bunları çözecek. Biz bugünü milat olarak görüyoruz. Kürt sorununun barışçıl bir biçimde çözülmesini isteyen bütün dostlar burada. Herkes bu mesajı bekliyor.

SİLAHLAR SUSACAK

Açıklamanın içeriğine dair bir bilginiz var mı?

"Bildiğim kadarıyla ilk etapta silahların susmasına yönelik bir mesaj verilecek. Arkasından nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği açıklanacak, bunu arkadaşlarımız okuduğu an zaten kamuoyu bunu öğrenecek."

O TWEET BİR TEPKİYDİ

Dün bir twit attınız ve sosyal medya çalkalandı. Sonradan "keşke yazmasaydım" dediniz mi?

"Ben konuşma yaparken benim danışman arkadaşım yaptığım konuşmanın twitlerini atıyor, evet o cümle bana ait. Sürekli bizden hassasiyet, bizden özveri bekleniyor ama dikkat edin uzun süredir gündemde sürekli ortamı geren, sürekli barışa karşı saldırıların olduğu bir süreci yaşıyoruz. Yani bir gece öncesinden Bartın ve Sinop'ta üniversitelerde Kürt öğrenciler saldırıya maruz kalmıştır. Ben birebir vali ve oradaki yetkililerle görüştüm bunu yapanlar belli odaklar. Barışa katkı sunarsanız başımızın üzerinde yeriniz var ama yok savaş çığırtkanlığı yaparsanız tepki görürsünüz. Benim o twitim de yapılan ve söylenenlere bir tepkiydi."