BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,75
ALTIN 2.422,24
HABER /  GÜNCEL

Şırnaklı Recep dağa çıkar mıydı?

Terör örgütü PKK 1990'lı yıllar kadar olmasa da sivilleri öldürerek tuzağa düştü.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Siirt Pervari'de teröristler Jandarma karakolunu bastı 6 askeri şehit etti. İçlerinden birisi Kürt kökenliydi. Babası korucuydu halası da 20 yıl önce dağa çıkmıştı. Gök ailesi Güneydoğu'nun özeti gibi. Nice aileler farklı tarafları seçip birbirlerine ölümüne meydan okuyor bu topraklarda.

AİLELER HİZAYA MI SOKULACAK?

Şırnaklı şehit Recep Gök özellikle de Günaydoğu'nun fotoğrafını vermesi açısında çarpıcı bir örnek. Abi kardeşe, kardeş halaya, baba oğula karşı kurşun sıkıyor. Trajedinin boyutları çok ama çok büyük. PKK'nın hayalindeki "özerklik" modelinin bir an için uygulandığını düşünelim. Bu ailenin şahsında nasıl bir tablonun ortaya çıkacağını düşündünüz mü?

DAĞA ÇIKIŞ TERSİNE Mİ DÖNECEK?

"öz savunma gücü" (polis) aykırı düşünen Recep Gök'e ne olacak? Baskıya karşı direnip dağa mı çıkacak? DTK'nın dağıttığı taslak metinde öz zavunma gücünden "İçten gelişecek tehlikeleri etkisiz kılmak için kurulacak öz savunma gücü hava ve su kadar yaşamsal öneme sahip" diye bahsediliyor. Toplumun her alanında örgütlenmeye dayalı olarak sunulan öz savunmanın yeni bir baskı modelini işaret ettiği çok açık. Gök'ün babası gibi sayıları yüz bini aşan korucular ne olacak? Örgütlenip savaş mı çıkartacaklar?

DEVLET DEĞİŞİYOR AMA PKK DEĞİŞEMEDİ

İşte bu karmaşık sorulara 90'lı yıllara dönen PKK cevap verilebilmiş değil. Dünya değişti Türkiye değişiyor ama PKK aynı yerde kaldı. O yıllardaki kadar şiddetli olmasa da kan dökmeye devam ediyorlar. Ana tepkiler şimdi daha gür çıkıyor. Çünkü aktörlerden biri olan devlet eskisi gibi değil. "Geçmişiyle" yüzleşiyor, faili meçhul dosyaları tozlu raflardan indiriliyor. 6 yıl önce Kürt vatandaşlardan özür dileyen bir Başbakan var karşılarında. 

SİVİLLER YOL KAZASI

PKK silahlı güce dayanarak "dediğim dedik" havasında. İktidarın ezber bozan çıkışlarını yıllar yılı okuyamadılar. Ankara, Siirt ve Batman'da toplam 9 vatandaşın ölümü onlar için "yol kazası" gibi. Özür sadece taktik bir metinden ibaret gibi görünüyor. Kurbanların hamile ya da çocuk olması ise acıyı daha da katlıyor. Her saldırı bir sonraki eylemin alanını daraltıyor aslındab.

HİÇ BİR ŞEY GİZLİ KALMIYOR

Olayın bir de medya ayağı var. İnternet ve basın çeşitlendi. Askerin güdümünde tek elden çıkma haberler yok artık. Çok sesli, farklı bir basın varb. Dahası interneti kontrol etmek mümkün değil. Çatışmalar neredeyse canlı yayınlanıyor. Kafalarda soru işareti kalmıyor. Tezgah kurulamıyor, kartlar açık oynanıyor.