BIST 10.226
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,50
HABER /  DÜNYA

Sırbistanda koalisyon kazandı

Sırbistan'da bugün yapılan genel seçimleri batı yanlısı koalisyon açık arayla kazandı.

Abone ol Sırbistan'daki Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi (CESİD), Devlet Başkanı Boris Tadiç'in Demokratik Partisi'nin önderliğindeki Avrupalı Sırbistan Koalisyonu'nun iki küçük ortağıyla beraber yüzde 39 oranında oy aldığını belirterek, koalisyonun AB karşıtı milliyetçilere karşı "çok tatminkar bir zafer" kazandığını kaydetti.

CESİD, koalisyonun başarısına rağmen hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlamaya çok uzak olduğunu vurgulayarak, aşırı milliyetçi Tomislav Nikoliç'in Sırbistan Radikal Partisi'nin ise yüzde 28.6 ile ikinci sırada bulunduğunu bildirdi.

Seçimlere katılım oranının yüzde 60.7'de kaldığı açıklanırken, tahminlere göre 250 üyeli parlamontoda, Tadiç koalisyonunun 103 milletvekili çıkaracağı, Nikoliç'in Radikallerinin ise kendi görüşüne yakın partilerle toplamda yüzde 48.4'lük oy oranıyla parlamentoda sayısal çoğunluğu sağlayabileceği ifade ediliyor.

Seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasından sonra konuşan Tadiç'in partisinden Savunma Bakanı Dragan Sutanoviç, "Bu büyük bir zafer. Sırpların AB'yi istediğini gösteriyor" dedi. Seçimlerden önce batı ve AB, aşırı milliyetçilere karşı Tadiç'in Demokratlarının seçimi kazanması için açık destek vermişti.

Sırbistan'daki iki büyük partinin hükümet kurmak için çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle, seçimde yüzde 11.6 oy alan başbakan Voyislav Koştunitsa'nın Sırbistan Demokrat Partisi ile eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç'in Sosyalist Partisi'nin hükümetin kurulması için anahtar partiler konumuna geçtikleri belirtiliyor.

Sosyalist Parti'nin yüzde 8.2 oy aldığı bildirilirken, Kosova konusunda Radikallere yakın duran Koştunitsa'nın "ülkeyi AB'ye satmakla suçladığı" Tadiç'in Demokratlarıyla yeniden koalisyon yapmasının beklenmediği ifade ediliyor.