BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.401,56
HABER /  POLİTİKA

Parti kapatma zorlaşacak

Bülent Arınç, 'Demokrasinin balans ayarı sandıktan geçer, tanklardan değil' dedi.

Abone ol

TBMM eski Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili hukuki açıdan ve yargı süreci bakımından ''en doğrusunun'' yapıldığını ifade ederek, ''Ama biz bir an önce yargı sürecinde AK Parti hakkındaki kapatma davasının reddedilmesini bekliyoruz ki Türkiye'de demokrasinin, hukukun ve bağımsız yargının olduğuna bir kez daha inanalım'' dedi.

Arınç, TİM Maslak Show Center'da, Partisi'nin İstanbul İl Gençlik Kolları II. Eğitim Final Toplantısı'na katılarak, gençlere siyaset dersi verdi.

Konuşmasına Anneler Günü'nü ve Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutlayarak başlayan Arınç, ''Her ne kadar Başbakanımız ve Genel Başkanımız Fenerbahçeli olsa da o da böyle bir davranışta rahatlıkla bulunurdu'' diye konuştu.

GENÇLER AK PARTİ'YE GÜÇ VERİYOR

Arınç, AK Parti'nin ''hem kendisinin genç, hem de gençlerin partisi'' olduğunu anlatarak, gençlerin AK Parti'ye güç verdiğini söyledi.

Arınç, AK Parti'nin bu dönemi de başarıyla tamamlayacağını ifade ederek, Parti hakkında açılan kapatma davasının hiç kimseyi endişeye sevk etmemesini istedi.

NEZAKETLİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM

Bülent Arınç, ''Evet canımızı sıkan, hoşlanmadığımız, yanlış gördüğümüz, hatta ayıpladığımız bir girişim olabilir. Bu konuda nezaketli olmaya çalışıyorum. Bunun farkındasınız. Ama emin olun ki vicdanımız müsterihtir. Biz bu ülke için hep güzel şeyler yaptık. Güzel şeyler düşünüyoruz. Çok güzel hayallerimiz var. Bunları bir bir gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.

2000 ve 2001 krizleri, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas'taki olaylar, son 25 yıldır devam eden terör hakkında, bu dönemlerde hükümette olan partiler hakkında kapatma davası açılmadığına işaret eden Arınç, şöyle konuştu:

BİZ TÜRK MİLLETİNİN PARTİSİYİZ

''Bir kısım siyasi partilerin Türkiye'de fevkalade himayeye mazhar partiler olarak selamlandığının herhalde farkındasınızdır. Biz o partilerden değiliz. Biz Türkiye'nin, Türk milletinin partisiyiz. Biz birilerinin önünde selam duran, birilerinden azar işitmemek için onların önünde hazır ol vaziyetinde bekleyen, sadece kendi kasa ve keselerini, sadece kendi çıkarlarını, kendi doğru bildiklerini başkalarına dayatma yaparak uygulamaya çalışan ve bunun için siyaset yaptığını düşünen çağdışı partilerden değiliz. Biz demokrasiye inanıyoruz. Demokrasinin çoğulculuk ve katılımcılık ilkesine inanıyoruz. Toplumun karar mercii olduğuna inanıyoruz.''

''TÜRKİYE'DE PARTİLER TAMAMEN KORUNAKSIZ''

Geçmişten bu yana Türkiye'de pek çok partinin kapatıldığını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

''Bir vali hakkında doğrudan dava açamazsınız. Bir milletvekili hakkında dokunulmazlığı kalkmadan dava açamazsınız. Bir rektör, bir asker, bir sivil bürokrat hakkında doğrudan dava açamazsınız. Ama bir siyasi parti hakkında nasıl böyle doğrudan dava açabiliyorsunuz? Anayasa'ya siz inanmıyor musunuz.

DEMOKRATİK HAYATIN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARI SİYASİ PARTİLERDİR

Anayasa'nın 67, 68, 69. maddeleri diyor ki 'Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları siyasi partilerdir.' Birbirinin kopyası olan, aynı şablondan çıkmış partiler değil, iktidarıyla, muhalefetiyle, farklı düşünceleriyle partiler yaşamalıdır. Dünya bu gerçeği görüyor ve partilerin yaşamasına önem veriyor. Bir memur hakkında doğrudan dava açamıyorsun da 17 milyon oy almış, birkaç yüz bin teşkilat görevlisi olan, bine yakın belediye başkanı, 350'ye yakın milletvekili olan bir parti hakkında nasıl tek başına böyle bir dava açabiliyorsun?''

TÜRKİYE'DE PARTİLER KORUNAKSIZ

''Türkiye'de partiler tamamen korunaksız bırakılmışlardır'' diyen Arınç, ''Bu vesileyle siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak kurallara bağlayacak bir sisteme dün de ihtiyaç vardı, bugün de ihtiyaç var, yarın da ihtiyaç olabilir. Parlamento bu ihtiyacı gördüğü anda göreceksiniz üzerine düşeni de yapacaktır. Ama biz bir an önce yargı sürecinde AK Parti hakkındaki kapatma davasının reddedilmesini bekliyoruz ki Türkiye'de demokrasinin hukukun ve bağımsız yargının olduğuna bir kez daha inanalım'' şeklinde konuştu.