BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Siparişle kanser ilacı hırsızlığı yaptılar

TÜRKİYE ile Suriye arasında sipariş üzerine kanser ilaçları çalan uluslararası şebeke polisler tarafından çökertildi. İşte yaşananlar

Abone ol

TÜRKİYE ile Suriye arasında sipariş üzerine kanser ilaçları çalan uluslararası şebeke Edirne Polisi tarafından çökertildi.

Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nden 1 milyon liralık kanser ilacı çalan şebekenin lideri H.B.K. sorgusu sırasında hastandı. Şüpheli lideri soyduğu hastanede tedavi altına alındı. Uluslararası şebekenin kanser ilacı trafiğinin aylık 500 bin doları bulduğu belirlendi.

Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastenesi'nin eczanesini 13 Ocak günü soyulmasının altından uluslararası şebeke çıktı. Edirne Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin hırsızlığın yaşandığı gün hastanenin otoparkına gelen otomobiller ile TEM otoyolu gişelerinden geçen araç plakalarını tek tek incelemesi sonucu şebekeye ulaşıldı.

İĞNE İLE KUYU KAZILDI
Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı'nın talimatı ile oluşturulan özel ekip günlerce adeta iğne ile kuyu kazdı. Ekip çalışmalarını daha önce benzer hırsızlık olaylarına karışanların kimlikleri üzerinde yoğunlaştırdı. Eski sabıkalıların üzerlerine kayıtlı otomobillerin TEM otoyolunu Edirne bölümünü kullanıp kullanmadığı, Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi otoparkına gelip gelmediğini araştıran polis, kısa sürede sonuca gitti.
Edirne Tıp Fakültesi'nden önce Karediniz Teknik Üniversitesi, Ankara Gazi Üniversitesi, Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, İzmir ve Ankara'da Özel Onkoloji Hastaneleri'nin de soyulduğunu tespit eden Edirne Polisi araştırmasını bu yönde derinleştirerek kimliklerini belirledi.

ULUSLARARASI ŞEBEKE
İlaç hırsızlığından eski sabıkalıların oluştuğunun tespitinden sonra, Edirne Polisi mahkeme kararı ile şüphelileri teknik takibe alarak adım adım izledi. İstanbul Fındıkzade çevresinde 'ilaç simsarı' olarak bilenen şüphelilerin Suriye, Mısır ve Lübnan'dan gelen ilaç siparişlerini aldıkları tenkik takibe takıldı. Şebekenin, 2 ile 8 derece arasında saklanması ve özel cihazlarla soğuk zincir kullanılarak taşınması gereken kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan sipariş aldıktan sonra harekete geçtikleri anlaşıldı. Şebekenin sipariş sonrası harekete geçerek, soymayı planladığı sağlık kurumlarında ön keşif yaptıkları ve sonrasında da 'hasta ziyaretçisi' gibi kurumlara girerek soydukları şüpheliler tarafından sorgularında itirafları ile öğrenildi.

İSTANBUL-HALEP HATTI
Şebeke üyelerinin ilaçların eczanelerden çalındıktan sonra sağlık zinciri ile taşınmaması durumunda bozulacağını ve kullanıldığında kanser tedavisinde hiçbir etkisi olmayacağını bilmelerine rağmen hiç çekinmeden Suriye, Lübnan ve Mısır'a satmaya devam ettikleri anlaşıldı. Türkiye'den çaldıkları ilaçları otobüsler ile önce Kilis'e yollayan şebeke buradan da otomobillerle Suriye'nin Halep kentine gönderdiler. Gümrükten kolayla ilaçları geçiren şebeke ile ilgili delillerin toplanmasından sonra Edirne Polisi operasyon için düğmeye bastı.

Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri İstanbul ve Kilis'te düzenledikleri operasyonda, çetenin liderliğini yaptığı belirlenen H.B.K. ile M.D., M.D, M.D, E.E., İ.A., K.T., M.K., S.K., Y.E.'yi ve Suriye uyruklu M.H.C, ile M.S.M.'Yi yakalayarak gözaltına aldı. Şebeke üyesi olduğu belirlenen S.K. ile Suriye uyruklu A.A.A. ise aranmaya devam ediliyor. Operasyonun zarar görmemesi için şebeke üyesi olan H.K. ile B.Ç. 15 gün önce Trabzon'da ayni suçtan tutuklandı. Polisteki sorgusunun ardından gözaltındaki şüphelilerden M.K. serbest bırakıldı.

İLAÇLAR BULUNDU
Şüphelilerin işyerleri ve evlerinde yapılan aramada 70 bin Amerikan doları, 1 ruhsatsız 7.65 tabanca, kanser ilacı kullanılması ile ilgili sağlık raporu, sağlık karnesi, ilaç barkodları, kanser ilaçları ele geçirildi. Edirne'ye getirilen ilaçların sağlık zincirine uyulmadığı için kullanılmaz durumda olduğu bildirildi.

AYLIK 500 BİN DOLARLIK TRAFİK
Edirne Polisi Türkiye ile Mısır, Lübnan ve Suriye hattındaki kanser ilacı trafiğinin aylık 500 bin dolar olduğunu tespit etti. İstanbul'da otellerde kalan Suriye uyruklu uluslararası şebeke üyelerinin kendilerini Halep'ten arayan doktorların istedikleri ilaçları anında Türkiye ayağındaki isimlere bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen uluslararası şebekenin üyelerinin telefon konuşmaları teknik takibe takıldı. Sipariş üzerine hırsızlık yapan şebeke üyelerinin, ilaç trafiğini de tek tek defterlere not ettikleri operasyonda ortaya çıktı. Sipariş sonrası kanser tedavisi sırasında yakınları ölenlerden kalan ilaçları da satın alan şebeke üyelerinin, bu iş için hastane güvenlikçilerini, hasta bakıcıları kullandıkları belirlendi.

HASTANEYE YATIRILDI
Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nden 1 milyon liralık kanser ilacı çalan şebekenin lideri H.B.K. sorgusu sırasında hastandı. Şüpheli soyduğu hastanede tedavi altına alındı. Hastanede tedavisi tamamlanan H.B.K. ve diğer şüpheliler polisteki sorguları sürüyor.