BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.397,63
HABER /  DÜNYA

SİNOP NÜKLEER SANTRALİ İÇİN İKİ FİRMA YARIŞIYOR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulan termik santralde çalışmaların bitmek üzere olduğunu belirterek, “İki tane ül...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulan termik santralde çalışmaların bitmek üzere olduğunu belirterek, “İki tane ülke ve firma şuanda yarışıyorlar. Bunun Türkiye yararına uluslararası bir anlaşmayla yapılacağını söylemeliyim” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katıldığı “19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı” sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yenilenebilir enerjide 5’inci bölge teşviklerini değerlendiren Bakan Taner Yıldız, “Biliyorsunuz yerli kömürden nerede üretiyor olursanız olun, en az 5’inci bölge teşviklerinden yararlanma ekonomi ve hazine bakanlığımız tarafından ortaya konuldu, bunların gereği yapıldı. Hatta çıkartılan yerli kömürün yine yerli elektrikte kullanılmasına dair yapıda teşvik kapsamı içerisine alındı. Rüzgar, güneş, jeotermal, su kaynakları gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tarife yolunu açıkladık. Kanunumuzla belirttik. Eğer piyasaya satamıyor olmaları halinde 10 yıl süreyle alım garantisi verdik. Yani ürettiğiniz herhangi bir elektrik varsa onu piyasa alacak, piyasa almıyorsa da kamu alacak dedik. Bu yüzden bunu kendi ayakları üzerinde durabilen, ekonomimize, hazinemize yük getirmeyen bir yapıl olduğunu gördük. Bu yapıya devam edeceğiz. Bu aslında bir destektir” diye konuştu.

ENERJİ BORSASI
Enerji Borsası’nın faaliyete geçeceği tarihle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, “Borsa İstanbul bunun altyapısını kuruyor. Bizim şuanda PMUM vasıtasıyla ikili anlaşmalar ve bu pazara sunulan elektrikler yaklaşık yüzde 22’ler civarında. Neredeyse 4’te 1’i şuanda piyasaya sunulmuş durumda. Biz bunu Borsa İstanbul’la beraber, altyapısının hazırlanmasıyla beraber devreye gireceğini söylemem lazım. Şuanda işleyen bir mekanizmamız var, o devam ediyor. Çalışmaları netleştirince tarih vereceğiz” diye konuştu.
Bakan Taner Yıldız, Türk Petrol yasasıyla beraber her piyasanın kendi içinde düzenleme yapacağını ifade ederek, “Türk Petrol yasasıya alakalı bir çalışma yapıldı. Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Enerji komisyonundan da geçti. Şimdi TBMM Genel Kurulu’nda. Uygun bir vakit bulması durumunda inşallah mecliste görüşülecek. Petrolün aranması, bulunması, üretimi, rafine edilmesi, yeniden piyasaya sunulması gibi birçok konu piyasa kanunlarıyla beraber ayrıştırıldı. Ortaya çıkan kısımlar 26 maddede toplandı. Yaklaşık 135 maddeden buraya indirdik. İster LPG, ister petrol ürünleriyle alakalı her piyasa kendi içerisinde düzenlenecek” şeklinde konuştu.

“SİNOP TERMİK SANTRALİ İÇİN İKİ FİRMA YARIŞIYOR”
Sinop’ta faaliyete geçecek olan termik santralde sona gelindiğini dile getiren Bakan Yıldız, “Sinop’ta sona yaklaştık. İki tane firma bu yarıştan koptu. Kanada ve Güney Kore, iki tane ülke ve firma şuanda yarışıyorlar. Japonya ve Çin. Artık sonuna geldik, nihayetlendireceğiz. Bunun Türkiye yararına uluslar arası bir anlaşmayla yapılacağını söylemeliyim” dedi.
Kerkük Yumurtalık Boru Hattı’nda meydana gelecek değişiklilerin Irak’ın kendisini ilgilendiren içişleri olduğunu belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi;
“Bu, Irak’ın kendi içerisinde ister Kuzey Irak, İsterse merkezi hükümeti kendi içerisinde, Irak sınırları içerisinde herhangi bir boruya uzatma, ekleme, oraya bir girdi yapmak istiyorsa b Irak’ın kendi içerisindeki bir konudur. Biz Türkiye olarak Kerkük- Yumurtalık ham Boru Hattı’nın tam kapasiteyle çalışmasını istiyoruz. Tam kapasite de 70 milyon ton, 500 milyon variller civarında bir rakamdır. Şuanda bunun zaman zaman 4’te biri, zaman zaman da 3’te biri dolmaktadır. Ama biz geçiş ücretleri tarifesi olarak yaptığımız anlaşmaya istinaden yarısı dolmuşçasına geçiş ücreti alıyoruz. Iraklı kardeşlerimizin bundan daha fazla yararlanıyor olması için Irak’ın gelirlerinin artması, Irak’ın daha da normalleşmesi için petrolün bu manada bu boru hattında daha fazla olması lazım. Daha fazla boru hattı ekleyebilirler. Biz en son gelen petrole bakarız. O, Irak’ın içişleridir.”

BAKAN YILDIZ’DAN DOĞALGAZ ÖZELLEŞTİRMELERİNE DESTEK
Hangi uluslararası firmaların Türkiye’de doğalgaz santrali almak istedikleri sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Biz buna olumlu bakıyoruz. Eğer varsa Rusya’dan, Amerika’dan, Avrupa’dan, Asya’dan farklı ülkeler özelleştirme sürecinde bulunabilirler. Türkiye’nin özel sektör eliyle elektrik üretiminde katkı koyabilirler ve uluslar arası sermayelerini getirebilirler. Türkiye olarak buna açık olduğumuzu söylemek istiyorum” diye konuştu.
Son olarak Enerji Borsası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, “Sayın Babacan’la da bu konuyu görüştük. Çünkü Borsa İstanbul’un organizasyonunda tabi kendileri bulunuyorlar. Biz TEYAŞ olarak bir kamu hissesinin olması lazım geldiği üzerinde mutabakata vardık. Bu hisse piyasanın serbestleşmesiyle beraber nereye gittiğini izleyebilecek bir yapıda olacak. Bizim elektrik fiyatlarıyla alakalı piyasada balans edebileceği bir yapıyı kurduğumuzu tabi söylemem lazım. Elimizdeki HES’ler doğalgazla alakalı bir kısım maliyetleri, elimizdeki suyla beraber balans edebiliyor, dengeleyebiliyor. Biz bu ülke eğer bir yağmur vermişse öncelikle bizim vatandaşımızın bundan yararlanması lazım mantığıyla HES’lerde biriken suların ithal ettiğimiz doğalgazın fiyat artışlarını engelleyebileceğini düşündük. Bu çok doğru bir yapıdır. Kısmen kamuda bu şirketlerin kalıyor olması, bu tip üretim santrallerinin kalıyor olması inşallah EPİAŞ yapısıyla alakalı bize fikir verecektir” dedi.
(İHA)