BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,63
ALTIN 2.413,82
HABER /  GÜNCEL

Sınırları kaldıralım önerisi

Bakan Tüzmen’den “Türkiye ile Suriye arasında sınırları kaldıralım” önerisi..

Abone ol

Türkiye-Suriye Ortaklık Konseyi II. Dönem Toplantısı Protokolü, Şam’da imzalandı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Suriye arasındaki sınırların kaldırılmasını istedi. Tüzmen, Suriyeli uzmanların ticaret konusunda Türkiye’de eğitileceklerini söyledi.

Türkiye-Suriye Ortaklık Konseyi Protokolü, Şam’da Devlet Bakanı Tüzmen ve Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfü tarafından imzalandı.

BİRLİKTE ZENGİNLEŞMELİYİZ

İmza töreninde bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin ürün paylaşımı modeli ile geliştirilmesini istedi. Tüzmen, "Ülkelerimiz için en önemli konu birlikte zenginleşmektir. Bunun için yapacağımız şey ürün paylaşımı modeli ile birbirimizin sanayisini desteklemektir. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırları kaldıralım. Zengin Suriye, Türkiye’nin zenginliğidir. Zengin Türkiye, Suriye’nin zenginliğidir" dedi.

TİCARETTE BÜROKRASİ AZALTILMALI

İki ülke ticaretinde bürokrasinin kaldırılması gerektiğini belirten Bakan Tüzmen, ticarette bürokrasinin azaltılmasının iki ülkenin de yararına olduğunu bildirdi.

Lojistik alanında Türkiye-Suriye işbirliğinin önemini vurgulayan Bakan Tüzmen, bu işbirliğinin sağlanması halinde iki ülke arasından geçen transit taşımacılığın hızla ikiye katlanacağını söyledi.

TÜRKİYE'DE EĞİTİLECEKLER

Bakan Tüzmen, 2008 yılının ilk aylarında iki ülke ticaret hacminde yüzde 70’lik bir artış olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde iki ülke ilişkilerinin daha da gelişeceğini kaydetti. Tüzmen ayrıca, yapılan görüşmelerde Suriyeli uzmanların ticaret konusunda Türkiye’de eğitileceğini bildirdi.

Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amir Hüsnü Lütfü de yaptığı konuşmada, Suriye olarak Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmeye kararlı olduklarını belirtti.

BAKAN STANDLARI ZİYARET ETTİ

Öte yandan Bakan Tüzmen, daha sonra Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari, Ulaştırma Bakanı Yarub El Bedir ve Maliye Bakamı Muhammed El Hüseyin ile birer görüşme yaptı.

Görüşmelerde iki ülke arasındaki sorunlar ve Türk firmalarının talepleri ele alındı. Tüzmen, ayrıca Şam’da düzenlenen Uluslararası Mobilya Fuarına katılan Türk firmalarını standlarında ziyaret etti.

ORTAKLIK KONSEYİ PROTOKOLÜ

Türkiye-Suriye arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Protokolünde yer alan konulardan bazıları şöyle:

-Serbest Ticaret Anlaşmasında (STA) ortaya çıkan sorunların çözümü -Suriye’nin tarım ürünlerinin STA kapsamına alması
-STA kapsamında tarım ürünlerde 2007 yılında kullanılmayan kotaların 2008 yılına eklenmesi
-Ticarette bürokrasinin azaltılması
-Suriyeli uzmanların ticaret konusunda Türkiye’de eğitilmesi
-Gümrük kapılarının modernizasyonunun tamamlanması
-Enerji alanında işbirliğinin artırılması
-Ortak serbest bölge kurulması için görüşmelere başlanması
-Müteahhitlik sektöründe işbirliği
-Suriye üzerinden taşımacılıkta maliyetlerin düşürülmesi
-Suriye’de lojistik merkezi kurulması konusunda işbirliği yapılması
-Vize ve konvoy uygulamalarında kolaylık sağlanması.