BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Gıda krizinde Soros parmağı

Dünyanın gündemine oturan gıda krizinde Soros'un bir parmağı mı var?

Abone ol

Son haftalarda bir anda bütün dünyanın gündemine tahıllardaki fiyat artışı ve buna bağlı olarak gıda fiyatlarındaki artış ve ekmek bulma kavgaları oturdu. Son 1 ayda gıda fiyatlarındaki katlanan artış başta İtalya, Mısır, Haiti, Özbekistan ve Endonezya'da kitleleri sokağa döktü.

Bu görüntü önümüzdeki dönemlerde daha ciddi sorunların yaşanabileceğinin işareti olarak değerlendirilirken, bugün neredeyse 1 milyarı aşan açlık sınırındaki insan sayısının tahıllardaki gıda artışı ile ikiye katlanacağı belirtiliyor. IMF ve Dünya Bankası yetkilileri dahi Bangladeş, Mısır, Sudan, Etiyopya, Güney Amerika'daki artan yoksulluğun daha da ciddi boyuta ulaşacağını ve bunun sosyal sorunlara sebep olabileceğini ifade ediyorlar.

GIDAYI BİO YAKIT VURDU!

Dünyada patlak veren ve Türkiye'de de yankılanan gıda krizinde, dünyaca ünlü Yahudi spekülatör George Soros'un da yatırım yaptığı “biyo yakıt üretimi”ne yönelimin büyük payı olduğu kaydediliyor. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Dünya, beklenen gıda savaşlarına doğru mu gidiyor?” sorusuna cevap ararken, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun 2003 ve 2007 verilerine göre, biyo yakıt üretiminde kullanılan tahıl miktarında yüzde 25 oranında bir artış görüldüğünü, sadece ABD'de 2000-2006 yılları arasında yalnız mısırın etanol üretimi için kullanımında 2 - 2.5 kat oranında bir artış saptandığını belirten Prof. Ortaş, şunları kaydetti:

BİYOYAKIT DAHA AVANTAJLI

“Artan petrol fiyatları ile karşılaştırıldığında, biyoyakıtlar daha avantajlı görünmektedir. Bu durum belli tahılların biyoyakıt hammaddesi olarak kullanımını teşvik etmektedir. Bu durumda, önümüzdeki yıllarda biyo yakıtların tahıl (buğday, mısır) piyasası üzerinde etkisinin daha da artması beklenebilir.

Hâlâ dünyanın önemli bir kısmının yoksulluk ve açlığın pençesinde kıvranırken, gıda ürünlerinin biyo yakıta dönüştürülmesi hem yapısal, hem de ahlâkî yönden yeni tartışmalara yol açmaktadır. Özellikle yoksul ülkelerde tarım ürünlerinin biyo yakıta dönüştürülmesi ve gıda fiyatlarının artması ile yoksulların daha da zor durumda kalacağı ve açlığın ciddi boyuta ulaşacağı belirtiliyor.”

SORUN BORSA SPEKİLASYONUNDAN KAYNAKLANIYOR

Prof. Dr. İbrahim Ortaş, şöyle devam etti:”Görüldüğü kadarı ile şimdilik sorunun ağırlığı uluslararası borsa spekülasyonundan kaynaklanıyor. Spekülatörlerin borsada oluşturacağı küresel etki gelecekte gıda ithalatlı ve ihracatını da etkileyecektir. Bu durum beraberinde yeni sorunlara yol açacaktır. Ayrıca biyo yakıta ayrılan alanların artması, gıda kaynaklarını ve fiyatlarının farklılaşması, gelecekte tarımı yeniden gündemin birinci sırasına oturtabilir.”

STRATEJİK BİTKİMİZ: BUĞDAY

Biyo yakıta ayrılan alanların artmasının tarımı yeniden gündemin birinci sırasına oturtacağını ifade eden Prof. Ortaş, bu durumun “Türkiye buğday ekmesin” tezini çürütmeye yettiğini kaydetti. Ortaş, “Amerika ile yarış imkânsız. Dünyada buğdayın tonu 150 dolarken, Türkiye'de 250-300 dolar olduğuna göre üretmeye gerek yok, dışarıdan satın alınsın” diyen ekonomistlere şu cevabı verdi:

TÜRKİYE BUĞDAY'DAN VAZGEÇMEYECEK

“Buğday fiyatlarındaki artışlar ülkemizde 'Buğday ekilmesin' tezini çürütmekle kalmadı, Türkiye'nin buğdaydan vazgeçemeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Türkiye kendi gereksinimi olan buğdayı mutlaka üretmelidir. Kaldı ki; ülkemizde var olan ve öteden beri sürdürülegelen buğday üretim sisteminin bir süre için askıya alınması bile üretim çarkının körelme ve çökmesine; böylece en yaşamsal besinimiz olan buğdayda da mutlak dışa bağımlı duruma düşmemize sebep olur.”