BIST 9.566
DOLAR 32,47
EURO 34,55
ALTIN 2.472,61
HABER /  GÜNCEL

Sınırdan geçip pasaport gösterecekler

Dağdaki PKK'lıların eve dönüşü sırasında devletin PKK'lılar için uygulayacağı şartlar belli oldu.

Abone ol

Çekilme sürecinin tamamlanmasının ardından suça karışmamış PKK 'lıların eve dönüşleri sınır kapılarından yapılacak. Girişler TC kimlik numarası ile gerçekleşecek. "Pasaportumu kaybettim" diyenlere geçici belge verilecek.

Kandil'in Türkiye'deki militanlarının 8 Mayıs itibariyle çetkileceğini açıklamasıyla yeni sürecin planlaması hızlandı. PKK 'lıların silahlarıyla birlikte gitmelerine Ankara'nın silahların kontrolünün yapılamayacağı gerekçesiyle yeşil ışık yaktığı öğrenildi. Tarih olarak 8 Mayıs denilmesine rağmen çekilmenin belli bölgelerde başladığı belirtilrdi. Suça karışmamış olan bazı örgüt mensuplarının da evlerine döndüğü kaydedildi. Sınır dışına çekilen PKK'lı sayısıyla ilgili net rakıam ise bilinmiyor. Örgütün militanlarından evlerine dönmedden önce Kuzey Irak'a gelmelerini istediği bildirildi.

Edinilen bilgilere göre MİT çekilmeyi son gününe kadar izleyecek. Bazı noktalarda yönlendirecek. Son PKK'lı Türkiye sınırını terk ettiğinde MİT "çekilme tamamlandı" diyecek. Önümüzdeki süreçte sınır kontrolleri tam olarak sağlanmaya devam edilecek. Suça karışmamış PKK'lıların "eve dönüşü" meşru yollardan olacak. Böylece kaçakçılık çalışmalarının da önüne geçilecek. Kaynaklar, suça karışmamış ve Türkiye'ye dönmek isteyen örgüt üyelerinin Kuzey Irak'ta bir süre kaldıktan sonra sınır kapılarını kullanarak evlerine döneceğini belirtiyor. Bu çerçevede sınır kapısında "Pasaportumu kaybettim" diyenlere "TC kimlik numarası" ile geçici belge düzenlenecek.

KUZEY IRAK'TA KALMAK İSTİYORLAR

Suça karışmış olanlar ise Türkiye 'ye giremeyecek. Bu isimlerin kim olduğu kayıtlarda mevcut. Sayıları 247'yi bulan bu isimler üçüncü ülkelere gidebilecek. Başbakan Erdoğan bu konuya yeşil ışık yakmış, isterlerse üçüncü ülkelere gidebileceklerini belirtmişti. Yönetici kademesinin ise 3. ülkelere gitmek yerine K.Irak'ta kalmak istediğini belirtiyor.